Efterrätt och gotte Kost Mellis & Kvällis Recept SMÅKAKOR & KONDISBITAR Vardagsuppdatering

Kolasnittar

kolakak2

Det här är ett sådant där recept där jag liksom ”provsmakar” kaka efter kaka tills de alla är slut, helt förbluffad själv över hur fantastiskt bra de blev. Det tog mig tre försök, där varje sats egentligen smakade väldigt bra, men jag vill få till perfektion, inte bara bra. Jag ville få till konsistens och smak, jag vill slippa spröda kakor som smular sönder så fort se lämnat plåten, och även om jag äter hederliga kakor också så är det himla skoj när en ”healthy version copycat” smakar kort och gott precis som originalet.

Kolasnittar. Eller sirapskakor… eller kolakakor… kärt barn har som bekant många namn, men oavsett namn så älskar jag dem. Har alltid gjort. Trots att det är en sötsak som inte innehåller någon choklad!? När jag bodde hemma var det många nätter med akut sötsug som botades med några dubbelsatser kolasnittar. Mums!

kolakak4

I min mening är det som gör kolasnittar så himla goda följande: söt kolasmak (no shit) + krispig yta + seg alldeles ljuvlig mitt. Det är, har jag kommit fram till efter X antal försök att återskapa dessa godingar med en lite mer hälsosam ingredienslista, sirapen som gör all skillnad. Som fixar både krisp/seg-konsistensen och kolasmaken.

Därför var det första jag ville göra med den mörka varianten av fiber sirap (fiber sirap gold) just kolasnittar. Såklart! Jag använde också mandelmjöl från Funksjonell Mat. Jag gillar hur just detta mandelmjöl, i och med fettreduceringen (kallpressning), verkligen är mjöligt. Annars brukar mandelmjöl vara malda mandlar kort och gott, och inte alls ha samma egenskaper eller se ut som *vitt mjöl av valfri sort*. Det här mandelmjölet är som ni ser på bilden nedan finmalet och lätt, anpassat för bak. Efter dessa kakor, som var mitt första experiment med det, är jag överförtjust!

kolakak1

För 1 längd kolasnittar: (ca 12-14 snittar)

 • 50g kokosolja, mjuk
 • 2 msk fiber sirap gold
 • 60g mandelmjöl (dryga 1,25 dl)
 • 10g kokosmjöl (lite mer än 1 msk)
 • 1/3 tsk bikarbonat
 • 1/5 tsk vaniljpulver
 • en nypa salt

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Rör ihop kokosolja och sirap tills helt jämnt.
 3. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål och rör sedan ner i olja/sirap-skålen.
 4. Rör ihop allt, rulla till en länga och lägg på en bakplåtspapperskläd plåt. Platta till (≈0,5-1cm) och grädda i 6-8 minuter.
 5. Låt svalna en aning, skär i sneda snittar och låt sedan svalna helt.

kolakak3

Du kanske gillar

6 Kommentarer

 • Svara
  Liselott
  13 juni, 2015 at 15:52

  IIiiih, ett stycke golden sirap och clear sirap är nu på väg hem till mig! HAJPEN! Jag önskar att jag hade kunnat ge mig själv tid att läsa igenom ditt recept innan jag lade min beställning, för då hade jag plockat med mig en påse fettreducerat mandelmjöl också, men strunt samma. Något säger mig att jag kommer att lägga en beställning hos NutriNick rätt snart igen 😉

  Tack för alla dina fina recept!

 • Svara
  Jessica
  13 juni, 2015 at 16:30

  Fanny !!!! http://www.nutri-nick.com/sukrin-fiber-syrup-clear är detta vita-fiber ???

 • Svara
  Emma
  15 juni, 2015 at 22:35

  Oj, ja..efter att ha läst nu det tredje receptet så kan jag bara meddela att jag är fast!
  Mina favoriter..kolakakor, ska bli spännande å se om de här verkligen håller måttet! Jag brukar baka många satser kring jul och det mesta äter jag upp alldeles själv! 🙂
  Väldigt inspirerande blogg!

 • Svara
  Jenny
  23 oktober, 2015 at 13:54

  Hej!
  Provade precis detta OTROLIGT lovande recept men min smet flöt ut över hela bakplåten när jag stoppade in den i ugnen.. Jag använde dock ”vanligt” mandelmjöl, kan det vara det som är problemet kanske?

 • Svara
  Sandra
  19 januari, 2017 at 14:27

  Funkar det att använda vanligt mandelmjöl som inte är fettreducerat? 🙂

 • Svara
  Sirkka
  28 augusti, 2019 at 11:49

  Wow, I love these! Thanks!

Lämna ett svar