BROWNIES & BLONDIES Efterrätt och gotte kitchenstories Kost Mellis & Kvällis Okategorierat Recept

Chocolate Chip Cookie Dough Brownie

Hej kompisar! Jag befinner mig just nu nere på Österlen, det blev en rätt spontan och plötslig avfärd i förrgår och i med mig har jag min vän Jennifer. Vi stannar bara några dagar men jag behöver liksom en dos Österlen om somrarna, och som jag har längtat efter att få åka ner hit under våren som varit. Jag blir alltid så lugn här.Så medan jag försöker trivas här i lugnet någon dag till, så tänkte jag bjussa er på ett fantastiskt härligt recept jag bakade, fotade och skrev tidigare i veckan innan avfärd. Hörs snart igen!


När en inte kan bestämma sig för vad en är mest sugen på; brownie eller kakdeg, så hittar en på ett recept som innehåller både och. Såklart.

Sedan slänger in en grönsak/frukt eller två, för då kan en äta chocolate chip cookie dough brownie till frukost, lunch och middag – för i princip har en ju bara gjort en ”lite mer fancy” sallad. Makes sense to me.

Yes, det var dagens visdomsord från mig det! Nu ska jag gå och äta upp den sista stackars biten av… min sallad.

brownieCD5

CHOCOLATE CHIP COOKIE DOUGH BROWNIE

(receptet ger 4-6 bitar)

Brownie:

 • 20g (lite mindre än 1/2 dl) vassleprotein med chokladsmak, jag använde Tyngre’s ”kladdkaka”
 • 1/2 dl (18g) kakao
 • 1 dl sukrin gold (55g) eller kokossocker
 • 1,5 msk (10g) fettreducerat kokosmjöl (vanligt kokosmjöl funkar säkert)
 • 1/4 tsk vaniljpulver
 • en nypa salt
 • 1/4 tsk bakpulver
 • 1/4 tsk bikarbonat
 • (80g) fruktköttet av 1 liten avokado
 • 1/2 dl (50g) kvarg eller tjock yoghurt
 • 1 ägg
 • 35g hackad choklad, föredragsvis mörk

Cookie Dough:

Du kan givetvis använda vilket nötsmör du vill, jag valde cashewsmör för att det har en neutral smak och därför passar bra i just cookie dough. 

brownieCD1

Gör såhär:

 1. Börja med brownien: sätt ugnen på 200 grader och lägg ett bakplåtspapper i botten av en liten ugnsform (≈15x15cm)
 2. Gröp ur avokadons fruktkött ner i en bunke, tillsätt kvarg (/yoghurt) och ägg. Mixa ihop med stavmixer så du får en helt slät kräm.
 3. Rör ihop alla torra ingredienser i en annan bunke, och se till att det inte finns några klumpar kvar från kakao eller kokosmjöl.
 4. Vänd ner avokadokrämen i den torra blandningen och rör ihop till en jämn smet. Rör sist ner den hackade chokladen.
 5. Häll över smeten i den förberedda ugnsformen och grädda i ca 18 minuter. Brownien ska sedan svalna helt innan den toppas med kakdeg, så låt den antingen stå framme i rumstemperatur eller ställ in i kylen för att skynda på processen en aning.
 6. Förbered kakdegen: rör ihop nötsmör, kokosolja och mjölk. Tillsätt alla torra ingredienser och arbeta ihop till en ”deg”. Ringla sist över sirapen, och arbeta in den också. Beroende på vilket vassleproteinpulver och vilket nötsmör du använder kan du behöva tillsätta mer av något mjöl (om för löst) eller mer mjölk (om för fast), men börja med ovan angivna mått och tillsätt sedan efter behov.
 7. Rör sist ner chokladen och tryck sedan ut din cookie dough över brownien. Detta är betydligt lättare om brownien fått svalna helt. Jag tycker det enklaste sättet är att först som ”smula” ut kakdegen, för att sedan pressa platt med lätt fuktade händer.
 8. Ställ in i kylen någon timme innan du skär upp i bitar, och förvara sedan i burk i kyl.

brownieCD2

Du kanske gillar

1 Kommentar

 • Svara
  KLara
  15 juli, 2016 at 13:17

  Fanny, hjälp mig! Om man måste (obs förlåt) välja ETT av dina brownie-recept VILKET SKA MAN VÄLJA? Vilket är det absolut godaste du gjort?? Tänker riktigt chokladigt, kladdigt GOTTIGT. Tacksam för svar mvh i-desperat-behov -av-gotte

Lämna ett svar