mobil Tankar om ting Vardagsuppdatering

Att köpa bikini

I förra veckan la jag upp en bild på min instagram och skrev några rader om ett bikini-inköp. Såhär skrev jag;

”Jag köpte ny bikini häromdagen. På HMs plus size avdelning. Personligen bryr jag mig inte om vilken del i butiken jag handlar ifrån, bikinin är skitfin liksom. Men… jag måste säga att jag blev rätt förvånad. Och trött; jag förstår verkligen inte varför våra kroppar måste delas upp i olika avdelningar, där det dessutom finns helt olika kläder. Argumentet att människor med större kropp skulle vilja ha annorlunda kläder än folk med mindre kropp håller helt enkelt inte. Eftersom jag numera tydligen tillhör plus size-kategorin kan jag intyga detta. Jag såg flera söta bikinis på ”vanliga” avdelningen, men som inte fanns i min storlek. Istället hänvisades jag till en betydligt mindre hylla där det hängde ett sorgligt gäng badkläder i trista modeller och färger. Förutom den här då, som jag alltså köpte tillslut. Men fan vad tröttsamt sådant här är. Alltid ska vi påminnas om mallarna. Ramarna. Vi ska begränsas och sorteras in i olika grupper. Blä.”

Visst, jag har gått upp till vad som verkar vara min kropps ”trivselvikt” på 70kg, efter förra sommarens vikt-dipp (som berodde på en rad faktorer, främst smärta och träningsfrånvaro men även stress, flytt och ett liv som tog mer energi än vad jag lyckades ge tillbaka, helt enkelt). Men det förvånade mig ändå att jag fick vända mig till plus size-avdelningen när jag nu skulle köpa bikini. Som jag skrev på instagram störde det mig inte nämnvärt, jag är nöjd och glad att jag hittade en bikini överhuvudtaget. Men är det inte märkligt hur vissa klädkedjor envisas med att dela upp kroppar såhär? Jag fick många kommentarer på instagram som lät mig veta att bla Lindex och Kappahl helt slopat de olika avdelningarna, och det är ju bara att ge stora tummen upp till det!

Har ni liknande erfarenheter? Kanske något tips på bra butiker och kedjor som gör kläder för fler människor än bara de allra smalaste?

Du kanske gillar

3 Kommentarer

 • Svara
  Johanna
  18 juli, 2018 at 13:41

  Jag tycker det är jättesvårt att hitta bikini som inte är string och faktiskt täcker venusberget eller bröstvårtorna i de flesta vanliga butiker nu för tiden… Jag är knappast stor, väger också 70 ungefär. Kan bara tänka mig hur jobbigt det måste vara för tjockare kvinnor.
  Enda stället jag gillar är Lindex och Monki, annars får man vända sig till ”specialiserade” butiker där en baddräkt kostar typ 899kr som minst.

 • Svara
  Lena
  18 juli, 2018 at 16:47

  Jag köpte på åhlens förra året men kommer inte ihåg hur högt upp storlekarna gick till tyvärr. Men de jag köpte var bra. Annars har jag inga förslag då förra året var första gången på flera år som jag köpte bikini/baddräkt på.

 • Svara
  Vargvinter
  21 juli, 2018 at 15:03

  Jag tycker att det är ganska skrämmande att du med din kropp ska behöva handla på en plus size avdelning alls. Du har ju en jättefin och väldigt normal kropp om man nu kan säga att kroppar är normala. Och jag håller med dig det borde inte delas upp! Det är galet varje gång man går in i en affär och största storleken är något större än vad du är och du har ju inget överflödigt fett som syns ens.
  Jag själv är inte fet men jag har att ta i. Kappahl, H&M osv har jag gett upp totalt att handla i det går inte. Allting slutar storleken under vad jag har och efter det får man gå till plus size avdelning och köpa något formlöst.
  Det är bara det att jag har former. Tuttar, rumpa och det går in vid midjan. Med formsydda kläder får jag typisk pinuppa kropp, det ser bra ut. Medans om jag klär mig i tält så ser jag oformlig och ännu större ut. Vem vill se större ut? Alla vill se vackra ut oavsett storlek.
  Jag kollar mycket amerikanska serier och där är massa kvinnor med större storlek som har figursydda coola klänningar. Jag vill bara ha mer av sånt!
  Jag vill se kvinnor i alla storlekar klä sig med stolthet och våga sig ut på stan! Det är det som skapar ett vackert samhälle. Inte en mall eller ram som vissa klädaffärer vill se sina kunder i.
  Jag brukar handla massor på Bonprix på nätet just för att dom har alla storlekar och massa roliga modeller på kläder det är skoj att kunna sticka ut i detaljer och inte bara använda H&Ms och Kappahls tråkiga sortiment.

Lämna ett svar