Frågor och svar Inspiration och pepp Kost Vardagsuppdatering

Svar på vanliga frågor om IMO (fibersirap)

Fibersirap… dvs IMO… dvs isomalto-oligosackarider… Ja precis, här någonstans har frågetecknen har varit många och tyvärr ryggar många tillbaka när namnen på innehållsförteckningen är för långa. Så jag kände helt enkelt att det vore en god idé att försöka förklara lite närmare vad fibersirap/IMO egentligen är, och har därför i det här inlägget samlat ett par vanliga frågor som ofta dyker upp när jag snackar fibersirap.

vadarfibersirap

Ja, vad ÄR den där fibersirapen, egentligen?

Fibersirap är IMO (isomalto-oligosackarider) och består till största del av prebiotisk fiber, som enkelt förklarat är matsmältning resistenta kolhydrater, vilket alltså betyder att majoriteten av kolhydraterna IMO ger är alltså fibrer som ”går rakt genom kroppen”. Det är därför kolhydratsinnehållet blir ”dubbelt” på innehållsförteckningen av något som innehåller IMO (se bild nedan som visar näringsvärdet av två olika questbars, vars ”speciella ingrediens” alltså är just IMO)

Okej.. IMO.. Men alltså, vad är DET, då?

IMO består alltså till största del av prebiotisk fiber. Så långt är du med? Jag har i vanlig ordning nördat ner mig lite och läst en hel del om IMO, men den mesta info som finns (gällande själva kemin och tillverkningen av slutprodukten, dvs sirapen) hittas på engelska och jag tänkte först översätta en kort sammanfattning till er här. Men faktum är att det blir bara konstigt, haha, så vill du läsa mer kan du göra det exempelvis på wikipedia eller här. ”IMO is a mixture of short-chain carbohydrates which has a digestion-resistant property. IMO is found naturally in some foods, as well as being manufactured commercially”

questnaringsvarde

…så IMO är värsta nyttiga grejen eller? Är det ett bra sätt att få i sig fibrer?

Alltså. Makes no sense att hinka sirap för att få i sig en vettig dos fibrer, kan jag tycka. Inte riktigt motiverat att använda fibersirap/IMO med tanken att ”vara nyttig” eller täcka sitt fiberbehov, liksom. I små mängder hittar man IMO i bland annat honung, miso, sake och soja, och fibrer är ju något som människor överlag inte direkt överdoserar och som gör de flesta gott. Men är det fibrer du vill åt, ät dem. Du vet, mat och så. Grönsaker.

Finns IMO bara i just siraps-form?

IMO säljs som både sirap och pulver. Jag har båda varianterna hemma och har testat lite olika grejer med dem. Personligen tycker jag helt klart att sirapen är både lättare och roligare att använda, främst för att pulver blir något ”mittemellan”. Det är ett lätt, sött pulver som visserligen kan ersätta en del mjöl (rent konsistens-mässigt) i recept, men eftersom det samtidigt är väldigt sött har i alla fall jag haft svårt att riktigt ”se poängen” och användningsområdet. Om man värmer upp pulver+vatten får man en sirap, så under några veckor när jag hade helt slut på sirap gjorde jag bars etc på det viset. Funkar också, men liksom… why? när det finns färdig sirap att köpa. Vill du testa IMO i pulverform hittar du det hos HÄR hos My Protein.

Okej, så var köper man fibersirap?

Min första femkilos-dunk beställde jag hem från USA och inlägget jag skrev i anslutning till det köpet blev väldigt uppmärksammat. Nu i somras blev Sukrin/Nutri-Nick första svenska återförsäljaren av fibersirap och jag fick nöjet att ”släppa bomben” i det här inlägget. Sedan dess har jag av uppenbara skäl alltså beställt min sirap från Nutri-Nick. De har dessutom både ”originalet” fibersirap clear, samt den som heter ”fibersirap gold” (min favvo!)

Både fibersirap clear och gold kommer framöver säljas i hälsokostaffärer som Life (och senare även  i den traditionella dagligvaruhandeln) men först introduceras den alltså på nätet, och mig veterligen finns den idag i Nutri-Nick’s webshop, samt på bodystore.com

IMOreceptfavoriter

Sist men inte minst – några av mina receptfavoriter innehållandes fibersirap:

IMOreceptfavoriter2

 

Du kanske gillar

23 Kommentarer

 • Svara
  anna
  15 september, 2015 at 19:10

  Hej! Om man vill använda fibersirap istället för vitafiber i receptet på after eights, är det fibersirap clear eller gold som ska användas?

  • Svara
   roethlisberger
   15 september, 2015 at 20:11

   Fibersirap är alltså bara det svenska namnet på vitafiber – båda är IMO. Man kan använda vilken som, enda skillnaden är smaken. Gold-varianten smakar mer sirap-sirap, clear är smaklös och kort och gott söt. Vitafiber som jag använde då är ju motsvarande clear, och after eight ska ju inte smaka sirap så jag skulle kört på fibersirap clear 🙂

 • Svara
  anna
  15 september, 2015 at 19:10

  Hej! Om man vill använda fibersirap istället för vitafiber i receptet på after eights, är det fibersirap clear eller gold som ska användas?

  • Svara
   roethlisberger
   15 september, 2015 at 20:11

   Fibersirap är alltså bara det svenska namnet på vitafiber – båda är IMO. Man kan använda vilken som, enda skillnaden är smaken. Gold-varianten smakar mer sirap-sirap, clear är smaklös och kort och gott söt. Vitafiber som jag använde då är ju motsvarande clear, och after eight ska ju inte smaka sirap så jag skulle kört på fibersirap clear 🙂

 • Svara
  Karin FitnessochHälsa
  15 september, 2015 at 20:08

  Tack för att du förklarade och rede ut det här med fibersirap! Jag har inte testat det än, men har en på väg hem till mig från Bodystore så jag kommer snart att gå loss i köket. 🙂 Bra att ha lite mer kunskap då!

 • Svara
  Karin FitnessochHälsa
  15 september, 2015 at 20:08

  Tack för att du förklarade och rede ut det här med fibersirap! Jag har inte testat det än, men har en på väg hem till mig från Bodystore så jag kommer snart att gå loss i köket. 🙂 Bra att ha lite mer kunskap då!

 • Svara
  Anna - Trend o träning
  16 september, 2015 at 03:39

  Intressant Fanny! Du är så inspirerande & grym.

  KRAM & ha en fantastisk dag <3

 • Svara
  Anna - Trend o träning
  16 september, 2015 at 03:39

  Intressant Fanny! Du är så inspirerande & grym.

  KRAM & ha en fantastisk dag <3

 • Svara
  uppochhoppa
  16 september, 2015 at 06:02

  Snyggt! Jag fattar dock ändå inte… alltså, vad använder du det som då? Är det ”sirap = sötning” eller är det för konsistens, eller som ersättare av mjöl som du pratade om? Jag kör ju ingen bakning på det sättet du gör, kanske därför jag är lost!

 • Svara
  uppochhoppa
  16 september, 2015 at 06:02

  Snyggt! Jag fattar dock ändå inte… alltså, vad använder du det som då? Är det ”sirap = sötning” eller är det för konsistens, eller som ersättare av mjöl som du pratade om? Jag kör ju ingen bakning på det sättet du gör, kanske därför jag är lost!

 • Svara
  carin
  17 september, 2015 at 01:13

  Vilket bra och detaljerat inlägg, tack 🙂

  För de som bor i närheten eller som är som jag och hellre åker en bit istället för att vänta någon dag på en beställning så såg jag för några dagar sedan att Skanstulls hälsokost hade ett fåtal av varje sirap 🙂

 • Svara
  carin
  17 september, 2015 at 01:13

  Vilket bra och detaljerat inlägg, tack 🙂

  För de som bor i närheten eller som är som jag och hellre åker en bit istället för att vänta någon dag på en beställning så såg jag för några dagar sedan att Skanstulls hälsokost hade ett fåtal av varje sirap 🙂

 • Svara
  Åsa
  13 oktober, 2015 at 13:36

  Finns på ICA MAxi!

  Får inte ”grepp” m den här produkten. Är detta en ”nyttig” produkt eller ingår den i samma kategori som div sötnigsmedel – med tillhörande diskussion om de är farliga osv…?

 • Svara
  Åsa
  13 oktober, 2015 at 13:36

  Finns på ICA MAxi!

  Får inte ”grepp” m den här produkten. Är detta en ”nyttig” produkt eller ingår den i samma kategori som div sötnigsmedel – med tillhörande diskussion om de är farliga osv…?

 • Svara
  Filijoxan
  17 januari, 2016 at 09:49

  Hejsan!

  Jag tänkte testa att göra fibersirap av IMO-pulver. Vilken dosering av vatten kontra pulver ska jag ha?

  • Svara
   roethlisberger
   17 januari, 2016 at 14:09

   Hej!
   Jag brukar köra 100g pulver (låter kanske mycket men det är ju ett väldigt lätt pulver) och 2 msk vatten. I en liten kastrull, låg värme det ska inte koka utan på sin höjd puttra. När det börjar få ”sirapskonsistens” är det klart – dra av från värmen – rör ner proteinpulver och-vad-du-nu-vill-ha-i (jag brukar inte mäta utan tillsätter allt eftersom tills jag är nöjd med konsistensen)

   • Svara
    Filijoxan
    17 januari, 2016 at 19:04

    Tack så mycket! ?

   • Svara
    Filijoxan
    17 januari, 2016 at 20:26

    Förresten, vad har den för hållbarhet om jag bara gör sirap med IMO och vatten?
    Ska jag förvara i rumstemperatur eller kyl?
    ?

 • Svara
  Filijoxan
  17 januari, 2016 at 09:49

  Hejsan!

  Jag tänkte testa att göra fibersirap av IMO-pulver. Vilken dosering av vatten kontra pulver ska jag ha?

  • Svara
   roethlisberger
   17 januari, 2016 at 14:09

   Hej!
   Jag brukar köra 100g pulver (låter kanske mycket men det är ju ett väldigt lätt pulver) och 2 msk vatten. I en liten kastrull, låg värme det ska inte koka utan på sin höjd puttra. När det börjar få ”sirapskonsistens” är det klart – dra av från värmen – rör ner proteinpulver och-vad-du-nu-vill-ha-i (jag brukar inte mäta utan tillsätter allt eftersom tills jag är nöjd med konsistensen)

   • Svara
    Filijoxan
    17 januari, 2016 at 19:04

    Tack så mycket! ?

   • Svara
    Filijoxan
    17 januari, 2016 at 20:26

    Förresten, vad har den för hållbarhet om jag bara gör sirap med IMO och vatten?
    Ska jag förvara i rumstemperatur eller kyl?
    ?

 • Svara
  Lotta
  7 december, 2020 at 09:03

  Hej!
  Tack för bra inlägg om fibersirsp. Tyvärr fungerar inte länkarna du angett och hittar inte heller sidan till Nick’s.
  Tacksam om du kompletterar med aktuell information och fungerande länkar.

  Tack på förhand!

Lämna ett svar