Efterrätt och gotte Inspiration och pepp Julmys Kost Mellis & Kvällis Morgonstund PROTEINBAK RAWDESSERTER Recept Uncategorized Vardagsuppdatering

Kolabollar med carob, kakao och goji

rawbollcarobmm

Vi startar dagen med ett gäng av mina absoluta favorit-bollar! De tar cirkus två minuter att göra och är ett perfekt to-go-to snack att ha hemma (eller att servera till kaffet, som film-mys eller till frukost. För ni har väl frukost-dessert?! Det är obligatoriskt hos mig. Såklart). Carob bidrar men en söt, kolaaktig smak, och tillsammans med dadlar, gojibär och nötter i olika form blir dessa ett riktigt dunderfint godis!

För att prata lite mer om carob, som jag ju skrev igår var en del av septembers The Healthy Box, så är här lite info jag hittade hos från goforlife;

Stor mängd A-vitamin (som behövs för att syn, hud och slemhinnor ska fungera normalt) och B-vitamin (B1, B2 samt B3. B1-3 behövs för energiproduktionen och ämnesomsättningen. B2 behövs även för produktion av fleromättade fettsyror och viktiga hormoner. B3 bidrar även till att förbättra blodcirkulationen och minska fettbildning i blodkärlen). Carob innehåller även C- och E-vitamin. Stor mängd kalcium (som hjälper kroppen att bygga upp och bibehålla ett starkt skelett. Även bra för tarmarna och kan lindra både förstoppning och diarré). Också mineralerna zink, kalium, järn, mangan, krom, koppar och nickel finns i carob. 8% protein. 35% fibrer. Endast 1% fett (jämfört med kakao – ca 50%).

Jag gillar att ha carob i lite allt möjligt, ofta slänger jag ner en sked när jag gör smoothies och glass tillexempel. Men min absoluta favorit är i bollar. Man kan byta ut kakao helt mot carob, om man vill det av en eller annan orsak, men jag tycker de är fina smakkompisar tillsammans – så jag brukar köra på både och!

Sisådär 15-20 bollar:

 • 2 dl cashewnötter
 • 1 dl valnötter
 • 10 st urkärnade dadlar
 • 2 msk gojibär + 1 msk vatten
 • 3 msk kakao
 • 2 msk carob
 • 1 nypa havssalt
 • 1 msk mandelsmör
 • 1 msk kokosolja

Lägg gojibär i blöt och låt bli lite mjuka. Släng ner nötter, dadlar, kakao, carob och salt i en mixer, tillsätt gojibären när de är mjuka, sisdår fem minuter brukar räcka – och spara vattnet! Mix mix mix. Rör ner mandelsmör och kokosolja i goji-vattnet och tillsätt slutligen också det till din mixer. Mixa och rulla till bollar, för extra piff och lyxkänsla kan du sedan rulla dem i kakao eller hampafrön. Förvara i kyl eller frys – jag föredrar som bekant att äta bollar direkt ur frysen, de blir som sega kolabitar… Mums!

carobhampa

Du kanske gillar

10 Kommentarer

 • Svara
  Maja
  2 september, 2014 at 07:35

  Gud vad gott, ska helt klart testa dessa!
  http://www.healthymaja.devote.se

  • Svara
   roethlisberger
   2 september, 2014 at 12:05

   Kul! De är verkligen suuupergoda (och tar slut SNABBT)…

 • Svara
  Maja
  2 september, 2014 at 07:35

  Gud vad gott, ska helt klart testa dessa!
  http://www.healthymaja.devote.se

  • Svara
   roethlisberger
   2 september, 2014 at 12:05

   Kul! De är verkligen suuupergoda (och tar slut SNABBT)…

 • Svara
  Vickan
  2 september, 2014 at 08:33

  Alltså så många härliga recept, enda nackdelen är att jag inte hinner med att testa allt gott innan det kommer upp något nytt jag vill testa. Måste helt enkelt göra något åt det i helgen. 🙂

 • Svara
  Vickan
  2 september, 2014 at 08:33

  Alltså så många härliga recept, enda nackdelen är att jag inte hinner med att testa allt gott innan det kommer upp något nytt jag vill testa. Måste helt enkelt göra något åt det i helgen. 🙂

 • Svara
  Jessica
  2 september, 2014 at 09:42

  Först och främst vill jag tacka för en otroligt inspirerande blogg. Jag har en liten fråga, vad har du för mixer? Mina tidigare har bara gått sönder och medans de fortfarande var fungerande tyckte jag aldrig att de fungerade så fantastiskt bra att mixa för att göra tex sånna här bollar. Har du något bra tips på bra mixer om man vill göra bollar och annat skoj du tipsar om här?

 • Svara
  Jessica
  2 september, 2014 at 09:42

  Först och främst vill jag tacka för en otroligt inspirerande blogg. Jag har en liten fråga, vad har du för mixer? Mina tidigare har bara gått sönder och medans de fortfarande var fungerande tyckte jag aldrig att de fungerade så fantastiskt bra att mixa för att göra tex sånna här bollar. Har du något bra tips på bra mixer om man vill göra bollar och annat skoj du tipsar om här?

 • Svara
  Emma
  3 oktober, 2014 at 11:13

  Har du nått bra tips om man är allergisk mot nötter och mandlar? Bollarna ser grymt goda ut!
  (att även vara allergisk mot baljväxter, gluten, ägg, fisk, skaldjur gör det ibland liiiite krrångligt;))

 • Svara
  Emma
  3 oktober, 2014 at 11:13

  Har du nått bra tips om man är allergisk mot nötter och mandlar? Bollarna ser grymt goda ut!
  (att även vara allergisk mot baljväxter, gluten, ägg, fisk, skaldjur gör det ibland liiiite krrångligt;))

Lämna ett svar