BROWNIES & BLONDIES Recept VEGAN

(jättegoda) KIKÄRTS-BROWNIES

Jag ska erkänna att jag inte hade allt för höga förhoppningar om dessa brownies. Det eftersom jag ville inkludera en halv burk kikärtor jag hade ståendes i kylen. Tidigare har jag visserligen fått till goda bakverk med kikärtor, men aldrig en riktig fullträff. Den här gången var jag noggrann; jag sköljde kikärtorna flera gånger och jag tog mig tiden att pilla bort den tunna hinnan som omsluter varje ärta. Sköljde dem igen. Sedan använde jag choklad, mycket choklad. Både i form av kakao och hackad, mörk choklad.

Tydligen är lite noggrannhet och extra choklad allt som krävs, för dessa brownies blev SÅ goda. De innehåller inga ägg eller andra animalier så vegan är de också!

KIKÄRTSBROWNIES

receptet ger 3-4 brownies

Du behöver:

 • 90g kokta kikärtor (ca 1/2 tetra/burk), väl sköljda och avrunna
 • 65g jordnötssmör
 • 4 msk (80g) sirap, jag använde fibersirap gold
 • 4 msk (28g) kakao
 • 1/8 tsk bikarbonat
 • 1/8 tsk bakpulver
 • en rejäl nypa salt
 • 35g hackad choklad + mer choklad att ringla över

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Skölj kikärtorna ordentligt, gärna flera gånger. Om du orkar; ”skala” dem, så du får bort den tunna hinnan.
 3. Mixa ihop kikärtor med jordnötssmör, sirap, kakao, bikarbonat, bakpulver och salt till en helt slät smet.
 4. Vänd ner den hackade chokladen.
 5. Grädda i 20 minuter, ta ut och låt svalna innan du skär upp i bitar. Smält lite choklad och ringa över. Förvara brownies i kyl.

FYRA TILL GODA BROWNIE-RECEPT

”Better Than Crack”-Brownies || Brownie Chocolate Chip Blondie || Nutella Proteinbrownies || Salty Peanut Brownie

Du kanske gillar

2 Kommentarer

 • Svara
  sanna
  25 juni, 2018 at 19:11

  Fick aldrig svar på min fråga ang varför du har ”ändrat” dina recept och gått ifrån mer energisnåla alternativ som zucchini och äggvita osv och bakar mer med nötsmörer, kokosolja osv, är det medvetet eller hur ser du på det? 🙂 Tror att det är viktigt att byta sånna frågor då många är värdigt rädda för mat!

 • Svara
  Fanny Roethlisberger
  27 juni, 2018 at 06:11

  Hej Sanna! Hm helt ärligt är det inget medvetet ”val” egentligen, mer än att jag gillar hur resultatet blir, med ex nötsmör i bakverk. När jag hittar på ett recept som blir bra utvecklar jag det sedan ofta, och gör fler ”varianter”, då blir det kanske allt mer ”energitäta” recept.

Lämna ett svar