lifestories Okategorierat Tankar om ting Vad vi borde prata om

3 citat från (aka 3 skäl att älska) Skam

Okej, jag vet att det är mycket snack om Skam nu. Överallt. Om du är en av dem som ännu inte sett denna fantastiska norska serie så rekommenderar jag dig verkligen att börja kolla. Med en liten varning att det är svårt att sluta. Vilket kan ha förödande konsekvenser för din sömn, eftersom alla tre serier går att se online på svtplay. Det är nämligen väldigt lätt att råka sitta uppe tre nätter i rad för att se samtliga avsnitt… väldigt lätt.

Hur som helst. Det finns cirka tusen skäl till att jag, och så många med mig, älskar Skam. Ett utav dem är alla klokheter som sägs. Klokheter som på något vis blir så enkla, och känns så självklara, när det är Sana, Noora eller någon av de andra himla fina karaktärerna i serien som formulerar dem. Här är tre av mina favoriter!


”Du är stark och självständig när du kan ändra åsikt”

Sana alltså… en sådan där människa alla borde ha i sin närhet. 

skam3


”Hon är inte galen, hon är bipolär.”

…och tänka sig – en är inte hjärndöd för det heller!

skam1


”Om någon använder religion för att underbygga sitt hat ska du inte lyssna. Hat kommer inte från religion, utan från rädsla”

Sana, igen. Och, igen: jag vill ha en Sana i mitt liv.

skam2


Så, har du inte sett Skam än är det hög tid att göra det nu. Förslagsvis inte inom loppet av tre dygn dock, eftersom livet känns himla tomt när du sett klart alla avsnitt.

Du kanske gillar

4 Kommentarer

 • Svara
  Annafia
  11 januari, 2017 at 16:18

  Det är det jag verkligen älskar med serien också, att den visar ungdomar så mycket förebilder och hur man SKA göra (kanske inte röka braj då, men i övrigt liksom i relationerna sinsemellan). Jag och min sambo har suttit och kollat alla tre säsonger tillsammans och har emellanåt skrivit; ”Men säg nåt då!!” – ”Ja… jajajaja… SKICKA det nu för helvete! Inte radera. Sänd. SÄND!” för man är så van vid att människor INTE gör det. Speciellt gjorde man ju inte det själv när man var ung heller. Gillar skarpt att de tar upp psykisk ohälsa på ett så bra sätt också 🙂

 • Svara
  Jessica Sundberg
  13 januari, 2017 at 11:58

  Jag är också ett av alla Skam-fan! Riktigt bra!

 • Svara
  Isa
  7 maj, 2021 at 21:59

  Hej. Jag såg att du hade adhd depression o bipolär 2..jag har haft de 2 förstnämnda över 10 år men börjat funderq på om det kan va så att jag har bipolär,trodde innan att man måste ha maniska perioder med sen lärde jag mig om typ 2..
  Hur upptäckte du att du hade bipolär typ 2?
  Samt vilka mediciner har hjälp dig? Jag förstår om du tycker det är för personligt men är så desperat då jag testan en massa mediciner men inget som funkat bra för just den här kombon, hade varit så tacksam för svar!

  • Svara
   roethlisberger
   8 maj, 2021 at 13:35

   Hej! Ja det stämmer. Jag fick min bipolär diagnos när jag ”fick” min läkare för adhdn (detta efter många månaders letande, då jag hittade honom privat och började gå hos honom). Han kunde snabbt konstatera att jag var bipolär. Jag åt dock ”bara” adhd-medicin första åren, sedan började jag medicinera för min bipolaritet och nu klarar jag mig inte utan den!! Missar jag den en dag känner jag det DIREKT.
   För att få medicin mot just bipolaritet måste du givetvis utredas och få diagnosen först. Annars lär de inte (borde de iaf verkligen inte..) skriva ut. Men jag äter Aripiprazol.
   Jag hade inte klarat mig utan mina mediciner, och just kombinationen var ”nyckeln” för mig. Lycka till! Kram

Lämna ett svar