Om man vill baka småkakor som inte består av basen smör, strösocker och vitt mjöl kan det bli klurigt. Eller, om man vill få till goda och bra sådana småkakor blir det svårt i alla fall. Och jag vet inte hur det är med er, men jag föredrar goda kakor framför ”nyttiga”. Kan jag sedan kombinera de två, så går ju även det ner 😉
Pepparkakor är väl typiska ”ska det va så ska det”-kakor. Det ska vara ANNAS, ni vet. Förra året lyckades jag inte få till några healthy hårda, däremot gjorde jag en riktigt god mjuk pepparkaka. Så i år tänkte jag att jag fick börja i tid för att laborera fram ett gäng lyckade hårda pepparkakor också, variant : healthy, alltså. Det krävdes visst inte så många försök för den satt direkt!
- 4 msk sötning (vit. Eller vanligt vitt socker. You will not die.)
- 2 msk brun sötning (sukrin gold/kokossocker/farinsocker)
- 1/2 tsk kanel
- 1 tsk pepparkakskrydda
- 3/4 tsk bikarbonat
- 3 msk mandelmjöl
- 2 msk kokosmjöl
- 1 dl mandelsmör
- 1,5 msk äppelmos
- 1 msk mjölk
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt mandelsmör, äppelmos och mjölk och rör ihop. Du kommer få en enda ”klump” (och det är kokosmjölet som binder ihop det hela, så nej, det ska helst inte bytas ut). Rulla till bollar och ställ i kylen i minst en timme. Värm sedan ugnen till 175 grader. Ta ut bollarna, platta till dem (de flyter inte ut under gräddning så vill du ha tunna kakor, se till att platta ordentligt!) och grädda i ca 6-8 minuter. Håll ett öga på dem och ta ut när de fått fin yta, beroende på hur tunna du gjort dina kakor varierar naturligtvis gräddningstiden. Låt svalna och stelna – sen är det bara att hälla upp julmusten, slå på Carola i högtalarna och gosa ner sig framför den sprakande brasan. Och äta pepparkakor, såklart.
26 Kommentarer
Elna
17 oktober, 2013 at 10:19Bra tips, ska testa dem! 🙂
Elna
17 oktober, 2013 at 10:19Bra tips, ska testa dem! 🙂
Lia
17 oktober, 2013 at 11:12Haha ellerhuuur! Det är ingen riktig jul utan Carola. Obligatorisk för mig vid klä granen-dagen och julklappsinslagning haha! Har nog tagit efter det av min mamma..
Lia
17 oktober, 2013 at 11:12Haha ellerhuuur! Det är ingen riktig jul utan Carola. Obligatorisk för mig vid klä granen-dagen och julklappsinslagning haha! Har nog tagit efter det av min mamma..
Uppochhoppa
17 oktober, 2013 at 11:48Själv är jag mer: Gör egen hemmagjord pepparkaksdeg med kryddor och smör som ger en jäkla massa pepparkakor. Ät dem och var nöjd och glad med livet.
roethlisberger
17 oktober, 2013 at 12:35som sagt – jag gör både och, kan man inte få det? Jag laborerar ju fram recept likt dessa mycket för att jag vet att efterfrågan finns 🙂
Uppochhoppa
17 oktober, 2013 at 11:48Själv är jag mer: Gör egen hemmagjord pepparkaksdeg med kryddor och smör som ger en jäkla massa pepparkakor. Ät dem och var nöjd och glad med livet.
roethlisberger
17 oktober, 2013 at 12:35som sagt – jag gör både och, kan man inte få det? Jag laborerar ju fram recept likt dessa mycket för att jag vet att efterfrågan finns 🙂
Antonia
17 oktober, 2013 at 13:49Ser asgott ut!
Läskigt med vitt socker. Jag ska överväga det hela.
Skönt att min främsta blogg-förebild kan använda sig av något som i mitt huvud är = gift. Och bara ta 4 msk rakt upp och ned, och ändå inte dö. Det sätter igång mycket tankar!! Tack för det.
Antonia
17 oktober, 2013 at 13:49Ser asgott ut!
Läskigt med vitt socker. Jag ska överväga det hela.
Skönt att min främsta blogg-förebild kan använda sig av något som i mitt huvud är = gift. Och bara ta 4 msk rakt upp och ned, och ändå inte dö. Det sätter igång mycket tankar!! Tack för det.
Sofia
17 oktober, 2013 at 15:29Går det att använda sig av endast stevia strö som sötning? Har inget sukrin gold eller liknande.. Om inte, vart köper man det? 🙂 Tack för en underbar blogg och massa inspiration! Ha en bra dag 🙂
roethlisberger
18 oktober, 2013 at 05:57Det går lika bra med kokossocker som sagt, det finns ofta på vanliga livsmedelsbutiker (Renée Voltaire har en burk, tex!). Där finns ju även farin- och andra mörkare socker 🙂 sukrin gold finns att beställa på http://www.bodystore.com och att köpa i hälsokoster (tex Life)
Självklart KAN du köra på enbart vitt socker/sötning, men det bruna ger en god ”knäckig” smak och JAG tycker den lite ”gör” dessa pepparkakor 🙂
Sofia
17 oktober, 2013 at 15:29Går det att använda sig av endast stevia strö som sötning? Har inget sukrin gold eller liknande.. Om inte, vart köper man det? 🙂 Tack för en underbar blogg och massa inspiration! Ha en bra dag 🙂
roethlisberger
18 oktober, 2013 at 05:57Det går lika bra med kokossocker som sagt, det finns ofta på vanliga livsmedelsbutiker (Renée Voltaire har en burk, tex!). Där finns ju även farin- och andra mörkare socker 🙂 sukrin gold finns att beställa på http://www.bodystore.com och att köpa i hälsokoster (tex Life)
Självklart KAN du köra på enbart vitt socker/sötning, men det bruna ger en god ”knäckig” smak och JAG tycker den lite ”gör” dessa pepparkakor 🙂
Karin från Lerum
19 oktober, 2013 at 11:20Tack så mycket för receptet!
roethlisberger
19 oktober, 2013 at 14:48Så gärna 🙂 tack för kommentaren!
Karin från Lerum
19 oktober, 2013 at 11:20Tack så mycket för receptet!
roethlisberger
19 oktober, 2013 at 14:48Så gärna 🙂 tack för kommentaren!
Julia
19 oktober, 2013 at 14:39åh va de såg goda ut 🙂
Julia
19 oktober, 2013 at 14:39åh va de såg goda ut 🙂
elin
20 oktober, 2013 at 22:06dessa ska provas men får vänta några veckor till! 🙂
elin
20 oktober, 2013 at 22:06dessa ska provas men får vänta några veckor till! 🙂
Josefin
14 november, 2013 at 19:59Gjorde dem nyss fast bytte ut äppelmoset mot lite agave och extra mjölk och oh lord! Så himla goda!!!
roethlisberger
17 november, 2013 at 23:54vad roligt att höra, jag får testa att köra på din version nästa gång då! 🙂
Josefin
14 november, 2013 at 19:59Gjorde dem nyss fast bytte ut äppelmoset mot lite agave och extra mjölk och oh lord! Så himla goda!!!
roethlisberger
17 november, 2013 at 23:54vad roligt att höra, jag får testa att köra på din version nästa gång då! 🙂