Häromdagen gjorde jag en remake av en gammal favorit: protein-biscotti. Denna gång med pepparkakssmak, som tillsammans med crunchig mandel blev en riktig hit! Ska du söndagsbaka röstar jag för att du ska baka dessa!
Receptet har i princip två huvudingredienser; vassle proteinpulver och vitafiber-pulver. När jag använder vitafiber-pulver i recept får jag alltid frågor om hur en kan byta ut det. Oftast är svaret byt inte ut det. Jag har skapat recept i många år nu och ingredienserna jag använder väljer jag av ett skäl.
Men, just i det här receptet gjorde jag sirap utav pulvret, genom att koka upp det med vatten. Vitafiber-pulver är detsamma som fibersirap, dvs IMO, fast alltså i pulverformat (vill du vet mer kan du läsa mitt inlägg om IMO och vad det är). Så jo, det blir en slags sirap av det, och kanske funkar det därför att använda fibersirap i just detta recept. Men jag har ingen aning om hur mycket, eller vad som blir ”rätt” proportioner om en byter ut pulver+vatten mot färdig sirap. Jag valde som sagt pulver i detta recept för att jag trodde mer på pulver-formen, än på sirapen, till just det här receptet. Om du testar med sirap får du gärna lämna en kommentar här nedan om hur det blev!?
(protein-) PEPPARKAKS-BISCOTTI
receptet ger ca 10-12 biscotti
Du behöver:
- 80g vitafiber-pulver*
- 30 ml (2 msk) vatten
- 100g vassle proteinpulver, jag använde Tyngre’s pepparkaka*
- 1 tsk kanel
- 1/2 tsk bikarbonat
- en nypa salt
- 50g mandel, grovt hackad
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
- Rör ihop vitafiber och vatten i en liten kastrull och värm upp på låg-medel värme (min spis has 6 lägen, och jag hade på 2an hela tiden här)
- Rör ihop torra ingredienser i en bunke, och rör runt i kastrullen med jämna mellanrum. När det börjar bubbla lätt och du har en klar sirap är det färdigt.
- Häll ner den varma vitafiber-blandningen i bunken med det torra och arbeta ihop. Degen kommer vara väldigt torr – det är rätt, den ska vara så. Knåda på! När den håller ihop tillräckligt formar du den till en avlång limpa på den förberedda bakplåtspappersklädda plåten.
- Grädda i ca 10 minuter, tills den fått en lätt gyllene färg. Ta ut och skär i sneda bitar, ca 10-12 st, och lägg dem på sidan.
- Grädda i ytterligare 5-10 minuter (vänd dem en gång under tiden). Låt sedan svalna helt.
* Har du ej pepparkaks-smaken går det lika bra med kanelbulle. Smaksätt då med lite extra pepparkakskrydda.
* Vitafiber-pulver finns att köpa online på flera olika ställen, jag köpte nu senast från MyProtein, men googla för fler inköpsställen
2 Kommentarer
Kristine
16 december, 2018 at 13:22Kan jeg brukte noe annet enn vitafiberpulver? Mel eller sukrin eller noe?
roethlisberger
17 december, 2018 at 07:12Jag har skrivit om just detta här i inlägget. Mjöl eller sukrin kommer inte funka nej. Ev sirap, men läs vad jag skrivit i inlägget om det