Efterrätt och gotte Frågor och svar Inspiration och pepp Kost Mellis & Kvällis Morgonstund PROTEINBAK Recept Uncategorized Vardagsuppdatering

Proteinbar med smak av äpple & kanel

Jag kommit på tricket för sådär härligt fudge:iga proteinbars. Som man gör själv alltså. Jag har tyckt att det lätt blir antingen torrt och smuligt eller typ.. kladdigt och inte vidare greppvänligt, när man ska göra egna bars. Men igår knäckte jag visst nöten, och tricket heter isolat. Inte whey, inte kasein, inte ägg eller något annat protte. Isolat är grejen. Perfektion! Både lillebror och mamma åt ivrigt upp alla fotomodeller när jag var klar med kameran… ”smakar ju godiiiis” sa de med stora ögon och frågade om jag inte kunde göra en ny laddning direkt. (jodå, jag hann norpa åt mig en bar själv, men jag hade gärna behållit alla för mig själv faktiskt… så-himla-goda)isolatebars6

Denna gång körde jag på äppelkaks-smak med frystokade äppelbitar, salta mandlar och kanel. Så go kombo! Nästa gång (för det blir en nästa gång, typ redan imorgon om jag hinner) kommer jag prova choklad och jordnöt, eller kanske mullbär/kola..? Hmm så många möjligheter!isolatebars5

Men, innan vi pratar recept, vill jag reda ut lite grejer. Det är ett par av er som reagerade på att jag använde fitnessgurus mandelsmör till glassrecept förra veckan. Och då alltså mindes att jag tidigare uttryckt mitt ogillande av deras ”one cheat”. Att jag tidigare även sagt att jag inte stöttade den produkten, och därför valde att inte köpa FG grejer. Jag förstår att det skapar frågetecken och därför vill jag gärna förklara.

Såhär är det. Jag vill vara tydlig med att jag är 100% emot one cheat och tycker det är en skitdum produkt. Jag tycker det är synd, sorgligt och så inte hälsofrämjande att ta fram sådana produkter. Jag är även emot motsvarande produkter från andra märken och återförsäljare. Men, precis som jag skrev i inlägget om one cheat, så gillar jag andra produkter från FG. Jag gillar även andra produkter från andra märken som också de har saker som motsvarar one cheat. Jag kan helt ärligt inte svara på varför jag reagerade extra häftigt på just denna, men det gjorde jag. Kanske var det namnet. Liksom koko på den.

För någon vecka sedan fick jag lite tester skickade till mig från FG. Jag får hem grejer från olika håll ganska ofta och skriver om det jag gillar – resten låter jag vara. Mandelsmöret var verkligen jättegott, därför skrev jag också att det var jättegott. Den här bloggen är min och drivs av mig som privatperson, allt jag rekommenderar är uppriktiga rekommendationer där jag ärligt gillar produkterna. Så även FG’s mandelsmör. Jag står fast vid att one cheat inte kommer innanför min dörr och att jag hoppas den säljer så dåligt att de tvingas ta bort den.

Jag fick även ett par portionspåsar protein. Hittills har alla smakat bra, det tänker jag inte hymla om. Jag kanske beställer något någon dag, vem vet? Jag tänker såhär; jag gillar inte allt som säljs på ica – men jag fortsätter handla där. Jag låter dock bli att köpa skiten och hoppas att fler gör samma val, för då kommer det kanske försvinna ur sortimentet tillslut. Lite så kanske man borde tänka även med saker som dessa. One cheat = skit. Andra motsvarigheter på marknaden = skit. Men även jag sväljer stoltheten ibland och erkänner att jag var snabb på tangenterna; allt från FG är såklart inte skit. Jag har alltid sagt att det är goda grejer liksom. Jag bara reagerade väldigt.. personligt, på hela one cheat grejen. Förmodligen var inte det just one cheat utan det faktum att sådana produkter kan tas fram och utan skam marknadsföras. Att världen funkar som den gör och att det handlar om pengar i så många lägen. Att det gör ont i mig, gör mig ledsen och arg och uppgiven.

Hur som helst, för att vara lite extra tydlig : one cheat är skit, och jag hoppas verkligen FG tar sitt förnuft till fånga och tar bort den snarast. Resten av grejerna .. ja de smakar bra. Mer än så varken tycker eller tänker jag om det hela. Jag försöker göra det enkelt och vara rak; det jag rekommenderar står JAG för, jag är aldrig betald, sponsrad eller på något annat vis beordrad att skriva något gott om något. Att jag kan både rådissa en produkt och ge tummen upp till andra (från samma märke alltså) tyder väl snarare på just ärlighet än motsatsen, eller?

Nåja, nu vidare till godsakerna!isolatebars1

Som sagt, det jag konstaterade var tricket i sammanhanget var isolat. Det blir liksom… som fudge i konsistensen. Sådär segt som man gärna har en bar (i alla fall jag, värsta jag vet är smuliga torra..) men utan att bli kladdigt. I dessa körde jag på vanilj för att få en mild smaksättning till de andra smakerna som jag ville låta ha huvudrollerna; äpple, mandel och kanel. Det här är ett så enkelt och grymt basrecept som jag som sagt kommer utveckla och leka med i all oändlighet, bara att variera smak på protein och leka med crunch (typ nöt eller frö) och sega bitar (torkad frukt/bär). Kanske tillsätta lite extra kakao, superpulver eller något annat fancy. Den här laddningen barer försvann ju i alla fall snabbare än en kan säga ”äppelkakskalas”…

För 4 små barer:

 • 2 msk mandelsmör
 • 1/2 dl mjölk (jag använde mandel men vilken som funkar givetvis)
 • 15 steviadroppar i vaniljsmak
 • 1/2 tsk kanel
 • en nypa salt

Mixa ovanstående på låg effekt till en jämn smet. I en liten skål, rör ihop;

Häll sedan över mjöl-blandningen i smeten och mixa försiktigt ihop bara så det blandas – du vill ha kvar bitarna av äpple och mandel. Över med degen i en plastburk som du klätt i plastfolie. Tryck ut och låt vila i kylen över natten innan du skär upp bitar i önskad storlek. Jag gjorde barer nu men tänkte göra andra smaker och då göra kuber att ha som fudge 🙂isolatebars4 isolatebars3isolatebars2

Du kanske gillar

22 Kommentarer

 • Svara
  Johanna
  23 juli, 2014 at 18:45

  Åh ser supergott ut!
  Har varit bortrest till Västkusten men nu är jag tillbaka i Stockholm igen, så om du är sugen på att luncha eller ta en fika någon dag framöver – let me know! 😀

  • Svara
   roethlisberger
   24 juli, 2014 at 13:49

   gärna! Hur ser dina dagar nu framöver ut? Har du bil? Bor du inne i stan? Jag är flexibel med tider nu men kan inte ta mig in till stan (pga inget tågkort förrän efter min tripp ner till schweiz 6-15 augusti, köper kort först efter, känns dumt att spendera 10 av mina 30 betalda resdagar i ett annat land;) så om du antingen vill hälsa på hos mig för sola/äta/träna/alltihop (bor 30 min tågresa från sthlmcentral, 45 min med bil) är du välkommen! 😀 annars har jag som sagt tågkort igen efter den 16e!

   • Svara
    Johanna
    24 juli, 2014 at 20:34

    Ja men det förstår jag att du inte vill! Jag har både tillgång till bil och kort nu de närmaste dagarna. Men föredrar nog i så fall att ta tåget här i storstan, haha! Jag skulle absolut kunna tänka mig att hälsa på, det lät väldigt trevligt! 🙂 (På lördag har jag dock en återträff med ett gäng lumpenpolare.)

    • Svara
     roethlisberger
     26 juli, 2014 at 08:28

     Men du, jag fick IDAG tillgång t min lägenhet, så kommande dagar lär jag ha kaos 😉 i veckan, vilken dag passar dig bäst? Tåget (pendeln mot uppsala) stannar ca 100 m från min dörr så komsi komsi! 😀

 • Svara
  Johanna
  23 juli, 2014 at 18:45

  Åh ser supergott ut!
  Har varit bortrest till Västkusten men nu är jag tillbaka i Stockholm igen, så om du är sugen på att luncha eller ta en fika någon dag framöver – let me know! 😀

  • Svara
   roethlisberger
   24 juli, 2014 at 13:49

   gärna! Hur ser dina dagar nu framöver ut? Har du bil? Bor du inne i stan? Jag är flexibel med tider nu men kan inte ta mig in till stan (pga inget tågkort förrän efter min tripp ner till schweiz 6-15 augusti, köper kort först efter, känns dumt att spendera 10 av mina 30 betalda resdagar i ett annat land;) så om du antingen vill hälsa på hos mig för sola/äta/träna/alltihop (bor 30 min tågresa från sthlmcentral, 45 min med bil) är du välkommen! 😀 annars har jag som sagt tågkort igen efter den 16e!

   • Svara
    Johanna
    24 juli, 2014 at 20:34

    Ja men det förstår jag att du inte vill! Jag har både tillgång till bil och kort nu de närmaste dagarna. Men föredrar nog i så fall att ta tåget här i storstan, haha! Jag skulle absolut kunna tänka mig att hälsa på, det lät väldigt trevligt! 🙂 (På lördag har jag dock en återträff med ett gäng lumpenpolare.)

    • Svara
     roethlisberger
     26 juli, 2014 at 08:28

     Men du, jag fick IDAG tillgång t min lägenhet, så kommande dagar lär jag ha kaos 😉 i veckan, vilken dag passar dig bäst? Tåget (pendeln mot uppsala) stannar ca 100 m från min dörr så komsi komsi! 😀

 • Svara
  Nanna
  24 juli, 2014 at 15:33

  Men Fanny, det är ju sucralose i de där produkterna… Och det är inte bra för miljön:
  http://www.ivl.se/press/nyheter/nyheter/sukralosspridstillmiljon.5.7df4c4e812d2da6a416800087148.html
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article261471.ece
  Efter att jag läste om miljöriskerna så jag har bojkottat alla produkter med sucralose. Visst, det finns många miljöproblem och sucralose är väl inte precis det värsta hotet. Men jag tycker sucralose är en så onödig miljöbelastning – det finns ju stevia! Sedan är förstås upp till var och en hur man vill göra, jag vill inte moralisera, men jag delar info så får man själv ta ställning.

 • Svara
  Nanna
  24 juli, 2014 at 15:33

  Men Fanny, det är ju sucralose i de där produkterna… Och det är inte bra för miljön:
  http://www.ivl.se/press/nyheter/nyheter/sukralosspridstillmiljon.5.7df4c4e812d2da6a416800087148.html
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article261471.ece
  Efter att jag läste om miljöriskerna så jag har bojkottat alla produkter med sucralose. Visst, det finns många miljöproblem och sucralose är väl inte precis det värsta hotet. Men jag tycker sucralose är en så onödig miljöbelastning – det finns ju stevia! Sedan är förstås upp till var och en hur man vill göra, jag vill inte moralisera, men jag delar info så får man själv ta ställning.

 • Svara
  Leon
  24 juli, 2014 at 19:33

  Hejsan!
  fitnessgurus isolat innehåller ju xhantangum, tror du inte att det kan vara det som ger dem den rätta konsistensen?

 • Svara
  Leon
  24 juli, 2014 at 19:33

  Hejsan!
  fitnessgurus isolat innehåller ju xhantangum, tror du inte att det kan vara det som ger dem den rätta konsistensen?

 • Svara
  Frida
  30 juli, 2014 at 18:47

  Hej! Frågan är kanske dum men jag undrar om det går att få tag på isolate någon annanstans eller är det bara fitnessguru som har det? Eller kan man ersätta det med en blandning av casein och vassle kanske?:)

  • Svara
   roethlisberger
   31 juli, 2014 at 10:47

   isolat finns hos de flesta märken, vilket brukar du köpa? 🙂 jag kan nog hitta något till dig om du ger mig dina ”kriterier”? 🙂

   • Svara
    Frida
    11 september, 2014 at 17:06

    Jag brukar köpa på gymgrossisten och har casein och vassle från star nutrition:)

 • Svara
  Frida
  30 juli, 2014 at 18:47

  Hej! Frågan är kanske dum men jag undrar om det går att få tag på isolate någon annanstans eller är det bara fitnessguru som har det? Eller kan man ersätta det med en blandning av casein och vassle kanske?:)

  • Svara
   roethlisberger
   31 juli, 2014 at 10:47

   isolat finns hos de flesta märken, vilket brukar du köpa? 🙂 jag kan nog hitta något till dig om du ger mig dina ”kriterier”? 🙂

   • Svara
    Frida
    11 september, 2014 at 17:06

    Jag brukar köpa på gymgrossisten och har casein och vassle från star nutrition:)

 • Svara
  Petra
  1 augusti, 2014 at 18:42

  Hej Fanny, vilket jäkla tips på hemmagjorda barer och det lät störtgott :]
  ..men, tror du man kan ta bort alternativt byta ut mandelsmöret och mandlarna till något annat?

  Mvh Petra

  • Svara
   roethlisberger
   2 augusti, 2014 at 17:45

   Tål du inte mandlar? Byt ut till annat nötsmör och andra nötter bara 🙂 jag har gjort liknande med cashewsmör och cashewnötter och det blir DÖGOTT. Behåll proportionerna och välj vilken sylt du vill till, funkar med vad som 🙂

 • Svara
  Petra
  1 augusti, 2014 at 18:42

  Hej Fanny, vilket jäkla tips på hemmagjorda barer och det lät störtgott :]
  ..men, tror du man kan ta bort alternativt byta ut mandelsmöret och mandlarna till något annat?

  Mvh Petra

  • Svara
   roethlisberger
   2 augusti, 2014 at 17:45

   Tål du inte mandlar? Byt ut till annat nötsmör och andra nötter bara 🙂 jag har gjort liknande med cashewsmör och cashewnötter och det blir DÖGOTT. Behåll proportionerna och välj vilken sylt du vill till, funkar med vad som 🙂

Lämna ett svar