LUNCH & MIDDAG Recept

Smördegspizza med cheddar, champinjoner och chili

Denna vecka är det bara jag och Rutan hemma. Med perfekt timing inför ensam-veckan kom senaste Smakbox, tema: Jubileum, fylld med massa gott för mig att äta. I det Kylda Tillägget (min favvo!) fanns både en rulle smördeg och en påse cheddarost, och jag visste direkt vad jag ville göra med dem: smördegspizza!

Okej, jag har aldrig gjort smördegspizza förut. Men konceptet är ju enkelt så jag var rätt säker på att jag skulle gilla det. Vilket jag gjorde, jag älskade!

Egentligen hade jag velat ha mascarpone i botten, men någon sådan hade jag inte hemma. Istället gjorde jag ”fusk-mascarpone”, vilket är cream cheese utrört i en skvätt grädde. Det blev hur bra som helst! Sedan hade jag på cheddarosten. Därefter stekte jag en halv gul lök mjuk och strösslade över osten. Slutligen la jag på tunt skivade champinjoner. Efter cirka en kvart i ugnen toppade jag med nymald svartpeppar och chiliflakes.


Smördegspizza med cheddar, champinjoner och chili

Du behöver:

 • 1 rulle kyld smördeg à 250g, jag använde smördeg från Pop Bakery
 • 75g cream cheese
 • 3 msk grädde, jag använde Milda Mat Lätt 4%
 • 2 dl riven cheddarost, jag använde Allerum’s Skotska Cheddar
 • 150-200g färska champinjoner
 • 1/2 gul lök
 • fett att steka i
 • chiliflakes
 • nymald svartpeppar

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 225 grader och rulla ut smördegen på en bakplåtspappersklädd plåt.
 2. Skiva löken tunt och stek i valfritt fett tills mjuk och lite gyllene. Skiva champinjonerna tunt.
 3. Rör ihop cream cheese med grädde tills jämnt. Bre ut över smördegen, spara 1-2 cm runt kanterna. Strö över cheddar.
 4. Fördela den stekta löken och slutligen de skivade champinjonerna.
 5. Grädda i ca 15 minuter, tills pizzan fått färg och kanterna har ”puffat upp”.
 6. Ta ut och toppa. med nymald svartpeppar och chiliflakes.

Vad är smakbox?

Smakbox finns 4 olika smakinriktningar; original, balans, måltid och nyfiken. Du kan läsa mer om dem alla och vilka skillnaderna är här. Boxarna innehåller ca 15 produkter, till ett värde av 350-450 kr. Det är såklart ingen bindningstid och det är enkelt att starta, pausa eller avsluta en prenumeration. Lite beroende på var i landet en bor kan en också lägga till ”Kallt Tillägg” (ytterligare ca 12 kylda/frysta produkter, till ett värde av 300kr, som levereras hem till dörren).

Jag prenumererar på smakbox balans, som är lite mer vego och mindre socker, och tycker det är en bra blandning av produkter för matlagning, bakning, snacks ”on the go” samt drickor. Det kalla tillägget är dock min favvo! Alltid minst en smaskig glass däri, plus att jag har hittat många nya favoriter av vego-produkter genom den. Till exempel var det genom Smakbox’s Kalla Tillägg som jag upptäckte The Vegetarian Butcher (deras ”chocken sjunks är amazing), som jag idag köper så fort jag hittar i butik.

Testa smakbox – 20 % rabatt

Den senaste boxens tema är som sagt JUBILEUM. Denna box innehöll hela 23 produkter Startar du en prenumeration med koden ROETHLISBERGER får du 20% rabatt på första boxen. Här startar du en prenumeration.

PS – jag får inte ett öre för att skriva om smakbox eller om du använder koden.

Du kanske gillar

Inga kommentarer

  Lämna ett svar