PROTEINBAK Recept TÅRTOR & KLADDKAKOR

Nougat(protein)kladdkaka

I förra veckan släppte Tyngre en ny smak på proteinpulver: Nougatpralin. Jag var i vanlig ordning inte sen med att baka något med det, och gjorde i fredags en nougat-kladdkaka med hasselnötter och salt.

Först provsmakade jag såklart proteinpulvret och jag slogs direkt av den tydliga smaken av hasselnöt, och det ville jag förstärka ytterligare i min kladdkaka. Så jag utgick från ett av mina gamla recept på proteinkladdkaka, och använde förutom kasein i nämnda nougatpralin-smak även Proteinella för extra hasselnöts-smak.

Icke att förglömma: glasyren. Den gjorde jag av grädde, sötning och choklad. Jag valde en av mina favoriter från chokladhyllan; en mellanmörk choklad med hasselnötter och havssalt.

Kladdkakan blev chokladig och perfekt kladdig i mitten, och pricken över i var verkligen glasyren och den där lilla men ack så viktiga nypan salt.


NOUGAT(PROTEIN)KLADDKAKA

18cm i diameter

Du behöver:

  • 80g (knappt 2 dl) havremjöl (mixa havregryn till ett fint mjöl)
  • 22g (1/2 dl) vetemjöl
  • 25g (1/2dl) kakao
  • 15g (1/2 dl) kasein proteinpulver, jag använde Tyngre’s i smaken Nougatpralin
  • 1 msk sukrin gold
  • 1 tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • 45g (1/2dl) kokosolja
  • 32g (2 msk) Proteinella
  • 1 dl (140g) mörk fibersirap, jag använde Nicks fibersirap med honungssmak
  • 1 ägg

Glasyr:

  • 2 dl grädde, jag använde Milda 4%
  • 1 msk mörk fibersirap, jag använde Nicks fibersirap med honungssmak
  • 1,5 msk strösötning, jag använde Sukrin Gold
  • 100g mörk choklad, jag använde en med hasselnöt och havssalt
  • 2 tsk kokosolja

Garnering:

  • Hackade hasselnötter
  • Flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform (som har en diameter på 18 cm). Fetta botten och kanterna.
  2. Värm försiktigt kokosolja och proteinella i micro, inte länge det ska bara bli flytande så du kan röra ihop dem. Tillsätt sedan sirapen och ägget, rör ihop, och ställ åt sidan.
  3. Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt olje-blandningen och arbeta ihop till en tjock smet.
  4. Bre ut smeten i den förberedda formen.
  5. Grädda i 8-10 minuter, ta ut och låt svalna helt i formen innan du toppar med glasyren.
  6. Glasyr: Hacka chokladen och lägg i en skål tillsammans med kokosoljan. Koka upp grädde, sirap och sötning i en liten kastrull. Häll den varma grädden över chokladhacket och rör tills slätt. Låt sedan stå ett tag, gärna i kylen.
  7. Häll/bre glasyren över kakan och toppa med hackade hasselnötter och flingsalt.

PS denna kladdkaka, så som de flesta kladdkakor, mår bra av att övernatta i kylen innan servering. Då blir den extra kladdig och härlig!

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar