Jag hade faktiskt ingen aning om att det var kanelbullens dag idag (tänk, vad man lär sig mycket av att titta på Vakna med The Voice). Ändå lyckades jag time:a in att baka kanelbullar igår, något jag nog aldrig (!) gjort förr. Hur sjukt passande var inte det då?! 😀 jag gjorde två sorters bullar : hederliga kanelbullar som sagt, och så en variant med hasselnötter och choklad, det blev alltså någon slags nutella-bullar.
Kanelfyllning:
- dadelpuré
- kanel
Hasselnöt/choklad-fyllning:
- dadelpuré
- kakao
- kakaonibs
- hasselnötter (jag mixade mina nötter, går också att hacka eller mala)
- sötin/socker (dadlarna sötar tillräckligt i kanel-fyllningen, men här med hasselnötterna behövs lite mer sötning) smaka av!
- 8 äggvitor
- 2 dl kvarg (på ett ungefär, avrunda uppåt)
- 1,5 dl pofiber
- 0,6 dl fiberhusk
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 msk sötin
- en nypa salt
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa upp äggvitorna till ett vitt fluff, tillsätt sötin och vispa lite till. I med resten och vispa/rör till en deg/smet. Lägg hälften på ett bakplåtspapper, lägg ett nytt bakplåtspapper över och kavla ut. Pensla lite vatten över bakplåtspappret, vänd och pensla andra sidan. (På så vis får du lättare av pappret.) Dra bort det övre bakplåtspappret, bre på fyllning och rulla ihop (det var därför vi penslade den andra sidan först, för att nu lätt kunna rulla). Skär bullar, ca 1,5-2 cm, och lägg antingen på ett bakplåtspapper, eller i muffinsformar, och skjut in i ugnen. Grädda i ca 13 minuter, håll helt enkelt koll på ytan och ta ut dem när de ser ut som du önskar 🙂
13 Kommentarer
Zandra
4 oktober, 2012 at 09:15Vilka fina bilder du tar! Precis som i en kokbok 🙂
Julia
4 oktober, 2012 at 13:06Men åh de ser ju sjukt goda ut! 🙂 Men helt ärligt, blev de lika goda som de ser ut? Är de värda att baka? 😉
roethlisberger
4 oktober, 2012 at 14:12Haha, jag tycker faktiskt de blev riktigt goda! Bakpulvret gjorde degen fluffig, och fyllningarna var sååå goda, hade lätt kunnat äta dem med sked! 😉 som sagt, glöm INTE att söta extra om du gör hasselnöt/choklad-bullarna!!
roethlisberger
4 oktober, 2012 at 14:12OCH – gör myyyycket fyllning 😉 smask!
Katarina
4 oktober, 2012 at 16:06När kommer din bok ut?(???!!) Längtar längtar längtar!!!
roethlisberger
5 oktober, 2012 at 06:31jobbar på den 😉 lovar att jag kommer hålla er uppdaterade 🙂
jonna
4 oktober, 2012 at 17:14Åh, så fantastiskt. jag har länge funderat på hur jag ska kunna göra en bra bulldeg, nu jäklar. Tacktacktack för den otroliga inspiration du ger mig, waaah!
roethlisberger
5 oktober, 2012 at 06:31TACK själv, så kul att kunna inspirera 😀
klaar
4 oktober, 2012 at 20:59Vart finner man dadelpure ?:D
roethlisberger
5 oktober, 2012 at 06:30man gör den själv! Blötlägg dadlar några timmar/över natten – mixa. Superenkelt men världens bästa puré och grym att söta med!
caam
5 oktober, 2012 at 05:57Amen GOTT!! 😀
nathalie
9 oktober, 2012 at 16:29ungefär hur mkt dadelpure tog du? Jag har gjort ca 1,5 dl nu.. Behöver veta om jag ska göra mer 🙂
roethlisberger
9 oktober, 2012 at 18:38det räcker nog 🙂 låter ganska lagom! Jag vet inte exakta mått på hur mycket jag använde, men 1,5 dl var nog ungefär vad jag körde med så det borde funka fint! 🙂