Efterrätt och gotte Fannys Favvo Inspiration och pepp Julmys Kost Recept Vardagsuppdatering

Chokladfudge med rostade cashewnötter och ”salted caramel”

Okej, här ser ni det kanske vackraste gottet jag någonsin haft i mitt hem.

cashewcaramell1

Det är egentligen ett väldigt enkelt gotte, med få ingredienser och ingen avancerad tillverkningsprocess, men resultatet blev (om jag får säga det själv…och det får jag ju) himla fint att se på! Ja det smakar givetvis himla himla fantastiskt fint också, men det är liksom ett rätt självklart kriterie för att jag ska dela med mig av det här…

Ni kanske minns att jag efter många om och men tog hem kakaosmör från iherb för någon månad sedan (jag skrev lite mer ingående om kakaosmör HÄR efter önskemål från fin-Sara, och har med det bland annat gjort egna peanutbutter-pluppar). Faktum är att jag trodde att jag tog hem just kakaosmör redan tidigare, när jag från iherb beställde cacao paste – som visst inte vara samma sak nej. Så den förpackningen har bara legat kvar i mitt köksskåp utan att användas, tills idag då jag tyckte det var dags att leka lite!

cashewcaramell4

Jag ville i detta gotte få med också mina favoriter salted caramel och cashewnötter. Så jag åkte in till stan häromdagen enbart för att handla sockertermometer (vilket tydligen många hade gjort före mig – jag fick åka runt till flera olika butiker för att hitta en , de var slut överallt..) för att kunna göra egen kola. Jag ville ha sådär lagom ”mellanhård” småseg kola i bitar, inte stenhård så man riskerar att krossa tänderna under godis-ätandet. Då är tydligen viktigt med termometer, har jag läst mig till efter en del googlande på ämnet 🙂

Utöver den lätt saltade kolan så är det rostade cashewnötter som, tillsammans med en chokladfudge gjord på bara tre ingredienser, skapar detta GGG (galet goda gottis). Låt oss beskåda skönheten en gång till innan vi kikar på receptet:

cashewcaramell3

Okej nu till the big HOW. Och det inleds med kola-kokande.

3 dl agave sirap i en kastrull. Termometern i och sätt på plattan – sirapen ska upp till 152 grader celsius. Väl där, bort från värmen och rör ner 2 msk ghee, 1/2 tsk bakpulver, 1/4 tsk salt och 1/4 tsk vaniljpulver. Rör ordentligt och häll sedan över på ett bakplåtspapper som du lagt på exempelvis en plåt. Nu är det så kallt ute att jag bara ställde ut min plåt på balkongen, men annars är det kyl eller frys som gäller tills kolan stelnat. Väl stelnad, ska den delas i mindre bitar. Jag ”hackade” med en stor kniv, men man kan bryta itu den med händerna (men då blir det svårt att få små bitar) eller använda hammare. Gör man sistnämnda är det nog en god idé att lägga något över kolan innan man sätter igång… exempelvis ett till bakplåtspapper eller så.

Hacka sedan 2 dl cashewnötter och rosta i stekpanna tillsammans med 1 msk ghee och salt tills nötterna fått en gyllene färg. Låt svalna en aning. Man kan såklart använda vilka nötter som helst (eller något helt annat gottit, som torkade bär eller frukt eller rispuffar eller… vad man nu gillar).

Chokladen. Jag hackade upp 266g cacao paste (för att vara exakt, det var vad som fanns kvar i min förpackning nämligen) och la i en skål. In i micron runt en minut med stopp för lite rörande, tills det smält helt. Ner med 4 msk agave, 1,5 msk ghee och en nypa salt. Rör rör. Ner med nötterna, rör rör. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform, smörj med lite fett, och häll ner chokladen. Strössla över kolabitarna och lite extra saltflakes. In i kylen en timme eller så, skär i bitar och taadaaa!

Vackert att se på – underbart gott att äta.

cashewcaramell2

Du kanske gillar

2 Kommentarer

 • Svara
  Peasyeasy
  17 december, 2014 at 22:30

  Oj vad gott det såg ut! Ren nyfikenhet – varför har du bakpulver i kolan? Ger det någon speciell egenskap? 🙂

 • Svara
  Peasyeasy
  17 december, 2014 at 22:30

  Oj vad gott det såg ut! Ren nyfikenhet – varför har du bakpulver i kolan? Ger det någon speciell egenskap? 🙂

Lämna ett svar