GODSAKER TILL HUND Recept

GRATTIS NALA 1 ÅR – ”pupcake” till frukost

Igår firade vi Nalas 1-årsdag, och självklart inleddes födelsedagen med tårtfrukost!

Utan att överdriva har jag klurat på olika varianter av hundtårtor att baka till Nalas första födelsedagsfirande ända sedan dagen jag fick hem henne förra hösten. Tankarna har gått från att varva skivor av blodpudding och leverpastej, till att göra små bakelser med korv och ost – till att i förrgår helt ändras då jag beslutade mig för att göra en sötare variant.


Nala ääälskar jordnötssmör. Hon älskar jordnötter överlag. Förra helgen när vi var bjudna på middag hos min pojkväns farfar tog det cirka fem minuter innan Nala kört ner hela huvudet i den stora skålen med salta jordnötter som stod framme. Att det precis bredvid stod en grill full av härligt kött noterade hon inte ens. Nejnej, det enda Nala hade ögon (nos) för var de rostade och lättsaltade jordnötterna. Ja, hon är väl mattes lilla flicka, helt enkelt…

Men åter till tårtan! Jag kallar den ”pupcake” (för det tycker jag är lite roligt aaok) och receptet är alltså för en liten pupcake. Jag använde min minsta springform, köpt på Åhlens om jag inte minns fel men de finns lite överallt, med en diameter på 10 cm. Kakan bestod av 4 simpla ingredienser: jordnötssmör (såklart), äpple, ägg och bakpulver. ”Frostingen” gjorde jag genom att mosa ihop banan och jordnötssmör. Sedan hittade jag en överbliven hundgodis som jag skivade på längden, som fick vara med i mellanlagret (det är det som ser ut som salami). Och ja, det var till 100% en detalj jag la till för det visuella intrycket…


Nala förstod först inte riktigt att det var något ätbart, det där på fatet jag placerade framför henne på bordet och sedan bad henne sitta fint bakom. Det tog… ett litet tag, att få till en bild, och sen när jag tillslut tog bort ljuset och sa varsågod så bara stirrade hon på mig. Jag fick dela upp tårtan och vifta en välfylld sked framför nosen på henne innan hon förstod att hon alltså inte bara kunde utan faktiskt också fick äta. Sedan var det ju inga problem att få henne att äta upp, direkt… 


1 PUPCAKE: (10 cm i diameter)

 • 1 ägg
 • 45g jordnötssmör (≈3 msk)
 • 1/2 äpple, finrivet (mitt vägde strax över 100g)
 • 1/2 tsk bakpulver

Gör såhär:

 1. Sätt ugnenpå 175 grader. Fetta en ugnsform (10 cm) – eller använd muffinsformar, 2-3 stycken.
 2. Rör ihop ingredienserna, häll smeten i formen och grädda i 20-30 minuter. Gräddningstiden beror på hur stort ägg och äpple du använder, och om du gör 1 större kaka eller flera muffins, men kolla med teststicka bara!
 3. Låt svalna och dela eventuellt till två lager så som jag gjorde. Sedan är det bara att frosta, fylla och dekorera hur du vill.

Du kanske gillar

2 Kommentarer

 • Svara
  Sofia / Therese
  6 augusti, 2019 at 11:21

  Läs länken: https://www.harligahund.se/10-saker-du-inte-ska-ge-din-hund/

  10 saker du INTE ska ge din hund
  Man kan tro att hunden som ändå är ett djur borde ha vett att inte äta sådant som inte är bra för den. Men icke! Det finns hundar som med glupande aptit äter allt möjligt – även sådant den inte bör. Här är tio saker som du bör se till att din hund inte äter.

  Nötter
  Nötter kan innehålla aflatoxin (en mögelsvamp som växer på nötter) som hundar är känsliga för. Även en liten mängd av giftet kan orsaka förgiftning.

  Macadamianötter anses extra giftiga. Dessa nötter är inte så vanliga i Sverige, men var ändå varsam. De kan orsaka magproblem hos hundar, och kan vara giftiga i större mängder. Tänk också på att saltade nötter kan leda till saltförgiftning hos din hund.

  I all välmening så din hund inte blir sjuk. Min hund kräktes mängder då den av misstag fick tag i en påse naturgodis med nötter.
  Kan vara livsfarligt för din pälskling.

  • Svara
   roethlisberger
   6 augusti, 2019 at 12:34

   Hej,
   Jordnöten är inte en nöt utan en baljväxt. Hundar kan utan problem äta jordnötter, det är inte farligt för dem. Andra nötter kan som du skriver vara farliga, men alltså inte jordnötter.
   Om du googlar runt lite snabbt hittar du mängder med hundgodis-recept innehållandes just jordnötssmör.

Lämna ett svar