Det finns faktiskt få saker som är så goda som pepparkaksdeg. Jag kan äta oändliga mängder. Den här kladdkakan smakar precis som pepparkaksdeg – den smakar med andra ord gaaalet gott!
I receptet för den här kladdkakan ingår egentligen en äggula, men när jag stod där i köket med halva smeten ihoprörd insåg jag att jag inte hade några ägg hemma. Då använde jag den kanske fiffigaste äggersättaren som finns; kikärtsspad. Det funkade kanon och jag kunde inte känna någon som helst skillnad på resultatet, vare sig i konsistens eller smak.
När jag sedan skulle göra glasyr använde jag återigen kikärtsspad istället för äggvita, och det blev kanon! Den smakade bra, och blev otroligt lätthanterlig och enkel att spritsa.
PEPPARKAKS-KLADDKAKA
18cm i diameter
Du behöver:
- 2 dl (80g) havremjöl (mixa havregryn till ett fint mjöl)
- 1 dl (43g) majsmjöl
- 1/2 dl (15g) kasein proteinpulver*, jag använde Tyngre’s Pepparkaka
- 1 tsk kanel
- 1 msk sukrin gold
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 dl (45g) kokosolja
- 2 msk (32g) mandelsmör
- 1 dl fibersirap gold
- 1 äggula**
* vill du inte använda kasein, borde tapiokamjöl funka fint. Söta eventuellt lite mer
** går att byta ut mot 1 msk kikärtsspad
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader och spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform (som har en diameter på 18 cm). Fetta botten+sidorna.
- Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke, ställ åt sidan.
- Värm försiktigt kokosolja och mandelsmör i micro, inte länge det ska bara bli flytande så du kan röra ihop dem.
- Rör ner sirapen i oljeblandningen, tillsätt sedan den torra blandningen och arbeta ihop till kakdegs-konsistens.
- Tillsätt slutligen äggulan/kikärtsspadet och arbeta in i degen.
- Tryck ut degen i den förberedda formen, och ja – den är rätt klibbig och kladdig, den ska vara så.
- Grädda i 12-14 minuter, ta ut och låt svalna helt i formen innan du lossar och skär upp. Förvara i kyl.
Glasyr: Vispa ihop 1 äggvita ELLER 1 msk kikärtsspad med 2 dl sukrin melis (eller vanligt florsocker). Fyll en plastpåse, klipp av hörnet och spritsa!
Inga kommentarer