Jag vet inte hur det är med er, men i min värld är det solklart vad som är det godaste med semlor: mitten. Eller, jag gillar väl kombinationen av den kladdiga mitten och den kardemummasmakande bullen, men det blir så lätt för mycket bulle. Överlag brukar semlor helt enkelt vara för mycket torr bulle, och för lite god fyllning. Enligt mig.
Ett enkelt sätt att få lite mer fyllning och lite mindre bulle, är att göra min semmelsnäcka. Den är magisk. Andra semmelsmakande godsaker jag har gjort är raw semmelcheesecake, semmel-nachos och semmelpraliner.
Men det här inlägget handlar ju inte om vad jag har gjort tidigare, utan om vad jag vill bjuda på idag. Det här är det perfekta receptet om en vill ha semla, men typ väldigt snabbt. Eller om en, som jag, gillar kletet i mitten. Det är nämligen semmelbollar! Som en chokladboll, fast utan kakao och med smak av kardemumma, fylld med mandelmassa. Sen kan en, om en vill, rulla dem i pärlsocker eller liknande, men jag nöjde mig med att pudra över sukrin melis.



SEMMELBOLLAR
receptet ger 8 bollar
Du behöver:
- 4 msk havremjöl
- 1 msk fettreducerat kokosmjöl (vanligt kokosmjöl går lika bra)
- 3 msk kasein, jag använde Tyngre’s Vaniljdrömmar
- en nypa salt
- 1 tsk kardemumma (mer om du gillar kardemumma)
- 1 msk kokosolja (flytande)
- 2 msk fibersirap, jag använde NICKs med honungssmak
- 4 msk mjölk
Mandelmassa:
- 1 dl mandelmjöl (ej fettreducerat)
- 1 msk sötströ, jag använde NICKs Use Like Sugar
- 2 msk mjölk
- några droppar bittermandelarom
Gör så här:
- Gör först boll-smeten:
- Bör ihop alla torra ingredienser i en bunke.
- Tillsätt mjölk, smält kokosolja och fibersirap och rör ihop.
- Smeten är här ganska lös så ställ in den i kylen i ca 30 minuter.
- Rör ihop alla ingredienser till mandelmassan och låt också den stå i kylen en stund.
- Rulla 8 små bollar av mandelmassan. Dela upp boll-smeten i 8 delar och rulla till bollar som du plattar till, lägg i en mandelmasseboll och rulla in den i boll-smeten.
1 Kommentar
Agnes
25 februari, 2020 at 16:04Testade idag. Supergoda!