GODIS PROTEINBAK Recept

Chokladiga proteinbollar med hasselnötscrunch

När jag fått till något lite extra gott i köket gör jag ofta fler versioner som utgår från samma basrecept. Ett bra exempel är de salta snickers-proteinbollarna som blev himla goda – och därför gjorde jag genast en ny variant av bollar där jag utgick från samma recept (rosa proteinbollar med smak av jordgubb & vit choklad). I förra veckan gjorde jag ytterligare en version av proteinbollar, och också denna gång utgick jag från mina salta snickers-proteinbollar. Denna gång blev det chokladiga bollar med härligt hasselnötscrunch.


När jag i förra veckan var förbi Shape Store (en träningsbutik här i Uppsala som ägs av paret som driver Shape Gym, där jag tränar) fick jag med mig en påse hem av deras nya vassleproteinpulver. Smaken är choklad, men om ni som jag konsumerat olika proteinpulver från olika märken så vet ni lika väl som jag att proteinpulvers ”chokladsmak” kan variera väldigt. Genom åren har jag hittat flera chokladiga favoriter som jag gärna använder när jag kreerar diverse bakverk och gottis, medan andra bara når halvvägs och förvånansvärt ofta tycker jag de smakar… mesigt? För lite chokladsmak. För mycket oboy. Nåväl, så var det alltså inte i detta fall, då det här vasslet från Shape var helt i min smak! Lite nötaktig i smaken, utan att smaka nöt (eh, if that makes any sense) och framför allt känns sötman inte sliskig utan mer… karamellig? Som en god chokladkola, fast med en ”djupare, nötig smak”?

I alla fall – på bara dryga veckan har jag hunnit använda över ett halvt kilo av detta vassle så hos mig går det bevisligen hem. Jag har gjort allt från kladdiga brownies till krispiga tryfflar, och receptet på sistnämnda är alltså vad jag tänkte dela med er här idag.


PS: självklart kan en använda whatever vassle en önskar och har till hands. Om en önskar att inte använda vassle öht, skulle ett byte till äggprotein kunna funka, det är dock inget jag testat. Annars kan en ”höfta lite” med mjöl/annan torrvara och helt enkelt smaka av tills det smakar bra!


CHOKLADIGA PROTEINBOLLAR med hasselnötscrunch

receptet ger ca 20 bollar

Du behöver:

Gör såhär:

  1. Mixa ihop alla ingredienser (förutom chokladen) i en mixer eller matberedare. Kör inte för länge, du vill ha kvar lite “crunch”.
  2. Forma bollar och ställ in i kylen en stund.
  3. Smält chokladen, doppa bollarna och låt stelna. Förvara bollarna i kylen.

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar