GODIS kitchenstories Kost Okategorierat PROTEINBAK Recept

Sura persikokuber

Efter mina första recept på BCAA-godis har jag lekt vidare med olika smaker, former och konsistenser. Det är ju så enkelt, så gott och så lätt att variera! Härom veckan fick jag till en ny hit: sura persikokuber.

persika1

Svensk Sport Nutrition bad mig nämligen inte bara att ta fram ett recept på protein-snickers utan även att göra något smarrigt godis med deras BCAA i två olika smaker. Första smak ut att omvandlas till gottis här i mitt kök var alltså smaken persika, och de små kuberna blev lika goda som de blev fina att se på.

SURA PERISIKOKUBER || recept framtaget i samarbete med Svensk Sport Nutrition

Du behöver:

 • 1 skopa (25ml) BCAA Persika
 • 1,25 dl vatten
 • 3 msk gelatinpulver
 • 1/4-1/2 tsk citronsyra
 • några droppar röd karamellfärg, alternativt koncentrerad rödbetsjuice (går givetvis bra att utesluta, är enbart för att få två olika färger)

”Garnering”: (ungefärliga mått)

 • 1,5 dl sötströ
 • 1/2 tsk citronsyra

Gör såhär:

 1. Skaka ihop BCAA, gelatinpulver och vatten i en shaker, häll över i en liten kastrull och värm upp på låg/medel-värme.
 2. Låt det ”tjocka till sig” i några minuter (ca 5 minuter) tills gelatinet lösts upp helt, rör regelbundet för att försäkra dig om att inte få några gelatin-klumpar (eller att något fastnar i botten). Tillsätt sist citronsyra, rör om och dra sedan kastrullen från värmen.
 3. För tvåfärgat godis: häll 2/3 av smeten i en bakform av silikon, och ställ in den i kylen någon minut. Rör under tiden ner några droppar röd karamellfärg eller koncentrerad rödbetsjuice i smeten du har kvar i kastrullen. Häll sedan över resten av smeten i formen.
 4. Låt stelna i kylen 2-3 timmar (eller om du är väldigt otålig; frys i 15-20 minuter)
 5. Mortla ihop sötströ och citronsyra. Har du ingen mortel går det bra att i en skål med höga kanter ”krossa” ihop med en gaffel. Skär godiset till kuber och vänd dem i sockerblandningen.

PS: jag har fått feedback från läsare som testat mina tidigare recept på bcaa-godis att de inte lyckats med den sursockrade coatingen, att det som ”kladdat ihop”. Det tror jag beror på att godiset inte fått stelna tillräckligt länge i kyl/frys, alternativt att rumstemperaturen varit för hög när de vänts i sockerblandningen. Jag försökte en gång när solen sken rätt in över köksbänken och det gick inte alls, men när jag senare på kvällen försökte på nytt (med samma godis, jag sparade nämligen hälften när jag insåg att det inte skulle gå där i solen) gick det fint!

persika2

Du kanske gillar

6 Kommentarer

 • Svara
  Jessica
  15 augusti, 2016 at 18:28

  Åå detta måste testas 🙂 en fråga, kaseinet du använde till att göra protein-snickers, hur är det i konsistensen ? Sväller det något ?

  • Svara
   roethlisberger
   15 augusti, 2016 at 20:04

   De blev supergoda verkligen, försvann på två röda! 😉
   Angående snickersen så ja, alla kasein binder ju vätska (dvs de ”sväller”). Jag skulle inte rekommendera ett vassleprotein i just detta recept, då proportionerna med resterande ingredienser skulle bli helt fel. Vill du av någon orsak ändå byta ut kaseinet kan du kika i min ”substitutstabell” som du hittar under ”guider” (uppe i menyn) – ”baka med proteinpulver” 🙂

   • Svara
    Jessica
    16 augusti, 2016 at 11:33

    Hehe näää menade inte att använda i detta receptet utan menade mer allmänt hihi… Jag köper ofta bla tyngres kasein men köpte ett annat (minns ej namnet) som knappt svällde alls (gör alltid pudding av kasein) så därav frågan av ”snickers”-proteinet 🙂

 • Svara
  Sara
  21 september, 2016 at 17:36

  Hej! Om man ska byta gelatinpulvret mot gelatinblad vad tror att 1 msk motsvarar? Har nämligen bara blad hemma!
  Älskar din blogg och dina recept är amazing! KRAM 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   22 september, 2016 at 13:17

   Jag googlade snabbt och tror det kan skilja sig lite mellan olika märken, men verkar som att det i regel är:
   1 msk pulver = 6 blad
   Tack och kram!

 • Svara
  Sonja
  9 januari, 2017 at 16:43

  Din blogg är dröm ! 🙂 vilka härliga recept du har här !

Lämna ett svar