Den här granolan blir härligt krispig, går snabbt att göra, och går att variera i all oändlighet – den är med andra ord precis så som jag vill ha min granola!
Bonus: ingen ugn krävs!
Just de många variationsmöjligheterna är ju extra fint; när en har ett bra basrecept som sedan kan anpassas efter smak och sug för dagen. Några exempel på hur du kan variera din granola:
- släng ner whatever nöt/frö/bär du gillar (eller råkar ha hemma)
- testa olika smaker av proteinpulver
- använd olika nötsmör
- kryddor! Allt från klassikern kanel till lite mer annorlunda smaker, har du testat chili i granolan?
- behåll proportionerna i basen (≈1,5 dl flingor/gryn av något slag) men feel free att laborera med olika sorters flingor/gryn!
Själv valde jag att smaksätta min granola med vanilj, kokos och mandel. En smakkombination som sällan slår fel och inte heller denna gång – SÅ HIMLA GOD.
PROTEIN-GRANOLA med vanilj, mandel och kokos
Du behöver:
- 1,5 msk kokosolja, med smak
- 1 dl havregryn
- 1/2 bovetekross
- 1/4 tsk salt
- 1/2 dl kokoschips
- 1/2 dl vassle proteinpulver med vaniljsmak, jag använde Tyngre’s vaniljdrömmar
- 1/4 tsk vaniljpulver
- 1-2 msk fibersirap gold (eller annan flytande sötning, så som agave eller honung)
- 2 msk mandelsmör
Gör såhär:
- Smält kokosoljan på medeltemperatur i en stekpanna.
- När oljan är helt smält, rör ner havregryn, bovetekross och salt.
- Rosta, fortfarande på medelvärme, i några minuter och tillsätt sedan kokoschips, vassle, vaniljpulver och sirap.
- Rör ihop ordentligt innan du tillsätter mandelsmöret. Fortsätt röra tills allt mandelsmör smält och fördelats jämnt i granolan.
- Under uppsikt kan du fortsätta rosta för lite extra yta – håll bara koll för att inte råka bränna vid.
- Häll över granolan på en bakplåtspappersklädd plåt för att svalna.
1 Kommentar
Linda Assarsson
17 augusti, 2016 at 08:29Men alltså ååååå….
Detta låter bara såå gott ju 🙂
Tokälskar granola!!