Miso är en traditionell japansk sojaprodukt, som vanligen framställs av soja och ris eller korn, salt och vatten som får jäsa (fermentera) med hjälp av en mögelsvamp. Jag är inget större fan av miso-soppa (mest för att det är just soppa, har aldrig riktigt fattat grejen med att kalla varmt vatten för mat..?) men jag älskar miso-smaken.
I en av mina senaste ordrar från iherb tog jag hem en påse misopasta från Eden Foods, det fanns flera olika sorter och jag valde Shiro Miso då det hette att den var ”fyllig och söt”. Det lät bra, tänkte jag. Och det var väldigt bra, kan jag nu konstatera efter att ha använt den ett par gånger. Faktum är att jag precis la en ny order innehållandes samma misopasta. ”Goda ting går snabbt åt” osv osv… för visst lyder det gamla ordspråket så?
En av mina favoritsaker att göra med miso är dressing och såser av olika slag, det blir liksom alltid bra! Den här dressingen med lime, vitlök, ingefära och yoghurt rörs ihop på nolltid och passar ärligt talat till allt; jag har ätit den till falafel, till kyckling och inte minst hällt generösa mängder av den över alla möjliga sorters sallader. Så god!
MISODRESSING med lime, ingefära och vitlök
- 1 msk misopasta, jag använde Shiro Miso
- 1 msk vit vinäger, jag använde äppelcidervinäger
- 1 msk limejuice
- 1 msk sesamolja
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 1/2-1 tsk färsk ingefära, riven
- 2 msk naturell yoghurt
Gör såhär:
- Rör ihop misopasta, vinäger och limejuice.
- Tillsätt resten av ingredienserna och rör tills slätt. Det går givetvis bra att använda en mixer också.
- Häll över sallad! Ha i wrap! Servera till kyckling!
Ät med sked.
1 Kommentar
Lovisa
11 september, 2016 at 07:46Åh det ser ju helt galet gott ut! 🙂
Hoppas du får en mysig söndag! 🙂