Fanny Fotograferar Vardagsuppdatering

7 enkla tips för matfotografering

Eftersom jag ofta får frågor om hur jag fotar min mat/mina bakverk håller jag på och skapar en liten inläggsserie om matfotografi, där jag kommer gå igenom de saker jag tänker på när jag fotar och dela med mig av lite olika tips & trix. Det är ganska mycket jobb och tar tid, så tills dess att jag fått klart alltihop tänkte jag smygstarta här idag med 7 enkla tips för matfotografering. Flera av dem kommer jag också återkomma till och skriva lite mer ingående om i den kommande inläggsserien.

För det handlar inte om vilken kamera eller utrustning en har. Här nedanför kan ni se tre bilder jag tog för något år sedan (övre raden) och tre bilder jag tagit nu på senare tid (nedre raden). Alla bilder är tagna med samma kamera och utrustning (dvs ingen utrustning alls).


7 ENKLA TIPS FÖR MATFOTOGRAFERING


1: Använd dig av befintligt dagsljus

Använd aldrig blixt. Kamerans egen blixt, syftar jag alltså på då. En bra plats att fota på är helt enkelt där du har bra befintligt dagsljus, jag fotar oftast vid mitt köksfönster. Där har jag även en tunn vit gardin som liksom ”softar” fint och jag undviker för skarpa konstraster/utfrätta ytor vid starkt dagsljus.

2: Rör dig och arbeta med vinklar

Själv fotar jag sällan med stativ. Mest av lathet, om jag ska vara ärlig. Istället rör jag mig väldigt mycket när jag fotar; jag står på bord, jag ligger på golv, jag klättrar upp i fönster.. Under tiden jag fotar stannar jag upp och kikar igenom bilderna, ser hur ljuset faller, är uppmärksam på små störande objekt etcetc, och gör därefter små justeringar både i min egen positionering med kameran och ändrar ev detaljer med motivet.

3: Kort skärpedjup

Jag är överlag väldigt förtjust i kort skärpedjup, oavsett om det är mat eller människor som fotograferas. Det skapar en prioritering och ”styrning” i bilden, med fin skärpa på en del av exempelvis maträtten, och mjuk oskärpa på för- och bakgrund.

4: Proportioner & ”gyllene snittet”

En bra riktlinje att ha i bakhuvudet kan vara ”Rule of thirds”. Om du delar din bild i tre både horisontellt och vertikalt så ser du direkt hur det funkar.

5: Inramning och djup

Objekt framför och bakom huvudmotivet kan ge härlig stämning och rama in fint. Men det kan också störa, så det är en fin balansgång. När en arbetar med kort skärpedjup tycker jag att exempelvis om att ha någon typ av oskarp ”färgklick” framför/bakom motivet som är i fokus. Det ramar in och balanserar på ett mjukt, ostörde sätt.

6: Kladda lite!

Ta en tugga, låt smulorna ligga kvar, häll på extra sås… det kan bli riktigt frestande bilder! Jag brukar försöka få både ”cleana” och ”kladdiga” bilder av de maträtter och bakverk jag fotar, för att vara på säkra sidan liksom. Ibland blir det nämligen inte alls värst snyggt med extra tillfört kladd, utan det ser bara… tja, väldigt kladdigt ut. På ett ofint sätt som inte alls gör sig på bild.

7: Less is more (oftast)

Framför allt: undvik störande objekt som inte fyller någon slags funktion eller bidrar med något. Ibland tycker jag att mitt motiv talar för sig själv, det behövs inget fix och trix runt om utan jag vill bara fånga härligheten på bild.

Ja och ibland orkar jag bara inte göra något avancerat. Ibland vill jag faktiskt bara försäkra mig om att jag har iallafall en liten bild, innan jag äter upp vad-jag-nu-har-bakat.

Lämna gärna en kommentar om du har något specifikt önskemål eller fråga för mig att ta upp i inläggsserien om matfotografi!

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar