Idag ger jag er receptet på min version av klassisk citronpaj. Den är så himla fräsch, men ändå söt såklart, och somrig. Framför allt så är den vrålgod!
CITRONPAJ – sockerfri & proteinrik
24 cm
Botten:
- 1,5 dl (90g) vetemjöl
- 1,5 dl (45g) vassle i vaniljsmak, jag använde Tyngre’s Vaniljdrömmar
- 0,5 dl (50g) sötströ, jag använde ”Use Like Sugar” från NICKs
- 100g kokosolja
- 75g proteinella vit choklad
Fyllning:
- 3 medelstora ägg
- 2 dl (175g) sötströ, jag använde ”Use Like Sugar” från NICKs
- 2 msk (19g) vetemjöl
- 2 msk (19g) vassle i vaniljsmak, jag använde Tyngre’s Vaniljdrömmar
- rivet skal från 1 citron
- 6 msk citronsaft (olika citroner ger olika mycket saft; jag behövde pressa 2 citroner för att få 6 msk saft)
- 1/2 dl sukrin melis
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en form, ca 24cm i diameter. Jag gillar att använda springform/någon form en kan ta bort botten/kanterna på.
- Lägg mjöl, vassle och socker i en bunke. Tärna klicka ner olja och arbeta snabbt ihop degen.
- Tryck ut degen i formen och grädda i 12-15 minuter.
- Riv citronskalet och pressa ur saften.
- Vispa sötströ och ägg riktigt pösigt. Blanda ner vetemjöl, vassle, rivet citronskal och citronsaft.
- Häll citronsmeten i det förgräddade pajskalet. Grädda i ytterligare 8-10 minuter. Krämen ska vara ganska lös i mitten. *
- Pudra sukrin melis över den nygräddade varma kakan, låt sedan kallna helt och helst stå tills nästa dag (i kylen).
* jag gräddade min paj i 8-9 minuter och såhär i efterhand kan jag konstatera att den nog mått bra av någon minut extra. Så låt den stå inne i 10 minuter snarare, den kommer vara lös i mitten då ändå!
1 Kommentar
Jenny
2 mars, 2021 at 17:36Hej! Det va länge sedan vi såg Nala på bild (på instagram och på bloggen), har något hänt henne?