CHEESECAKE & PAJ PROTEINBAK Recept

SEMMELCHEESECAKE

Vi närmar oss semmeldagen och jag har börjat se diverse påhittiga varianter i mitt instagramflöde. Jag hade egentligen inte tänkt försöka hitta på någon ”semmel-variant”, då jag tycker en hederlig semla är himla god precis som den är, men så fick jag den här idéen och kunde liksom inte släppa den. I mitt huvud kändes det nämligen som en given succé.

Så jag testade, helt enkelt. Och jo, det blev faktiskt succé. Jag gjorde en semmelcheesecake, med botten av mandelmassa och på det en kardemummacheesecake. Självklart ska den serveras med vispad grädde.

Jag använde förresten en, för mig, ny fettkälla. Istället för smör använde jag mig i botten av ett så kallat ”veganblock” från Nutrili, som innehåller shea, kokos, raps och mandel. Jag tror jag fick hem det i senaste Smakbox (i det kalla tillägget). Det funkade i alla fall kanon istället för smör! Men självklart kan du använda vanligt smör också.


SEMMELCHEESECAKE

Botten:

  • 150 g sockerfri mandelmassa
  • 1 helt ägg
  • 50 g smör eller annat fett

Cheesecake:

Till garnering/servering: vispad grädde

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och spänn fast en bakplåtspapper i en springform (18 cm i diameter)
  2. Börja med botten: riv mandelmassa och blanda med ägget. Smält smöret/fettet och arbeta in även det.
  3. Häll mandelmasse-smeten i springformen och grädda i 15 minuter.
  4. Gör under tiden cheesecake-smeten: mixa ihop cream cheese, kvarg, ägg och äggvita. Tillätt proteinpulver och kardemumma och mixa tills helt slätt.
  5. Häll över den förgräddade bottnen och grädda i 18 minuter. Stäng sedan av ugnen men låt cheesecake stå kvar medan ugnen svalnar. Täck över och ställ in i kylen över natten.
  6. Garnera med vispad grädde och servera!

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar