För att motivera er, motivera er att ta er igenom texten om sockerkakor nedan, så ger jag er denna bild att ha i minnet:Det är ju såhär, att sockerkaka i sig, plain och rakt upp och ned : är inte så himla kul.
Sockerkaka som varvas med grädde, marsánsås, sylt, bär eller kräm av något slag, och på så vis bildar en tårta, är en annan femma. Eller om man serverar en nybakad sockerkaks-skiva med bara grädde och färska jordgubbar en sommardag, då går det ju också ner, så att säga. Men bara en bit sockerkaka, visst kan väl alla komma på något… roligare?
Det är helt enkelt något som fattas. Jag vill inte ha massa luft i mina kakor, det liksom växer i munnen. Det är skillnad på ”lätt & fluffig”, och… ”luftig & trist”. Förstnämnda kombo är alltså vad jag eftersträvar när jag gör muffins och mjuka kakor, om jag inte var tydlig nog 😉 medan sistnämnda åker i soporna (nää, så skulle jag aldrig göra! Jag skulle ge resterna till någon som gillar tråkiga luftiga kakor. Helt enkelt). Typ såhär, får det gärna se ut:
Igår var det valborg, och för mig innebär det hög ”nu-är-det-snart-sommar”-känsla. Och vad är mer sommar är kombinationen lätt kaka, fräsch citron och söta jobrdgubbar? Precis, typ inget. Så, jag ville få till en ljus kaka. I vanlig ordning utan strösocker, utan smör och utan mjöl. Min inledning om sockerkaka hit och sockerkaka dit känns inte så relevant längre va? Men (!) det var ändå vad jag siktade på när jag ställde mig i köket igår. Fast fylld med smak – inte luft. Helt ärligt, så trodde jag att en sådan här kaka var omöjlig att healthy:fiera, men tji fick jag! Till, gjorde jag en kanongod jordgubb- och mango salsa med brunt socker och lime. Helt fantastiskt god, och löjligt enkel med 4 ingredienser, recept neden! Och så gjorde jag cashewgrädde (recept på det får ni googla, jag slängde i lite allt möjligt efter att ha slintit med vattenkoppen och ha fått en waaay to lös grädde..)
Så ja, sammanfattat: här ger jag er den perfekta sommarkakan, med fräsch citron (som man lätt skippar för en lite o-sommrigare kaka) och mycket smak, trots sin ”lätthet”. Nästa gång det vankas kalas kommer jag garanterat bygga tårta med denna kaka som bas! Jag lovar att ingen kan ana frånvaron av sockret, smöret och mjölet. Istället bjuder ni eventuella fikagäster på vita bönor (duuh varför har jag inte tänkt på detta innan?!) med lite ägg och en skvätt honung. Typ.
En liten form (gör du ”vanlig” stor form, dubbla receptet):
- 200 g vita bönor, avrunna och sköljda
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1 mått steviosa pulver (motsvarar 2 msk socker – eller sötning som mäter lika)
- 2 ägg
- 1/2 dl äggvita (≈1,5 äggvita)
- 2 msk honung
Sätt ugnen på 165 grader och lägg ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbara kanter, fetta sidorna och botten med kokosolja. Mixa ovanstående ingredienser till en slät purée. Tillsätt sedan:
- 2,5 msk kokosmjöl, siktat
- 1 tsk citronsaft
- 3/4-1 tsk rivet citronskal (jag rev 1 citrons skal så gott jag kunde, och måttade sedan)
- 2 msk kokosolja, flytande
- 3/4 tsk bakpulver
- 1/2 tsk bikarbonat
- 1/4 tsk havssalt
Mixa igen och smaka av på egen risk – du kommer med största sannolikhet vilja hälla smeten direkt i munnen istället för i formen. Om du lyckas hålla dig, eller rättare sagt : det som finns kvar när du provsmakat (för du borde smaka, den här smeten är alldeles för god för att inte smakas på) häller du i den fettade formen. Gör du som jag en liten kaka räcker 18-20 minuter i ugnen, gör du en dubbelsats (normalstor form) bör 35 minuter vara en lagom tid. Testa med ett snabbt knivjack : kniven ska komma ut någorlunda ”okladdig”, men låt den inte bli för torr! Fluffy puffy, fräsch och söt… Salsan gjorde sig väldigt bra till den söta kakan, och eftersom kombinationen jordgubb + lime är en favorit hos mig redan sedan tidigare så ville jag få in lite lime också. I en skål, rörde jag ihop ihop lika delar limejuice och brunt socker (sukrin gold). Hade i finhackade jordgubbar och mango, rörde runt så att allt fick ”marinad” på sig. Sedan lät jag salsan vila i kylen tills servering. Grym tillsammans med den lena cashewgrädden (funkar givetvis säkert lika finfint med vad som helst ”lätt och lent” till, typ grädde eller glass) och den fräscha kakan.
50 Kommentarer
Patricia
1 maj, 2013 at 11:33Ser super gott ut! Men jag fattar inte en sak… varför är kokosmjöl så mycket bättre än tex ett fullkorns mjöl? det är ju ett fyrasiffrigt (i alla fall på det som går att köpa på ica hos mig) kcal nummer per hundra gram kokosmjöl. Och vete/råg/ grahamsmjöl har ju upp mot 400 kcal/ 100 g. Det ger mig kortslutning i hjärnan, får inte ihop det 😉
Sabbi
1 maj, 2013 at 14:57Hej,
Det kokosmjölet jag använder har ca 250 kcal/100g. Vet inte vilket märke men köpte det i hälskokosten.
men om jag vore du skulle jag först och främst kolla så det inte är KJ (kilojoule) och inte Kcal som du läser på förpackningen. Har nämligen väldigt svårt att tänka mig att kokosmjölet har mer kalorier än kokosoljan (eller nån annan olja också för den delen)
Lycka till och kom ihåg att kalorier eller annat inte är farligt.
roethlisberger
1 maj, 2013 at 21:44kalorier är för det första inte allt. Tvärtom. Kokosmjöl binder vätska mycket bra och bidrar med fin konsistens i bakverk, så här tex har jag i dryga 2 skedar – det är liksom ingenting (för att tala kcal så är det typ 60 tror jag..). Kokosmjöl är rikt på fibrer och innehåller lite kolhydrater.
Haka inte upp dig på antalet kalorier, utan fokusera på VAD energin (dvs kalorierna) innehåller. Det är tusen gånger viktigare att maten du äter är närigsrik än kalorisnål 🙂
Jenny
1 maj, 2013 at 12:10Åh, jag tror du läser mina tankar Fanny. Jag ska ha mitt födelsedagskalas på Söndag och hade precis tänkt fråga dig om du hade något tips på healthy bakverk där man inte kan ana ett spår av healthy-heter what so ever. Jag har ett par i min släkt som är totalt negativt inställda till allt som inte innehåller fett, socker och mjöl. Skulle vara så himla roligt att fråga högt om de kan gissa vad bakverket innehåller och sedan se deras min. Gjorde häromdagen din brownie med maräng (Bytte ut lakritspulvret mot vanlijpulver-funkade fint 🙂 ) och efter 1 dygn i kylen – amaziiiiing! Så jag funderar på den, eller denna som du postade. Har du något annat tips på något där man verkligen inte kan ana att det är bara nyttigheter i?
Avslutningsvis vill jag bara säga att jag har följt dig länge nu och det är helt otroligt vad jag inspireras av dig varje dag (Ja, jag går in på din blogg och läser gamla recept och historier om du inte skrivit något nytt, haha) såååå TACK för allt du ger oss!!
/ Jenny
roethlisberger
1 maj, 2013 at 21:33Vad roligt att du gillar bloggen och recepten! Och jaa visst är brownien to diiieee for 😀 kul att du gillade den! Denna kaka är perfekt just att göra tårta av, jag skulle LÄTT bjuda på denna för den är verkligen ett ”säkert kort” mot de där släktingarna (som vi nog alla har..) som vägrar sätta lika-med-tecken mellan gott och hälsosamt 😉 annars är en storfavvo hos mig den raw:a cheesecaken med pistagenötter och hallon. Också en vinnare, alla jag serverat den har älskat den!
Frida
1 maj, 2013 at 12:18Den här måste jag ju bara prova!! Färska bär, kvarg eller proteinfluff, pistagenötter och lite ringlad honung till kanske, mums! Har en burk fylld med kikärtor som väntar på att användas, funkar det istället för de vita bönerna eller blir smaken annorlunda då tro?
roethlisberger
1 maj, 2013 at 21:29ja, vad som tror jag skulle passa gott till denna kaka faktiskt! Jag smulade en bit över caseinpuddingen och täckte hela härligheten med jordnötssås.. gick också ner, om vi säger så.. 😉 hehe
Huruvida det blir med kikärtor kan jag inte svara på.. Jag har gjort en kaka med kikärtor tidigare –DENNA– som iofs är stående storfavvo här hemma, men den har ju helt andra smaker och konsistensen skulle vara lite annorlunda osvosv.. så jag vet att man kan baka med kikärtor, däremot vet jag inte om smaken och konsistensen blir lika lyckad i denna ”sockerkaka” om man byter ut bönorna. De vita bönorna smakar INGENTING redan innan baket, till skillnad från kikärtor som ju smakar (men inte när de väl är bakade, iofs..)
Jag råder dig att köpa vita bönor till denna, och göra en rejäl laddning hummus och kikärtsbiffar av dina kikärtor! Eller varför inte äppelkakan jag länkade ovan? 😀 här, har du länken dit igen.
Jenny
1 maj, 2013 at 16:23Ps. Provade att vispa soyagrädde med en nypa vaniljpulver och åt tillsammans med din brownie, rekomenderas starkt! Sitter just i detta nu och mumsar i mig läckerheten :)) Riktigt riktigt gott!!
roethlisberger
1 maj, 2013 at 21:24mums, låter jättegott! 🙂
Soraya
1 maj, 2013 at 20:41Jag har massor av vita bönor som jag har kokat själv, ska jag mäta 200 gram då på min våg? 🙂
roethlisberger
1 maj, 2013 at 21:23ja precis, de ska vara kokta. Sen om de är köpta sådana eller man kokat själv spelar ju ingen roll 🙂 hoppas det smakar, jag ÄLSKADE denna kaka!!
Maria
1 maj, 2013 at 21:33Jag bara äääääääääälskar din blogg! Länkade den till min syster som inte alls är speciellt intresserad av ”låtsaskakor” och sådant, men även hon blev amazed. Du skriver så bra och tar så läckra bilder. Imorgon ska jag baka den här eller dina brownies och bjuda en kompis på. 🙂
roethlisberger
1 maj, 2013 at 21:34Tack Maria, vilka fina ord! Och kul att syrran gick att impa på också 😉 grymt, hoppas det smakar 😀
Ellinor
2 maj, 2013 at 08:00Bara bilderna talar sitt tydliga språk men tillsammans med din detaljerade och framför allt passionerade text, är jag handlöst förälskad. Detta redan innan jag ens smakat av kakan själv. Men, det skall nog inte dröja länge 😉
roethlisberger
3 maj, 2013 at 04:57haha jag har svårt för det där med att fatta mig kort… så tur att jag inte behöver det på min blogg! ;D och nä, låt det inte dröja länge, sååå gott! (såg att du också bakat med vita bönor va? som sagt DUH på mig som inte ens kommit på tanken tidigare)
Sabine-Välbefinnaren
2 maj, 2013 at 18:05Nu står kakan i ugnen. Hoppas det blir bra… jag är inte världens bästa på att följa recept. =) Kram kram
Sara
2 maj, 2013 at 18:09Ser helt fantastisk ut, måste provas!!
Tänkte bara fråga, hur stor är din lilla form? Har hittat både 11,15 och 18 cm i diameter och vet inte vad som kan vara lagom.. 😛
Tack för all inspiration!
/Sara
roethlisberger
3 maj, 2013 at 04:59jag vet att det dubbla av min sats jag kör i min lilla form brukar vara lagom för en normalstor, så jag tror den är… du jag vet faktiskt inte, men ganska mycket minder… ska mäta nån dag!! förlåt för förvirringen :p men skulle GISSA på 18 (11,5 är det iaf inte, alldeles för liten.. men kan ju vara nåt mittemellan också!)
Sabine-Välbefinnaren
2 maj, 2013 at 19:25Tjoho kakan blev perfekt och luktar fantastiskt. På lördag blir det till att göra tårta av den. Då berättar jag mer! Tack så jätte mycket för tipset. Kram
roethlisberger
3 maj, 2013 at 04:55åh vad kul, ska bli spännande att höra, tror det kommer bli perfekt 😀 kram, så lite så!
Soraya
2 maj, 2013 at 22:03Och det ska vara kokosolja med smak va? inte den naturella? 🙂 Ska baka imorgon ska serveras på lördag! 😀 😀
roethlisberger
3 maj, 2013 at 05:00jag körde UTAN smak, ville inte ha kokossmak på denna! 🙂 vad roligt, hoppas den uppskattas!
Lisa
2 maj, 2013 at 22:23Alltså HELT seriöst – jag kan inte klicka in här utan att bli så himla sugen och inspirerad! Dina recept, dina bilder, din blogg – pure joy så att säga. Ska lätt pröva denna imorgon trots att jag inte har alla ingredienser hemma, hehe kan inte vänta, men den blir nog urgod ändå med några improviserade substitut. Tack för att du delar med dig!
Lisa
Rund är också en form!
3 maj, 2013 at 11:49Det här måste väl ändå klassas som ”dessert-porr”..? 😉
Ser hur gott ut som helst! *dreglar*
Jonna
4 maj, 2013 at 06:41Jag skulle verkligen vilja testa detta men hur smakar det med bönor i? Kakan ser riktigt riktigt smaskig ut men känner man av att det är mosade bönor i? Älskar din blogg förresten och alla dina recept!
roethlisberger
4 maj, 2013 at 08:33absolut inte, man anar INGENTING! Vita bönor smakar inget ens när man äter dem rakt upp och ned haha 😛 så nej, baka och ät på utan att ana bönor minsta lilla 🙂
Sabine-Välbefinnaren
5 maj, 2013 at 17:38Hej Hej, Tårtan blev fantastisk alldeles underbar! Jag gjorde några justeringar i receptet eftersom att jag inte hade vissa ingredienser… men kolla in fotot på min tårta med inspiration från dig på min blogg. Kram kram
peaches
17 maj, 2013 at 18:44Tredje gånger jag ska till att göra detta wünderbara recept!!!!! Du. Är. Ett. Geni Fanny! Jag mixtrar lite med sötning och smaksättning (frukt, bär och choklad). Det går ju att variera i alla oändlighet! Imorgon bjuds släkten på kakan med de hemliga ingredienserna (så länge ingen frågar 😉 ). Tack för en fantastisk blogg!
Daniel
1 juni, 2013 at 20:38Jag blev tipsad om den här bloggen av en vän och när jag gick in och läste detta recept så blev jag direkt väldigt inspirerad och gjorde en dubbel omgång av denna för någon vecka sen. Blev ju helt fantastiskt god! Som relativt nybliven glutenintolerant är det kul att se att man fortfarande kan få till en såpass bra kaka utan att behöva använda sig av ”traditionella” kak-ingredienser.
Du verkar vara en härlig tjej så jag får helt enkelt se till att börja följa bloggen. Ser fram emot fler spännande alster 🙂
roethlisberger
2 juni, 2013 at 09:00vad roligt att du hittade hit! Och vad glad jag blir att du gillade kakan, den är en storfavorit här med 🙂
Själv är jag inte allergisk eller intolerant (vad jag vet) men gillar ju att hitta alternativa lösningar i köket, så att alla får äta gott! Så jag hoppas du hittar mer gott att testa och äta!
Camilla
9 juni, 2013 at 20:41Hej!
Först å främst så är det så himla kul med alla dina recept, inte för svåra eller med massa konstiga, svindyra ingridienser 🙂
Jag testade mig på kakan, gjorde den lilla satsen och gräddade nog iaf i 35 min, men den var liksom fortfarande väldigt degig.. Känns din degig eller är det jag som gjorde fel bara? Sen en fråga till, hur kommer det sig att man har både bikarbonat och bakpulver? 🙂
Tack för inspirationen 🙂
roethlisberger
10 juni, 2013 at 06:09hej, tack! 🙂
hmm nej, den är inte alls degig! Vad märkligt. Om du följt receptet med samma mått vet jag inte riktigt vad ”felet” är.. använde du kokosmjöl eller böt du ut det mot något annat mjöl? För olika mjöl binder ju olika mängd vätska. Det är vad jag på rak arm kan komma på kan bli fel, det och mängd bönor och hur avrunna de är.. prova igen! 🙂
Camilla
10 juni, 2013 at 06:12Hej! Åh ja jag böt ut det mot dinkelmjöl, så då måste det var det! Blir att åka till affären å köpa kokosmjöl nu 😀 tack!
roethlisberger
10 juni, 2013 at 06:18jaha nej det låter inte varje sig gott eller bra rent konsistens-mässigt haha 😉 kör på kokos! lycka till 😀
Lena
22 juni, 2013 at 13:00Har precis bakat en rabarberkaka med denna kaksmeten som bas… SÅ HIMLA GOD!!!
Kakan fick vara i ugnen i 1,5 timme, men det var lätt värt väntan 🙂 Tack för den, Fanny!
roethlisberger
22 juni, 2013 at 13:59vad roligt att höra! Lät supergott!!!
Eleonor
8 augusti, 2013 at 16:41Hej! Jag har precis funnit din blogg och tycker den är asbra, jag prövade ditt brownierecept med maräng på häromdaen och blev dock inte helt nöjd med konsistensen. Jag har ingen ”liten” rund form att grädda smeten i, valde därför en ”liten” rektangulär form, gräddade ungefär så länge som du hade skrivit (en sats smet) men brownien blev lös, marängen blev JÄTTEsöt.
Det HÄR receptet däremot är perfekt, förutom att jag fick dubbla tiden för en sats i en vanlig brödform (man tager vad man haver). I framtiden kommer jag att använda det här receptet för att göra tårtbotten, helt klart! Man känner inte att det är bönor i alls, inte ens min sambo klagade som är lite skeptisk mot allt experimenterande i köket.
roethlisberger
9 augusti, 2013 at 10:50Välkommen hit då! 😀
Ang. brownien är det ju bara att grädda längre om du tycker den blir för lös 🙂 och att söta marängen mindre.. min form jag använde till brownien är också liten och rektangulär. det spelar ingen roll!
Kul att du gillar detta recept, storfavorit hos mig med! 🙂
mattia
8 oktober, 2013 at 22:07Tänkte baka denna på fredag, men hur mycket är ”1 mått” steviosapulver?
roethlisberger
9 oktober, 2013 at 05:56när man köper steviosa pulver får man ett mått med. det är superlitet (för det är ju ren stevia = väldigt sött) men 1 mått steviosapulver ska motsvara 2 msk sötning, så sötar du med socker eller någon likvärdig sötning ta 2 msk! 🙂 hoppas det smakar!
Sofia
17 oktober, 2013 at 08:15Hej!
Jag undrar om man kan byta ut kokosmjölet mot exempelvis dinkelmjöl eller mandelmjöl? Sen undrar jag även om man kan byta yt kokosoljan mot raps eller oliv-olja? Tror du det blir stor smakskillnad i så fall?
Tack på förhand!
roethlisberger
17 oktober, 2013 at 08:58mjölet : det kan du säkert, kokosmjöl binder vätska bra så konsistensen kan ju bli lite annorlunda… ang oljan, skulle jag INTE ta oliv, kanske att raps funkar, men i så fall hellre smör.. har inte provat att göra annorlunda än receptet ovan anger, då det blir så fantastiskt bra! 🙂
Josefin
13 mars, 2014 at 14:32Älskar detta recept!!
Tror du att man kan tillsätta kryddor samt rivna morötter för att få till en typ av morotskaka och fortfarande hållna den luftig?
Toppen bra blogg!
Kram
roethlisberger
13 mars, 2014 at 15:58Absolut, om du söker på ”pumpakaka” här i min blogg hittar du ett recept. Byt ut pumpa-puree mot morotspuree och du får en fantastiskt god kaka! 🙂
Tack, kram!
Marie
28 februari, 2015 at 08:25Jag tog hälften vita bönor hälften kikärtor. Med kokossocker blev kakan lite mörk men annars god. Jag tog en bit till frukost, trevligt
Linnea
18 maj, 2015 at 09:33Hej!
1. Tack för en sjukt inspirerande blogg, älskar den!!
2. Testade den här kakan igår. Har provat att baka med bönor förut (black bean brownies) men har då känt en slags besk bismak.. Gav detta ändå ett försök och hade jättehöga förväntningar på kakan för smeten va så underbart god! Jag lät den stå under natten och testade en liten bit nu på morgonen. Utseende och konsistens va perfekt men sen kom den där konstiga smaken igenom igen 🙁 vet inte om jag gör fel med bönorna. Använde white kidney beans för det va det jag kunde hitta. Såg när jag öppnade burken att de låg i saltat vatten men jag sköljde dom jättenoga och jag kände ju ingen smak av det i smeten. Vad tror du?
roethlisberger
19 maj, 2015 at 07:23Hej!
Tack så mycket, kul att du gillar bloggen 🙂
Angående kakan;
I min meningen går det inte riktigt att jämföra olika bön-bakverk gjorda på olika bönor; vissa bönor smakar mer och tex kikärtor har ju som en tunn ”hinna/skal” som kan bli knasigt i vissa bakverk/godsaker (är man petig och tar bort denna hinna på varje enskild ärta är de dock väldigt användbara, tex i glassen du hittar HÄR). Svarta bönor tycker jag funkar bra i exempelvis brownies, som du nämner, OM man sköljer både noga och helst flera gånger, samt gärna ”kamouflerar” med kakao. Choklad maskerar det mest, liksom 😉
Min favorit i mjuka kakor och muffins är dock de vita bönorna, och det var denna kaka som fick mig att experimentera fram diverse recept med just vita bönor i basen. Stora vita bönor kallas också för ”smörbönor”, just för att smaken är väldigt mild och ibland kan påminna lite om söt mandel. Om man köper konserverade bönor ligger de som du säger i en lag, och det kan säkert skilja sig mellan märken hur mycket det påverkar bönornas smak.. Jag köper nästan alltid eko här, och är alltid väldigt noga med att skölja dem, flera gånger. Jag låter dem rinna av, och lägger dem sedan mellan lite hushållspapper för att ”klappa ur” sista eventuella resterna av lag.
Ärligt talat har jag varken hört talas om eller använt vita kidneybönor, och kan därför inte riktigt uttala mig om huruvida de borde funka i kakor likt denna. Så de råd och tips jag kan ge är helt enkelt att köra på stora vita bönor (gärna eko), skölja noooga, låta rinna av ordentligt och ”torka” lätt med hushållspapper, samt att smaksätta kakan ordentligt. Känner du ändå av bönorna är det kanske helt enkelt så att du har fantastiska smaklökar och känner smaker ovanligt intensivt 😛 För jag har faktiskt aldrig varken känt av bönsmaken själv när jag ätit denna kaka, eller bjudit någon som sagt att de känt av bönorna.
Hoppas du får till den! 🙂
Linnea
22 maj, 2015 at 22:05Hej! Tack så mycket, ska definitivt testa igen när jag kommer hem till Sverige igen och kan förstå vad det är för bönor som säljs haha, bor i England nu 😉 vill testa den med morot i också som du gjorde! Kikärtor har jag testat göra småkakor med en gång och det tyckte jag mycket om 🙂
Linda Assarsson
21 juni, 2015 at 06:28Bakade denna cheesecake efter inspiration av dig Fanny 🙂
Blev ett fräscht somrigt fika!!
Du är så himla inspirerande ska du veta, fortsätt med det du gör 🙂
http://lindaassarsson.blogg.se/2015/may/cheesecake-med-sommarfeeling.html
Fatima
17 juli, 2016 at 15:39Hur gräddar jag dessa som muffins? Tror du det går? 😛