Jag tänkte nu dela med mig av mitt hittills bästa recept.
För några dagar sedan stötte jag på en ny, väldigt otippad, ingrediens på en av mina amerikanska favoritbloggar. Men ”nu för tiden” är man väl rätt van; vi har ju redan sett kakor med en bas på svarta bönor och gottebollar gjorda på kikärtor. Jag tycker de bakverk jag provat med dessa knasiga ingredienser blivit rätt goda och helt klart godkända, men jo, man känner av bön- och ärtsmaken; konsistensen blir lätt mjölig och aningens besk. De duger som sötsaks-substitut (om man nu önskar ha sådana) men inte så mycket mer, liksom. Det här däremot, jisses – det här var mil ifrån föregående försök att göra en nyttig kaka riktigt riktigt god…
Mitt mål när jag experimenterar i köket, är alltid att få till något som är gott. Inte bara ”gott –för att vara nyttigt”, utan det ska vara gott. Punkt. End of story. Gott bara!
Den har chokladkakan var just det, fantastiskt god. Sådär härligt kladdig, toppad med en len kräm som verkligen var pricken över i… Sådär lagom söt och väldigt chokladig…
Jag provsmakade först själv. Blev helt till mig. Tvingade mor och hennes man att provsmaka. De både visste om den hemliga och aningens oväntade ingrediensen, men jag bad dem ge kakan en chans… mammas min när hon smakade, lät kakan smälta på tungan (för ja, den verkligen smääälter), och nästan motvilligt medgav att den var himla himla god, den minen lär jag leva på ett bra tag! Hon är i allmänhet rätt skeptisk till mina försök att hitta hälsosammare alternativ. Hennes man gav givetvis också han tummen upp.
Men det stora testet var att bjuda kvällens sällskap på kakan. Han visste inte vad den hemliga ingrediensen var och jag sa att han skulle försöka gissa… det kunde han såklart inte, gissa alltså, för man känner inte ett spår! Ingen konstig bismak, ingen obehaglig konsistens – bara chokladig perfektion. Åh åh åh, vi delade nästan en halv kakform till efterrätt tillsammans med färska svenska jordgubbar och det var verkligen.. ja, succé!Kom ihåg var ni läste det först, för det här kommer bli the next big thing i svenska hälsobloggar… den hemliga ingrediensen är… bam bam bam – blomkål.
Grunden till receptet är från denna blogg, jag har gjort om en del proportioner och tagit bort/lagt till lite. Jag är ju inte heller vegan så jag använde hederliga ägg istället för så kallade ”vegan-ägg” (fick googla ett bra tag innan jag fattade vad fan ”chia egg”, ”ener-g powder” och ”flax” var). Jag gillar att använda soyamjölk och soyamjöl (pga magen) men det går säkert lika bra att använda vanlig mjölk och något annat mjöl, om man så önskar.
- 1 dl soyamjöl
- 1 dl mandelmjöl (jag malde mandel till 1 dl mjöl själv)
- 1/2 tsk bikarbonat
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk bakpulver
- 4 msk kakao
- 1ägg.
- 5 msk stevia strö (jag använder icas)
- 75g hackad, mörk choklad
- 3/4 msk vaniljpulver
- 5 dl frysta blomkål som tinats helt (ca 250 g)
- 1–1,5 dl soyamjölk
- 2 msk kokosfett
Värm ugnen till 175 grader, och fetta en ugnsform (jag använde kokosfett). Blanda alla torra ingredienser i en skål och blanda väl. Blanda alla flytande ingredienser och blomkål i en matberedare eller mixer och blanda tills du har en jämn smet utan några klumpar. Häll sedan smeten på den torra blandningen och blanda tills du har en smidig… sörja 🙂 häll sedan den i ugnsformen och släng in i ugnen i 30 minuter. Om den börjar bli lite väl mörk efter ungefär halva tiden, lägg över folie för att inte få en bränd yta på kakan. När den är ute låter du den svalna helt och gör under tiden toppingen.
- 4 msk mandelsmör (eller annat nötsmör)
- 2 msk kakao
- 4 tsk soyamjölk (eller mer för tunnare topping)
- 3/4 tsk rent vaniljpulver
- 25g smält mörk choklad
- sötning (stevia el liknande) efter smak
Smält chokladen försiktigt, blanda ihop allt och ha i den smälta chokladen sist. Smaka av med sötningen (minns inte riktigt hur mycket jag hade, eller om jag hade stevia eller droppar.. smaka bara av!) och öka mängden mjölk om lite lösare konsistens önskas.
Jag förvarar kaka och topping separat i kylen, för att först vid servering kombinera dem. Men det är ju en smaksak 🙂 kakan blir rätt kladdig, så man kan låta den stå inne i ugnen lite längre, eller ha den 20-30 minuter i frysen innan servering.
44 Kommentarer
Jennifer
23 juni, 2012 at 15:09Det här lät ju jättespännande, ska absolut testas 🙂
roethlisberger
23 juni, 2012 at 20:09gör det!! Och säg sen vad du tyckte om den 🙂
Jennifer
23 juni, 2012 at 15:09Det här lät ju jättespännande, ska absolut testas 🙂
roethlisberger
23 juni, 2012 at 20:09gör det!! Och säg sen vad du tyckte om den 🙂
Madde
23 juni, 2012 at 20:01Men häftigt! Ska pröva jag med! =)
roethlisberger
23 juni, 2012 at 20:09vad roligt! Låt mig veta hur det gick och vad du tyckte om den :))
Madde
23 juni, 2012 at 20:01Men häftigt! Ska pröva jag med! =)
roethlisberger
23 juni, 2012 at 20:09vad roligt! Låt mig veta hur det gick och vad du tyckte om den :))
T
23 juni, 2012 at 20:22haha inledningen höll på att ta död på mig! ville bara scrolla ner och se ingrediensen direkt men jag lyckades läsa utan fusk 😉
Låter verkligen som ett mästerverk – sprang direkt till frysen för att se ifall jag inte hade lite blomkål – men icke. Får snällt vänta till imorgon. (det blir ju en perfekt ”välkommen hem” kaka till min familj :D)
Det ska bli jätte spännande att testa! Älskar annorlunda ingredienser i kakor. (själv har jag testat palsternacka, squash osv)
roethlisberger
23 juni, 2012 at 20:31åh DET lät spännande, vad bakade du då och hur blev det?? haha kul att du orkade läsa allt 😉 säg gärna vad du tyckte om kakan (och familjen – berätta inget om blomkålen förrän de smakat haha 😉 )
T
23 juni, 2012 at 20:22haha inledningen höll på att ta död på mig! ville bara scrolla ner och se ingrediensen direkt men jag lyckades läsa utan fusk 😉
Låter verkligen som ett mästerverk – sprang direkt till frysen för att se ifall jag inte hade lite blomkål – men icke. Får snällt vänta till imorgon. (det blir ju en perfekt ”välkommen hem” kaka till min familj :D)
Det ska bli jätte spännande att testa! Älskar annorlunda ingredienser i kakor. (själv har jag testat palsternacka, squash osv)
roethlisberger
23 juni, 2012 at 20:31åh DET lät spännande, vad bakade du då och hur blev det?? haha kul att du orkade läsa allt 😉 säg gärna vad du tyckte om kakan (och familjen – berätta inget om blomkålen förrän de smakat haha 😉 )
mimmi
23 juni, 2012 at 20:57jag ska äta den om typ 10 min, återkommer… gahhhh
roethlisberger
23 juni, 2012 at 21:09åh vad spännande 😀 ser fram emot att höra ditt betyg 😉 har den fått stå till sig ordentligt i kylen??
mimmi
23 juni, 2012 at 20:57jag ska äta den om typ 10 min, återkommer… gahhhh
roethlisberger
23 juni, 2012 at 21:09åh vad spännande 😀 ser fram emot att höra ditt betyg 😉 har den fått stå till sig ordentligt i kylen??
Soraya
23 juni, 2012 at 22:01Du har skrivit 2 msk kokosfett är det till formen eller ? :p
roethlisberger
23 juni, 2012 at 22:22nej det ska i kakan!! fetta formen med valfritt fett, dvs utöver dessa 2 msk som ska iiii kakan 😀 happy baking!
Soraya
23 juni, 2012 at 22:01Du har skrivit 2 msk kokosfett är det till formen eller ? :p
roethlisberger
23 juni, 2012 at 22:22nej det ska i kakan!! fetta formen med valfritt fett, dvs utöver dessa 2 msk som ska iiii kakan 😀 happy baking!
Mimmi
24 juni, 2012 at 07:47Sjukt god, konsistensen är ju fan magisk 🙂 men jag kände faktiskt blomkålssmaken och de va mindre kul 🙁 tar mindre nästa gång, ca 200 gram och lite mer kakao, så är det revolution!!:) puss och tack för grym inspiration 🙂
roethlisberger
24 juni, 2012 at 09:02Hm, använde du också fryst blomkål som fick tina helt och mixades HELT slät? Bra idé med kakaon iaf, jag hade också i en rejäl dos haha. Kul att du gillade den i övrigt 😀 wiho jag ska göra en ny variant snart..
Mimmi
24 juni, 2012 at 07:47Sjukt god, konsistensen är ju fan magisk 🙂 men jag kände faktiskt blomkålssmaken och de va mindre kul 🙁 tar mindre nästa gång, ca 200 gram och lite mer kakao, så är det revolution!!:) puss och tack för grym inspiration 🙂
roethlisberger
24 juni, 2012 at 09:02Hm, använde du också fryst blomkål som fick tina helt och mixades HELT slät? Bra idé med kakaon iaf, jag hade också i en rejäl dos haha. Kul att du gillade den i övrigt 😀 wiho jag ska göra en ny variant snart..
Soraya
24 juni, 2012 at 20:25Underbart god! Hela familjen gillade den och ingen märkte att det var blomkål i den! 🙂 Mums mums. En ny favorit
roethlisberger
24 juni, 2012 at 20:28Gud vad roligt att höra!! Även om jag inte är förvånad 😉 satt själv och åååh:ade mig fascinerat när jag tog första smakprovet, haha
Soraya
24 juni, 2012 at 20:25Underbart god! Hela familjen gillade den och ingen märkte att det var blomkål i den! 🙂 Mums mums. En ny favorit
roethlisberger
24 juni, 2012 at 20:28Gud vad roligt att höra!! Även om jag inte är förvånad 😉 satt själv och åååh:ade mig fascinerat när jag tog första smakprovet, haha
Annie - Live it, Love it
24 juni, 2012 at 21:01Låter alldeles galet, men just därför måste jag prova det!
roethlisberger
24 juni, 2012 at 21:11ja gör det!! Man känner faktiskt inte av blomkålen alls 😮 jag kommer laborera vidare med denna kaka som grund.. hihi låt mig veta vad du tyckte sen!
Annie - Live it, Love it
24 juni, 2012 at 21:01Låter alldeles galet, men just därför måste jag prova det!
roethlisberger
24 juni, 2012 at 21:11ja gör det!! Man känner faktiskt inte av blomkålen alls 😮 jag kommer laborera vidare med denna kaka som grund.. hihi låt mig veta vad du tyckte sen!
Sofie
27 juni, 2012 at 16:13sv: Nej jag har inte prövat denna ännu, men den låter väldigt intressant. Att ha bönor och kikärter i gottesaker är en sak, men blomkål (som jag hatar smakmässigt vanligt) låter väldigt speciellt, men jag ska pröva det. Det enda är att jag inte brukar använda sötningsmedel som t.ex. stevia. Tror du att man kan byta ut det mot något? Eller ska jag ta och testa stevia för första gången? Det är väl ett naturligt sötningsmedel va? 🙂
roethlisberger
27 juni, 2012 at 16:17nej man känner verkligen inte av blomkålen (skölj den en extra gång så är du på säkra sidan 🙂 ) och ja precis, stevia höjer inte blodsockret och är naturligt jättesött, inget dåligt på något sätt och vis! Köp icas (den är dock utblandad, så 1 dl sådant motsvarar 1 dl vanligt strösocker, kan vara smidigt just när man bakar, så det blir rätt 😉 ) det är ändå himla lite i denna, blir inte jättesöt direkt..
Sofie
27 juni, 2012 at 16:13sv: Nej jag har inte prövat denna ännu, men den låter väldigt intressant. Att ha bönor och kikärter i gottesaker är en sak, men blomkål (som jag hatar smakmässigt vanligt) låter väldigt speciellt, men jag ska pröva det. Det enda är att jag inte brukar använda sötningsmedel som t.ex. stevia. Tror du att man kan byta ut det mot något? Eller ska jag ta och testa stevia för första gången? Det är väl ett naturligt sötningsmedel va? 🙂
roethlisberger
27 juni, 2012 at 16:17nej man känner verkligen inte av blomkålen (skölj den en extra gång så är du på säkra sidan 🙂 ) och ja precis, stevia höjer inte blodsockret och är naturligt jättesött, inget dåligt på något sätt och vis! Köp icas (den är dock utblandad, så 1 dl sådant motsvarar 1 dl vanligt strösocker, kan vara smidigt just när man bakar, så det blir rätt 😉 ) det är ändå himla lite i denna, blir inte jättesöt direkt..
Felicia
22 augusti, 2012 at 20:45Hur stor form använde du? 🙂
Felicia
22 augusti, 2012 at 20:45Hur stor form använde du? 🙂
Diman
26 augusti, 2012 at 14:32ser underbart gott ut!
Diman
26 augusti, 2012 at 14:32ser underbart gott ut!
Jenniemedie@hotmail.com
7 september, 2012 at 16:34Ska man snälla chokladen som man ska ha i kakan?
roethlisberger
7 september, 2012 at 19:59det kan du väl egentligen göra som du vill, men nej, jag vill ha bitar i min kaka! 🙂
Jenniemedie@hotmail.com
7 september, 2012 at 16:34Ska man snälla chokladen som man ska ha i kakan?
roethlisberger
7 september, 2012 at 19:59det kan du väl egentligen göra som du vill, men nej, jag vill ha bitar i min kaka! 🙂