Kost Okategoriserade Tankar om ting

det där med ett glas vin om dagen och ”nyttigt godis”

Jag har alltid varit fascinerad av människors tendens att bara köpa precis allt de hör. Oavsett avsändare eller budbärare. De liksom bara tar in, tror på och lever efter devis och sanningar som kanske är helt åt pipan. Hur kommer det sig att vissa helt verkar sakna förmåga att ifrågasätta, värdera rimlighet och vara källkritisk?
Det bästa är påståenden likt ”ett glas rödvin om dagen är nyttigt”. Alltså va?! Folk TROR faktiskt på sådant här!? Enda orsaken att detta uttryck ens myntats är att vin innehåller flavonoider, antioxidanter som skyddar våra celler. Ett till två, små glas vin om dagen kan öka det goda kolesterolet, HDL, och kan påverka det onda, LDL, vilket kan motverka risken för hjärt- och kärlsjukdom. Kan, kan, kan. Att dricka mer vet vi skadar hjärtat istället, och vår hälsa överlag. Men visst, håller man sig till ett-två glas vin så kan det alltså fylla en funktion – att äta vindruvor eller dricka osötad druvjuice ger dock samma effekt. Och är det något som faktiskt ÄR bra för både hjärta och själ så är det motion och bra råvaror i kosten. INGEN blir friskare av alkohol. Jag är inte anti alkohol, men jag är anti snack och motiveringar likt dessa. Ni super för att det är gott eller för att ni gillar att vara fulla – fine det köper jag. Men ni super fan inte för att det är såå hiiimla hälsosamt. Och gör ni det, ja då är ni bara korkade.
Samma sak med folk som köper/gör/äter ”nyttigt godis”. Vilket skämt. Alltså ursäkta mig, men jag äter i alla fall inte godis för att vara nyttig, jag väljer inte choklad efter kakaohalt, jag räknar inte ut kalorivärdet på fredagssnackset så jag kan springa bort det dagen därpå. Jag äter godis (och allt annat jag äter) för att det är gott. Tycker liksom det roliga med godsaker försvinner när jag väljer det näst godaste (eller tredje godaste, eller kanske tioende..) för att vara ”nyttig”. Nyttig kan jag vara alla andra mål, nyttig kan jag vara när jag svettas på gymmet eller flåsar lungorna ur mig på spåret. När jag ska äta något gott så ska det vara just det – gott. Om det är nyttigt eller inte struntar jag blankt i. För jag tycker faktiskt att det är bra mycket hälsosammare i det långa loppet om man lär sig äta goda saker och vara okej med det, psykiskt. Oavsett om det är tre portioner super-duper-hälso-food eller en marabou mjölkchoklad. Dessutom är det faktiskt så att äter man bra, lagad och näringsrik mat 90% av tiden, motionerar regelbundet och sover bra – då är det inga problem för kroppen att ta hand om en påse godis eller chips eller vad man nu tycker om att lyxa till det med ibland. Så när det vaknas lördagsmys; ät det du verkligen vill äta, var nöjd och glad över det – njut! Istället för att ta det ”nyttigare” alternativet och tycka det är halvgott och ändå bara tänka på det där riktigt goda du kunde ätit istället…

Du kanske gillar

10 Kommentarer

 • Svara
  Sara
  1 maj, 2012 at 13:44

  You got a very good point there!

 • Svara
  Jonas
  1 maj, 2012 at 16:01

  ”Hur kommer det sig att vissa helt verkar sakna förmåga att ifrågasätta, värdera rimlighet och vara källkritisk?” Ändå tror du på the Secret.

  • Svara
   roethlisberger
   1 maj, 2012 at 16:11

   haha. Ja? Jag har ju fått det bevisat för mig så många gånger, jag har läst på och tänkt själv. I början lät det lite knasigt, men som sagt, nu vet jag ju att det funkar så 🙂

  • Svara
   karin
   1 maj, 2012 at 22:55

   gillar folk som tror att man är dum om man tror på the secret. som om någonting skulle kunna bli värre av att man ser saker från den ljusa sidan? även OM nu attraktionslagen inte skulle finnas och vi som tror på den har gått på årets bluff så är det ju verkligen den minst skadliga grejen någonsin.

   • Svara
    nicole
    2 maj, 2012 at 20:52

    Haha.. Big like på din kommentar Karin 🙂

 • Svara
  therese
  1 maj, 2012 at 18:00

  Tokgilla

 • Svara
  nicole
  2 maj, 2012 at 20:54

  Tummen upp 🙂 Men om man nu föredrar ”nyttigare” varianter av godis (för det vet jag det finns de som gör, även jag själv emellanåt) framför vanligt, så tycker jag det är sak samma. Så länge man äter för att det är gott och man tycker om det, så sak samma vad du äter för snacks.

 • Svara
  Emma
  3 maj, 2012 at 06:33

  Fan vad bra skrivet!!! 🙂 Så jäkla klockrent! 🙂

 • Svara
  Tora
  26 mars, 2014 at 07:43

  Jag håller delvis med dig. Jag äter oftast nyttigt ”godis”, eftersom jag tycker att det är lika gott som vanligt. Eftersom jag tycker det kan jag ju lika gärna äta den nyttiga varianten, eller hur?

  • Svara
   roethlisberger
   26 mars, 2014 at 07:50

   Ja alltså det ena måste ju inte utesluta det andra. Men det är HUR man tänker som är avgörande, inte vad man faktiskt gör… att dela upp saker som ”nyttigt” och ”onyttigt” tycker jag är dumt, allt fyller sin funktion och ibland är hederligt SOCKER precis vad kroppen behöver. Tex efter ett pass. Och ibland är det inte fysiska behov man ska täcka, utan själen som behöver något. Jag äter både hemgjort gotte sötat med honung, stevia eller annat – men älskar lösgodis och glass också. Så jag äter allt, varje dag. Men jag ser det inte som nyttigt/onyttigt, utan helt enkelt gott.

Lämna ett svar