BROWNIES & BLONDIES PROTEINBAK Recept

PROTEINBLONDIES med jordnötssmör & salt karamell

HEJ år 2022 och HEJ årets första recept!

Häromdagen var jag inne på Happyvegan för att beställa lite vetegluten (recept kommer! Jag är såå pepp på att laborera lite med detta!) och när jag hittade jordnötssmör i smaken salt karamell från Nuts Fabriken kunde jag inte låta bli att köpa det också. Tänkte att det skulle göra sig himla fint i bakning!

Så, när jag fick hem min order ställde jag mig genast i köket för att baka med nämnda jordnötssmör. Det blev en proteinblondie med extra allt salt karamell: gräddkola-kasein, jordnötssmör med salt karamell, och på toppen en salt kolasås. Kan en få för mycket salt karamell? Jag tror inte det va!


PROTEINBLONDIES med jordnötssmör & salt karamell

receptet ger 8 blondies

Kolasås:

  • 2 dl grädde — vilken som går bra, för vegan använd fet kokosmjölk alt grädde. Jag använde milda mat lätt 4% vilket funkar kanon
  • 1/2 dl mörk fibersirap, jag använde NICK’s fibersirap med honungssmak
  • 1/2 tsk salt

Blondies:

  • 45 g (1/2 dl) kokosolja
  • 32 g (2 msk) jordnötssmör, jag använde Nuts Fabrikens ”Salt Karamell”
  • 140 g (1 dl) mörk fibersirap, jag använde NICK’s fibersirap med honungssmak
  • 1 äggula
  • 80 g (2 dl) havremjöl
  • 52 g (1 dl) vetemjöl
  • 15 g (1/2 dl) kasein proteinpulver, jag använde Tyngre’s ”Gräddkola”
  • 1 msk sukrin gold
  • 1 tsk bakpulver

Gör så här:

  1. Börja med att göra kolasåsen: rör ihop grädde och sirap i en liten kastrull. Låt koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra ihop till en tjock kolasås. Rör med jämna mellanrum, gärna hela tiden. Beroende på vilken grädde du använder tar det olika lång tid, för mig som använde 4%ig grädde tog det ca 10-15 minuter kanske? Rör ner salt och ställ sedan kolasåsen åt sidan så länge.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Rör ihop kokosolja och jordnötssmör. Värm snabbt i micron om det behövs. Tillsätt sirap och äggula och blanda tills slätt.
  4. Rör ihop alla torra ingredienser och tillsätt sedan oljeblandningen. Arbeta ihop till en tjock (!) deg.
  5. Tryck ut degen i en ugnsform, jag använde en brödform i silikon. Häll över kolasås och bre ut.
  6. Grädda i ca 15 min, ta ut och låt svalna HELT, täck sedan och ställ in i kylen över natten innan du skär upp i bitar.

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar