Häromdagen fick ni mitt smidiga basrecept för pajskal, och givetvis blev det sedan också en hel paj. Inte vilken paj som helst, utan en (protein-) Banoffee Pie!
(PROTEIN-) BANOFFEE PIE
(18cm i diameter)
BOTTEN:
- 120g (2 rågade dl) fettreducerat mandelmjöl
- 35g (1 dl) vassle proteinpulver med vaniljsmak, jag använde Tyngre’s Vaniljdrömmar
- 2 msk (20g) sukrin melis eller florsocker
- 1 ägg (50g)
- 1 msk (15g) kokosolja, flytande (jag använde neutral, alltså utan smak)
KOLASÅS:
- 1 burk kokosmjölk *läs min kommentar längst ner i inlägget angående val av kokosmjölk*
- 2 msk flytande sötning – jag har testat med fibersirap gold, agave och honung. Samtliga funkar bra
FYLLNING:
- 2,5 dl mosad banan (≈300g banan)
- 1 tsk citronsaft
- 2 dl mjölk
- 2,5 tsk gelatinpulver
- en nypa vaniljpulver
- 1/2 tsk steviadroppar med karamellsmak (30 droppar)
- 1dl (40g) vassle proteinpulver med banoffee-smak, jag använde Sisu’s Banankola
PROTEIN”GRÄDDKRÄM”:
- 2 äggvitor
- 30g kasein proteinpulver med vaniljsmak, jag använde Tyngre´s Vaniljdrömmar
- en nypa vaniljpulver
- 1/2 tsk xanthan gum (inte nödvändigt)
- 1-2 msk mjölk
GÖR SÅHÄR:
Börja med kolasåsen:
- Rör ihop kokosmjölk och sirap i en liten kastrull. Låt koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra tills du har en tjock, gyllene kolasås. Ställ åt sidan.
Fortsätt med botten:
- Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper i botten av en springform.
- Rör ihop torra ingredienser (mandelmjöl, vassle, sukrin melis/florsocker) i en bunke, tillsätt sedan ägget och kokosoljan och arbeta ihop till en deg.
- Tryck ut degen i den förberedda formen och nagga botten med en gaffel. Grädda i ca 10-12 minuter, ta ut och låt svalna. Bre sedan ut kolasåsen (alltihop) jämnt över botten. Ställ åt sidan.
Gör fyllningen:
- Mosa ihop banan och citronsaft och ställ åt sidan.
- Mät upp mjölken i en liten kastrull, strö över gelatinpulver och låt stå och dra en minut eller så.
- Flytta över kastrullen till en platta på medelvärme och rör tills gelatinet lösts upp helt.
- Dra kastrullen från värmen och tillsätt steviadropparna.
- Strö över vassle pö om pö medan du hela tiden rör med visp för att inte få några klumpar.
- Tillsätt sist bananmoset, rör ihop och häll över den förberedda botten (täckt med kolasås)
- Ställ in i kylen minst 2 timmar.
Gör gräddkrämen:
- Rör ihop äggvitor och kasein till en (väldigt tjock) kräm. Ställ in i kylen 5-10 minuter.
- Tillsätt vaniljpulver och 1 msk mjölk (och xanthan gum om du har det) och vispa upp med elvisp. Tillsätt mer mjölk om det behövs.
- Bre gräddkrämen över pajen. Om du inte serverar pajen direkt, ställer du in den i kylen så länge.
* Angående val av kokosmjölk *
Jag har gjort denna kolasås med både fullfet kokosmjölk och light-varianter. Båda funkar och den största skillnaden är tiden det tar att göra såsen, eftersom det är vätskan från kokosmjölken som ska reduceras. Väljer du en fullfet variant kan du förkorta tillagningstiden betydligt genom att redan när du tömmer kokosmjölks-burken enbart skopa ur det tjocka vita, och hälla av vattnet. Light kokosmjölk brukar inte separera sig så i bruken utan då får du hälla hela innehållet i kastrullen. Vilket alltså absolut också funkar! Det tar bara lite längre tid.
1 Kommentar
Marja - Baka Sockerfritt
22 juli, 2016 at 18:38Mums, ser såå got ut! Länge sedan jag gjorde banoffee pie nu.