När jag ska kreera något nytt gotte brukar min största utmaning vara att välja en av alla de receptidéer jag har skissat på i huvudet. Vilket jag antar får klassas som ett lyxproblem, eftersom det sällan finns något direkt dåligt val. Men för att ändå slippa välja, eller i alla fall minska urvalet en gnutta, och framför allt undvika att plötsligt stå med sju olika projekt påbörjade, brukar jag ta till det fina gamla tricket ”fråga en vän”.
Så häromdagen bad jag en vän ge mig någon slags riktlinje att anpassa nästa gotte efter. Kanske en smakkombination att utgå från, eller en klassiker att göra en egen ”copycat-version” av, eller bara ett önskemål i största allmänhet. Egentligen funkar vad som helst, jag bara behöver någon form av ram.
Min vän svarade kort ”något snickers-aktigt”. Jahapp. En inte allt för nytänkande och revolutionerande smakkombination kanske, men så är det ju också en väldigt god sådan!
Så jag bestämde mig för att hålla mig inom ramen för min väns förslag om ”något snickers-aktigt” och resultatet blev så himla bra! Jag kombinerade det bästa från två världar, kakvärlden och godisvärlden, och gjorde helt enkelt dögoda snickers-bitar.
Botten påminner om kolakakor; krispiga men samtidigt sega och härliga i mitten. Sedan ett lager kolasås och, såklart, rikligt med jordnötter. Avslutningsvis ett lager choklad. Såhär i efterhand får jag väl erkänna att det var ett rätt bra förslag min vän kom med ändå…
SNICKERS-BITAR
cirka 12-15 bitar
Botten:
- 30g vassle proteinpulver med vaniljsmak, jag använde Tyngre Vaniljdrömmar
- 45g vitafiberpulver*
- 20g fettreducerat mandelmjöl
- 10g fettreducerat jordnötsmjöl
- 1/3 tsk vaniljpulver
- en nypa salt
- 15g kokosolja
- 2 msk fibersirap gold
- 1 msk mjölk
*googla för att hitta återförsäljare
Kola:
- 1 burk kokosmjölk
- 1/2 dl sirap, jag använde fibersirap gold, men agave eller liknande funkar också
- 15g kokosolja
- en nypa salt
Chokladtäcke:
- 70g mörk choklad
- 10g kokosolja
+ en näve hackade jordnötter
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Börja med botten: Smält kokosoljan, ställ åt sidan att svalna något.
- Rör ihop torra ingredienser till botten, tillsätt kokosolja ihoprört med fibersirap och mjölk. Arbeta ihop till en deg.
- Tryck ut och forma degen till en rektangel på ett bakplåtspapper, ungefär 1 cm tjock, och grädda i ca 15 minuter. Låt svalna.
- Gör kolan: Rör ihop kokosmjölk, sirap och kokosolja i en liten kastrull. Ha i en nypa salt.
- Låt koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra. Länge, cirka 1-2 timmar. Rör om med jämna mellanrum.
- Kolan är klar när den är tillräckligt tjock; den ska vara trögflytande men inte rinnig.
- Låt kolan svalna en aning, häll den sedan över den avsvalnade botten och bre ut i ett jämnt lager. Strö över de hackade jordnötterna och ställ in i kylen för att svalna helt och stelna en aning.
- Gör chokladtäcket: Smält ihop choklad och kokosolja, häll över kolafyllningen och ställ tillbaka i kylen igen så att också chokladen stelnar. Skär sedan i önskad storlek.
Testa de här två varianterna på smarriga proteinbars också! t.v: Proteinbar med salt karamell & choklad || t.h: Proteinbar med kokos & kola
2 Kommentarer
Angelina
3 oktober, 2016 at 18:21Åh vad gott det ser ut!!
Jag har själv gjort egna snickeribitar ett par gånger, men verkar aldrig lyckas med ”chokladtäcket”.. För mig spricker det alltid! Vad tror du det kan bero på? Kan det bero på chokladen? Vad använder du för choklad? Och hur länge låter du den stå i kylen? 🙂 Haha bombar med frågor förlåt..
Carley
7 oktober, 2016 at 11:03Your articles are for when it abollutesy, positively, needs to be understood overnight.