Igår fick jag extrafint fredagssällskap när Sanna kom förbi med söta vovven Freja. Vi började med att åka till hundrastgården för att låta Nala och Freja bekanta sig, medan vi mattar babblade på i samma nonstop-tempo som vi alltid gör när vi ses. När hundarna lekt av sig tog vi oss tillbaka hem till mig och jag bjöd Sanna på mitt senaste bak-experiment: kolakladdkaka toppad med vaniljglass med kolarippel och lime.
Glassen var helt enkelt vaniljglass från add ice cream som jag först låtit mjukna en aning, sedan rörde jag ner rivet limeskal och hemgjord kolasås. Tillbaka in i frysen en kort sväng, för att slutligen serveras ihop med en bit härlig kolakladdkaka!
KOLAKLADDKAKA
receptet är för en springform med diametern 18cm
Du behöver:
- 3 msk (40g) kokosolja
- 180g (inte riktigt 2 dl) hemgjort kolasås *
- 1/2 dl (18g) vassle proteinpulver i vaniljsmak, jag använde Tyngre’s Vaniljdrömmar
- 3 msk (12g) fettreducerat jordnötsmjöl
- 1/2 dl (30g) sukrin gold
- en rejäl nypa salt
- 2 ägg
*kolasås* jag gör egen kolasås och det är superenkelt (recept HÄR) men det går såklart också bra att använda karamelliserad mjölk, som du köper i burk på affären (eller kondenserad mjölk som du kokar själv).
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader och spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform.
- Smält kokosoljan och ställ åt sidan att svalna lite.
- Rör ihop kolasås, vassle, jordnötsmjöl, sukrin gold och salt. Rör sedan ner den avsvalnade kokosoljan.
- Tillsätt sist äggen och rör tills du har en helt slät smet.
- Häll smeten i den förberedda springformen och grädda i ca 18-20 minuter.
- Ta ut, låt svalna och förvara sedan i kyl.
Inga kommentarer