BROWNIES & BLONDIES Efterrätt och gotte kitchenstories Kost Mellis & Kvällis Recept Vardagsuppdatering

En chokladig dröm

Om jag någonsin tröttnar på choklad? Om jag någonsin känner att ”nää inte en brownie TILL”? Om jag någonsin är lite smått osugen på en stor bit chokladkaka? Om jag planerar att någonsin sluta hitta på nya varianter av chokladgotte? Om jag någonsin tycker att choklad inte passar?

HAHAH. Svar på samtliga frågor är givetvis nej. Nej och nej och nej och nej och nej. Herregud.

chococoffee1

Imorse skar jag upp bitar av vad jag skulle vilja kalla ”Chocolate Heaven” – en chokladig dröm som bäst beskrivs som en ljuvlig blandning mellan en kladdig brownie och en saftig chokladkaka. Smaken är djup, sådär riktigt chokladig, med en ton av kaffe. Små bitar av choklad för det där lilla extra.

Gillar man inte kaffe kan man såklart skippa det och istället använda valfri mjölk. Tips: Gillar man kokos är det säkert jättegott med kokosmjölk!

Gillar man inte choklad måste man tycka att den här bloggen är fasligt trist.

chococoffee2

(Receptet är för en form måtten 15x15cm, jag har den här från IKEA)

Ingredienser:

 • 150g svarta bönor (kokta, väl sköljda och avrunna)
 • 1 ägg
 • 1 msk kokosolja (jag använde smaklös)
 • 1/2 dl byggt kaffe
 • 2 msk agave
 • 2 msk chocolate mysyrup (eller mer agave)
 • 5 msk/25g kakao (inte riktigt 1 dl)
 • 1/2 msk kokosmjöl
 • 1/2 tsk bikarbonat
 • 1/2 tsk bakpulver
 • en nypa salt
 • 20g choklad, hackad

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Skölj bönorna noga, gärna flera gånger, och låt rinna av ordentligt.
 3. Mixa ihop bönorna med ägg, kokosolja, kaffe, agave och chokladsirap tills jämnt.
 4. Tillsätt kakao, kokosmjöl, bikarbonat, bakpulver och en nypa salt. Mixa igen.
 5. Häll i en bakplåtspappersklädd form, strössla över hackad choklad och tryck ner den lite lätt i smeten.
 6. Grädda i 35-40 minuter (men lägg eventuellt på folie efter 20 för att inte få en bränd yta). Använd teststicka, och ta ut brownien när den fortfarande är aningens kladdig (men den ska inte vara lös).
 7. Låt svalna helt, och ställ sedan in i kylen. Någon timme, eller som med de flesta chokladiga bakverk, gärna över natten.

Du kanske gillar

3 Kommentarer

 • Svara
  anna
  7 augusti, 2015 at 19:42

  Hej!
  Jag har hittat en kille som är vegan och jag undrar vad man kan byta ut vissa av ingredienserna i dina recept ingredienser som är veganska, som alltså inte kommer från djurriket.
  1. Vad kan man använda istället för ägg?
  2. Vad kan man använda istället för vassleproteinpulver?
  3.Vad kan man använda istället för kaseinproteinpulver?

  Mycket tacksam för svar! 🙂

 • Svara
  Lisa
  14 september, 2015 at 14:59

  Jag hittade lite svarta bönor stående i skåpet och tänkte att ”hmm, min favoritbloggare har garanterat ett bra recept att använda dessa till”… Så jag bläddrade tillbaks lite i din blogg och JAAA, du levererade igen! 🙂 Konsistensen på dessa var alldeles gudomlig efter att de stått över natten i kylskåpet!

 • Svara
  Lotta
  9 mars, 2016 at 10:22

  Hej vännen! Jag vet inte om du får en ping när någon kommenterar gamla inlägg, men tänkte testa ändå. Jag ska baka den här till människor jag tycker ruskigt mycket om (efter att ha letat igenom ungefär hela din blogg efter dina mest fantastiska recept) och vill helst att bönorna ska märkas så lite som möjligt. Eftersom jag vill imponera på dem.

  Därför undrar jag om det går att byta ut svarta bönor mot vita bönor (min mixer klarar inte av att mixa skalet på svarta bönor så mycket som jag vill, och jag är rädd att skalen ska ge en grynig och konstig upplevelse för icke-vana personer) eller om konsistensen blir knas då?

  Tack för svar och hoppas att allt är fint med dig!

Lämna ett svar