Ni undrar kanske om jag slutat baka? Ja, det har varit lite snålt med söta recept här den senaste tiden, jämfört med hur det brukar vara. Men jag har bakat – mycket. Just nu har jag flera projekt och jobb på g där jag skapar och kreerar men tyvärr kan jag inte dela med mig av allt på en gång utan måste hålla på finheterna ett litet tag till… Så när jag bakar 4-5 grejer om dagen blir det ibland svårt att få tid och inspiration till ytterligare recept att dela med mig av här – även min hjärna behöver väl lite vila från kök och stök bland ingredienser, antar jag.
Men igår fick jag ett ryck av akut dåligt samvete när jag insåg att jag inte ens kunde minnas senaste bakverket jag gett er recept på, så klockan 23 ställde jag mig i köket (igen – tio timmar kökstjänst var hur min söndag såg ut igår haha..) för att skapa något gottit med en smak-kombo jag velat leka med ett bra tag: banan+choklad+kaffe.
Jag köpte ungefär 5 kilo eko-bananer härom veckan när det var finpris på 9,90:-/kilot och jag skar upp det mesta i slantar att slänga in i frysen. Världens bästa bas till snabb glass, ni vet. Några lät jag dock ligga kvar framme på köksbänken för att bli sådär brunprickiga och mogna nog att räcka som sötning i något gott bakverk. Igår vad dagen då jag noterade att de nått den punkten – så dags att använda!
Jag ville göra den här kakan på mitt favoritsätt, nämligen: ner med allt i en mixer och kör ba. Så ja, det är ungefär hur det går till när man gör denna saftiga banankakan. Alla ingredienser slängs ner i en mixer – mixmix tills slätt – över i en bakform. Sedan rör man ihop mocha-krämen på ungefär tre sekunder. Enkelt.
Banankaka:
- 3 välmogna bananer
- 2 skopor vassle med vaniljsmak (jag använde detta)
- 2 ägg
- 1/2 dl mjölk
- 2,5 msk kokosmjöl
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1 tsk bakpulver
Mocha-topp:
- 1 skopa kasein med chokladmak (jag använde detta)
- 2 msk kakao
- 1 dl starkt kaffe
- 1/2 dl mjölk
Sätt ugnen på 175 grader och mixa allt till kakan till en jämn smet. Ju mognare bananer, desto sötare kaka – så använd inte gröngula bananer utan låt dem bli riktigt brunprickiga och mjuka, då får du en söt kaka utan att tillsätta någon annan sötning. Häll smeten i en form och rör ihop mocha-ingredienserna i en skål. ”Ringla” den över banansmeten – eller ja, det var min plan, att ringla, men jag gjorde så mycket mocha-smet att det mer blev ett täcke över banankakan… hehe, har hänt värre saker, för den är sååå god. Vill man ha lite mindre mocha-smak och bara få just en smakrik ”rippel” kan man helt enkelt göra halva laddningen och ringla över.
Grädda mitt i ugnen i 30 minuter. Stäng av ugnen, öppna luckan och låt kakan stå kvar. Kasein tjockar till sig när det svalnar så oroa dig inte om mocha-lagret är lite ”löst”. Låt kakan svalna helt innan du skär upp den, men sen, sen är det bara att hugga in och njuta!
12 Kommentarer
Linda
17 november, 2014 at 16:15Hej,
låter ju asgott! Har bara en undran – du skriver ”skopor” proteinpulver. Mitt kom inte med nån skopa – ska jag bara ta ett decilitermått istället, eller hur stora är skoporna?
Maja
17 november, 2014 at 17:04Halloj! va smarrigt det ser ut! Bara en liten fråga – kan man byta ut vasslet mot någonting? Förslag/idéer eller är det inte att föredra? 😉 Kram!
Johanna
17 november, 2014 at 19:01Men vad gott! Tack för receptet, denna ser jag verkligen fram emot att baka 😀
Ellenore
17 november, 2014 at 20:46Du är ju så härlig! Superbra fika, kommer göra det här när bananerna är billigare igen 🙂
Ann-Sofi
18 november, 2014 at 09:33Ser mumsigt ut! Kan man använda vassle i stället för casein i toppingen? Vad skiljer vasse och casein åt när man bakar med dem?
Liselott
18 november, 2014 at 18:56Tar mig friheten att svara med en länk 🙂 Sanna skriver himla bra om proteinpulver i allmänhet, och om du skrollar ner förbi myterna så beskriver hon vassle/casein och deras olika bak-egenskaper 🙂 Hoppas det är till någon hjälp!
http://www.tasty-health.se/p/proteinpulver.html?m=0
Elisabeth
19 november, 2014 at 05:15Hej Fanny, stevia dropsen du ofta använder, har de steviand typiska beska bismak? Jag vill gätna prova den men har testat 6 olika steviaprodukter redan inkl den med 50% socker och jag har fått slänga alla pga bismaken. Kan nämna att jag känner av den i cola life som ens knappt har stevia i sig och questbarsen är absolut vidriga pga stevia/sukralos/överdrivet salt. Är det någon idé att jag testar stevia drops?
Linda
19 november, 2014 at 09:30Hej, jag tar mig friheten att besvara detta inlägg. Jag gillar inte heller bismaken av stevia men köpte stevia drops i smaken caramel. De har faktiskt inte den där bismaken, men å andra sidan är caramel-smaken inte så god som jag hade hoppats på. Nu vet jag inte exakt vad du är ute efter, men till exempel kokossocker är både godare och billigare.
Elisabeth
20 november, 2014 at 04:25Kokossocker är underbart. Knarkade det i thailand. Så förbannat dyrt här dock :/
Fanny använder steviadropparna i många recept vilket är enda anledningen till varför jag ville prova dem. Annars föredrar jag vanligt socker faktiskt.
Tack för din input, vågar kanske testa vaniljen ;D. Om någon annan med lika känsliga smaklökar också testat dropsen får ni gärna ge mig er synpunkt med 🙂
Linda
20 november, 2014 at 09:50Om det är någon mer än jag som blir konstig i magen av bananer så kan jag tipsa om att använda pumpapuré istället. Bara att halvera en pumpa och rosta längst ner i ugnen när man ändå gör något annat. Gröp ur och lägg kletet i en burk. Sedan är det bara att ta fram och ha i alla slags recept istället för mosad banan. Det blir lite mindre sött men det tycker jag bara är en fördel.
Clara
20 november, 2014 at 10:23Kanongott och framförallt superlätt att baka! Var lite osäker på vilken typ av form man skulle använda, men körde på en brödform med bakplåtspapper i, blev kanoners. Halva kakan ligger och väntar på mig hemma i kylen….
Mari
20 november, 2014 at 18:59Ser ljuvligt ut. Minst sagt. 🙂