Efterrätt och gotte kitchenstories Kost Mellis & Kvällis MJUKA KAKOR & MUFFINS Recept Vardagsuppdatering

Snabb morotskaka med cream cheese-frosting

morotskakamfrosting2

En klassiker. En klassiker som jag nog skulle vilja påstå att ungefär alla är bekanta med – och de allra flesta också gillar, eller?

Själv älskar jag i alla fall morotskaka. Av någon orsak bakar och äter jag det dock sällan, och när jag väl gör det frågar jag mig varför i hela fridens namn jag inte gör en morotskaka typ vaaaarje dag?! Nu var det länge sedan jag följde ett ”vanligt recept” så jag minns ärligt talat inte hur komplicerat eller tidskrävande det är, men jag gillar ju när det går snabbt, så mina morotskakor slänger man ihop på två röda.

Tidigare har jag gett er recept på en galet galet god morotskaka med kolagräddsfrosting och även om den också är snabbgjord, så gjorde jag lite annorlunda denna gång då jag inte ens hade tålamod att göra morotspuré som det receptet innehåller. Istället körde jag på rivna morötter, och för lite variation hade jag i mandelmjöl också. Frostingen skulle givetvis också den röras ihop snabbt, och därför blev det en enkel variant med cream cheese och sukrin melis (som helt enkelt är en sötningsvariant av florsocker).

morotskakamfrosting1

Kaka: (16cm i diameter)

 • 200g vita bönor (kokta och väl sköljda)
 • 2 hela ägg
 • 2 äggvitor
 • 2 msk kokosolja (jag använder neutral kokosolja)
 • 100g riven morot (vilket är ≈2 dl nedpressat i måttet, 1 morot)
 • 20g avfettat mandelmjöl (1/2 dl)
 • 2,5 msk sukrin gold
 • 1 tsk kanel (mer efter smak)
 • 1/3 tsk vaniljpulver
 • 1 tsk bakpulver
 • 1/2 tsk bikarbonat
 • en nypa salt

Frosting:

 • 100g cream cheese
 • 70g kvarg eller tjock yoghurt
 • 1 dl sukrin melis (eller vanligt florsocker)
 • en knivsudd vaniljpulver

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 165 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, fetta kanter+botten. Ställ åt sidan.
 2. Riv moroten och ställ åt sidan.
 3. Rör ihop mandelmjöl, sukrin gold, kanel, vaniljpulver, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål.
 4. Mixa ihop bönor, ägg och äggvitor tills helt slätt.
 5. Tillsätt den torra blandningen och mixa igen. Släng ner rivna morötter och mixa några varv till.
 6. Häll över smeten i den förberedda formen och grädda i ca 30 minuter.
 7. Låt kakan svalna helt innan den frostas/serveras.

Frostingen:

 1. Röra ihop cream cheese och kvarg tills helt slätt.
 2. Tillsätt sukrin melis/florsocker och vaniljpulver och rör ordentligt så att ev. klumpar i sötningen/sockret försvinner.
 3. Ställ svalt tills dess att kakan ska frostas/serveras.

Notera: med ovanstående proportioner blir frostingen mer åt glasyr-hållet, det vill säga ingen ”bredbar” frosting utan tunnare. Den blir inte heller så söt. Vill du ha en fastare frosting tillsätter du bara mer sukrin melis/florsocker – och då blir den givetvis också sötare. Men som sagt; med ovan angivna mängder har man marginal och lite sötare gör inget.

Du kanske gillar

10 Kommentarer

 • Svara
  Daysbyju
  18 september, 2015 at 19:30

  Hej!
  Tack för en inspirerande tränings och mat/snacksblogg! Allting ser jättegott ut – enda problemet är att jag är nötallergiker och din kärlek till jordnötssmör och mandelmjöl gör det därför svårt för mig att göra många av recepten. Vilket så klart är tråkigt för det ser så gott ut! Generellt – finns det något bra att byta ut mandelmjöl mot? Och när du använder jordnötssmör (när det inte bara är för smaken)- finns det något okej substitut till det? Sen förstår jag att det kanske inte blir precis lika dant – men close enough kanske räcker 🙂 Tack på förhand! Och grym blogg!

 • Svara
  Linda Assarsson
  18 september, 2015 at 20:05

  Mums med morotskaka 🙂

  Jag gjorde en väldans härlig morotskaka igår och när jag ser din blir jag baksugen igen 🙂

  http://lindaassarsson.blogg.se/2015/september/morotskaka.html

  Kan bli ett morotskaksbak i helgen 😉
  Trevlig helg!

 • Svara
  Jessica
  18 september, 2015 at 20:16

  Åååå va gott, va så längesen jag gjorde morotskaka så blir ett måste att bakai helgen !!! Men funkar typ havre eller kokosmjöl istället för mandelmjöl tror du ?? Har inget hemma för tillfället 🙁

 • Svara
  E
  20 september, 2015 at 07:35

  Alltså Fanny! Har provbakat mååånga av dina recept och blivit så inspirerad att testa nya bak-ingredienser. Det här var så HIMLA gott!! Jag testade att göra frosting på 1 dl vaniljprotein, 1 msk kokosolja, 2 msk fibersirap och massa pressad citron (inspirerad från dina protein-crisps härom veckan). Blev jättegott! Har nu frysen full av kakor/bakverk du kommit på. TACK!

 • Svara
  Kaycee
  7 oktober, 2016 at 13:55

  That’s a smart way of loonkig at the world.

 • Svara
  http://www.allekreditkarten.tech/
  19 oktober, 2016 at 16:28

  Tusinde tak for det gode indlæg, super dejligt med nogle gode råd :)Jeg har selv haft nogle store problemer med min hudpleje i mine teenageår, men efter jeg begyndte at bruge Origins cremer, har min hudpleje været meget forbedret, så jeg kan i hvert fald sagtens anbefale andre at bruge deres produkter.

 • Svara
  http://www./
  22 oktober, 2016 at 17:22

  عجب!!!!!!!!!!!!!!!!اگه نمیریم چیزهای جالبی میبینیم و میشنویم ! مگر رفتار ادمها از افکارشان سر چشمه نمیگیره ؟اینکه گفتید رفتار گلشیفته را تائید نمیکنید اما افکارشان مورد تائیدتان اسنت !!!!یعنی چه؟ اصلا فهمیدی چی گفتی؟ خوبه که اول تکلیفتو با رفتار و افکار خودت روشن کنی.ممی

 • Svara
  http://www./
  23 oktober, 2016 at 01:29

  It’s imperative that more people make this exact point.

 • Svara
  http://www./
  24 november, 2016 at 22:52

  Ciao cara, il tuo blog è sempre stato fonte di ispirazione per me (anche se non sono vegetariana). Ti ho appena citato nel mio neonato blog per il dado vegetale, che ho imparato da te e da mesi mi faccio sempre in casa. Se ti va di fare un giro …..ciao! aubretia

 • Svara
  bedingung kredit online
  9 februari, 2017 at 18:40

  Licensed animals As far as I know all rescue dog kennels do not sell the rescued dogs, but constitute the rescuer a bailee who never comes to own the animal (which they neuter first), is not allowed to sub-bail, must notify changes of address, must permit inspections ot the place of keeping, etc, etc. I have never heard of such terms being enforced, but there they are.

Lämna ett svar