Efterrätt och gotte GODIS Jul 2015 Julmys JULRECEPT kitchenstories Kost Recept Vardagsuppdatering

Två varianter av julkola

Janssons frestelse, köttbullar och sill i all ära – i min familj är det inte julbordet som spelar huvudrollen när det kommer till ätbart på julafton. Nej, huvudrollen spelas av det som kommer efter julbordet, nämligen gottebordet.

Gottebord är alltså, för er som inte är bekanta med termen som hos oss kommer från familjens skånska rötter, helt enkelt en buffé av sötsaker. Ett julbord nr2, kan man säga. Innehållet på detta bord har en tendens att för varje år ”växa till sig” med nytt gottis, men en del saker har givetvis en obligatorisk plats. Exempelvis julkola.

Så – idag kommer här recept på två varianter av julkola! Basen till de båda är densamma som i mitt daimrecept och även ingefärskolorna jag gjorde i förra veckan, och som jag skrivit tidigare kan man smaksätta lite hur man vill. Jag körde denna gång på en personlig favorit när det kommer till smakkombinationer, nämligen choklad och havssalt, samt en klassisk julkola med polka.

julkolax2nr2

CHOKLADKOLA MED HAVSSALT: (10-12 kolor)

+ flingsalt att toppa med (jag använde även strössel i form av söta snöflingor som jag hittade på Lagerhaus)

Gör såhär:

  1. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en behållare av något slag, exempelvis en normalstor lunchlåda (ca 10×20 cm) och ställ åt sidan.
  2. Rör ihop sukrin, sirap, grädde och mandelsmör i en kastrull och låt koka upp.
  3. Rör om då och då och koka upp till 120-125°C. Var försiktig på slutet så du inte bränner kolan.
  4. Dra kastrullen från värmen och rör ner kakaon.
  5. Häll kolan i den bakplåtspappersklädda burken, strö över flingsalt (och ev. strössel) och låt svalna.
  6. Skär kolan i bitar och (om du känner för det) slå in dem i smörpapper.

JULKOLA MED POLKASTRÖSSEL: (10-12 kolor)

+ polkaströssel (köpte jag också på Lagerhaus, men krossade polkakarameller funkar såklart lika bra!)

Gör såhär:

  1. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en behållare av något slag, exempelvis en normalstor lunchlåda (ca 10×20 cm) och ställ åt sidan.
  2. Rör ihop sukrin, sirap, grädde och mandelsmör i en kastrull och låt koka upp.
  3. Rör om då och då och koka upp till 120-125°C. Var försiktig på slutet så du inte bränner kolan.
  4. Dra kastrullen från värmen och rör ner kakaon.
  5. Häll kolan i den bakplåtspappersklädda burken, toppa med strössel/krossade polkakarameller, och låt svalna.
  6. Skär kolan i bitar och (om du känner för det) slå in dem i smörpapper.

Du kanske gillar

20 Kommentarer

  • Svara
    sofia
    18 december, 2015 at 14:19

    Tänkte kolla om du privat göra raw-choklad med proteinpulver istället för kakaopulver?(tänkte recept med kakaosmör) om inte, skulle du vilja prova? Kram, älskar sin blogg och ditt driv till motivation!

  • Svara
    sofia
    18 december, 2015 at 14:19

    Tänkte kolla om du privat göra raw-choklad med proteinpulver istället för kakaopulver?(tänkte recept med kakaosmör) om inte, skulle du vilja prova? Kram, älskar sin blogg och ditt driv till motivation!

  • Svara
    sofia
    18 december, 2015 at 14:35

    Ser hur goda ut som hest, ska prova att göra chokladkolan i helgen! Vad är det för ingefära du skriver om? Du nämner att man ska riva någon ingefära, men det står inte med någonstans i recepten? 🙂

    • Svara
      roethlisberger
      21 december, 2015 at 00:06

      Miss från mig – ändrat nu! Ingen ingefära i dessa recept 🙂

  • Svara
    sofia
    18 december, 2015 at 14:35

    Ser hur goda ut som hest, ska prova att göra chokladkolan i helgen! Vad är det för ingefära du skriver om? Du nämner att man ska riva någon ingefära, men det står inte med någonstans i recepten? 🙂

    • Svara
      roethlisberger
      21 december, 2015 at 00:06

      Miss från mig – ändrat nu! Ingen ingefära i dessa recept 🙂

  • Svara
    Gabriella
    18 december, 2015 at 16:50

    Åh fantastiskt gott!! Jag håller helt och hållet med om att godisbordet är det bästa med julen hehe 🙂

    • Svara
      roethlisberger
      21 december, 2015 at 00:04

      Hihi godis ❤️ längtar till jul..

  • Svara
    Gabriella
    18 december, 2015 at 16:50

    Åh fantastiskt gott!! Jag håller helt och hållet med om att godisbordet är det bästa med julen hehe 🙂

    • Svara
      roethlisberger
      21 december, 2015 at 00:04

      Hihi godis ❤️ längtar till jul..

  • Svara
    Linda
    18 december, 2015 at 19:58

    Hej!
    Vad för sorts grädde kan man använda? Havregrädde? Milda grädde 4%?

    Mvh

    • Svara
      Linda
      20 december, 2015 at 17:25

      Är mycket tacksam för svar!
      Mvh Linda

    • Svara
      roethlisberger
      21 december, 2015 at 00:02

      Jag har inte provat med havregrädde, men milda 4% funkar kanon! Den jag använder 🙂

      • Svara
        Linda
        21 december, 2015 at 07:15

        Tack så mycket för svar! God jul! 🙂

  • Svara
    Linda
    18 december, 2015 at 19:58

    Hej!
    Vad för sorts grädde kan man använda? Havregrädde? Milda grädde 4%?

    Mvh

    • Svara
      Linda
      20 december, 2015 at 17:25

      Är mycket tacksam för svar!
      Mvh Linda

    • Svara
      roethlisberger
      21 december, 2015 at 00:02

      Jag har inte provat med havregrädde, men milda 4% funkar kanon! Den jag använder 🙂

      • Svara
        Linda
        21 december, 2015 at 07:15

        Tack så mycket för svar! God jul! 🙂

  • Svara
    SANNA
    7 december, 2016 at 08:48

    Åh detta måste jag testa! Men har tyvärr inte sukrin gold hemma. Tror du det funkar med hermasetas lättströ? Eller liknande?:)
    Tacksam för svar! ?

  • Svara
    SANNA
    7 december, 2016 at 08:48

    Åh detta måste jag testa! Men har tyvärr inte sukrin gold hemma. Tror du det funkar med hermasetas lättströ? Eller liknande?:)
    Tacksam för svar! ?

Lämna ett svar