Uncategorized

SEMMEL(PROTEIN)BISKVIER

Om några dagar är det fettisdagen. Aka semmeldagen. Jag åt årets första semla redan i början av januari, men har sedan dess hållit mig rätt bra. Tills nu, nu slog plötsligt ett akut semmelsug till och jag fick släppa allt för att köra in till stan för att köpa ingredienser till ett bak.

Jag har utgått från mina proteinbiskvier, men helt enkelt smaksatt med de klassiska semmel-smakerna; mandel och kardemumma. Och de blev…. magiska.

Jag ska dock erkänna en sak; i receptet står det vanilj-kasein, vilket var min plan att använda, men när jag satt igång (bottnarna var redan i ugnen och gräddades) insåg jag att jag nästan hade slut på vanilj-kasein. Så jag fick köra 50/50 vaniljkasein och caramel cashew. Nu visade det sig att lite karamell-smak passade perfekt i dessa biskvier, meeeen som sagt, tanken var ändå att köra på vanilj i fyllningen.

Vad gäller sötning kan en använda vilket strösötning som en önskar. Personligen gillar jag att använda sukrin melis (dvs en sockerfri variant av florsocker) när jag gör mandelmassa, men i fyllningen har jag testat att använda både vanlig strösötning (min favvo är Use Like Sugar från NICKs, som du kan köpa ca överallt, tex apotea HÄR) och sukrin melis, och båda funkar kanon!


SEMMEL(PROTEIN)BISKVIER

receptet ger 10 biskvier

Botten:

  • 150g sockerfri mandelmassa
  • 1 äggvita
  • 1 msk Use Like Sugar (eller annan valfri strösötning)

Mandelfyllning:

  • 100g sötmandel
  • 1,5 dl (80g) sukrin melis (eller vanligt florsocker)
  • 1 äggvita
  • ev. en liten skvätt grädde OM det behövs

Kardemummafyllning:

  • 70g cream cheese light
  • 1 dl grädde, jag använder Milda mat 4%
  • 50g (1 dl) kasein proteinpulver i vaniljsmak, jag använde Tyngre’s Vaniljdrömmar
  • 1,5 msk sukrin melis
  • 0,5-1 tsk kardemumma (börja med 0,5 tsk och smaka av innan du ev tillsätter mer)

Coating:

  • 100g vit choklad
  • 1 msk kokosolja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
  2. Riv mandelmassan fint och vispa ihop med äggvita och sötströ till en jämn smet. Klicka ut smeten (10 klickar) på den förberedda plåten. Grädda i 9-10 minuter, ta ut när de är lite gyllene.
  3. Gör under tiden mandelfyllningen: mixa mandlarna till ett fint mjöl. Tillsätt sukrin melis och mixa tills jämnt. Rör sedan ner äggvitan, och om du tycker att det behövs, lite lite grädde. Jag tyckte inte att det behövdes. Ställ in i kylen så länge.
  4. Vispa ihop alla ingredienser till kardemummafyllningen till en jämn smet. Ställ in också denna fyllning i kylen en stund, medan biskvibottnarna gräddas och sedan svalnar något.
  5. Rulla mandelfyllningen till bollar, och lägg en boll på varje biskvi. Spritsa kardemummafyllning runt och över bollen, så du får ”toppar”. Ställ in i frysen medan du gör coatingen.
  6. Smält chokladen tillsammans med kokosoljan, rör tills slätt och doppa biskvierna däri. 
  7. Ställ in biskvierna i kylen så coatingen stelnar.

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar