Kost Myter Tankar om ting

myt #1

Det finns så många knasiga saker folk tror på och lever efter – trots att de egentligen inte vet varför, de vet inte riktigt vad de håller på med och de kan verkligen inte motivera det på ett förnuftigt sätt.

Jag anser mig vara långt ifrån expert, men jag fortsätter chockas och förvånas över folks okunskap och brist på sunt förnuft – vad hände med tänka själv och väga in rimligheten?? Jag har alltså på riktigt haft vänner som hävdat att bästa sättet att gå upp i vikt är att sluta göra nr två på toaletten. Mm, precis. Asvettigt.

Så jag tänkte, att vi tar upp några av de roligaste/konstigaste/värsta sakerna folk faktiskt tror på och lever efter. Först ut, en missuppfattning jag tror är väldigt vanlig.

Myt #1 : Folk tror att förbränningen stannar av och man går upp i vikt på två sekunder om man inte äter exakt var tredje timme. Jag erkänner – jag trodde på det. Det låter ju vettigt; kroppen måste ha något i sig för att ”hålla igång”. Rent mekaniskt liksom. Men så tog vi upp detta på utbildningen, och vår lärare i näringslära (som för övrigt var väldigt bra) spräckte nog många bubblor under de undervisningstimmarna. Jag blev intresserad och började läsa på, om förbränning, ämnesomsättning och periodisk fasta.

För de som undrar exakt vad periodisk fasta innebär så lämnar vi det till ett annat tillfälle, annars blir det här inlägget på tok för långt och brett (tänkte åtminstone försöka hålla mig till ett ämne. Brukar gå sådär.). Men det bygger i alla fall på att äta 8 timmar om dygnet och fasta resterande 16. Jag tror absolut på den metoden och livsstilen – om man ägnar sig åt träning och fitness 100%, för ”oss vanliga dödliga” kanske det inte funkar så bra i vardagen. Men vi är ju olika och det är vad hälsa handlar om enligt mig – att hitta det sätt som fungerar för mig, som jag mår bra av och som jag kan leva med utan att se det hela som en period, en fas – en ”diet”. Det ska vara en livsstil och det som känns naturligt, för snackar vi hälsa! I ALLA FALL (jag är så dålig på att fatta mig kort) så tog jag upp periodisk fasta nu för att det är ett strålande exempel; om det nu är så att ämnesomsättningen saktar ner om man inte äter lite, ofta och regelbundet dygnets alla vakna timmar, ja då skulle inte tex PF vara så populärt och ge så bra resultat. Varför?

Jag tycker Cecilia Folkesson har skrivit bra om det här, och för att göra det enkelt lånar jag en snutt som hon i sin tur lånat från styrketraningsprogram;
Dagens människor är bortskämda och borde lära sig att slå ihjäl sin egen mat och bära hem den. Rent utvecklingsmässigt vore det katastrof om människor skruvade ner kroppsfunktioner efter en kort tid utan mat. Då försämrar man ju sin egen förmåga att fixa ny mat.
Förbränningen går ner efter omkring 60 timmar. Det är alltså en oerhört lång tid utan mat som krävs för det. I stället tycks det vara så att ämnesomsättningen går upp marginellt under första två dygnen utan mat. Det tycks även ske för vilande individer.
Rent överlevnadsmässigt är det logiskt. När man är utan mat behöver kroppens funktioner skruvas upp. Då ökar man chansen att fånga mat. Det är åtminstone mer logiskt än att det motsatta skulle ske.

Här har vi ett praktexempel på hjärnans finger i spelet, hur det i allra högsta grad handlar om vad vi tror och hur vi låter våra tankar påverka vad vi gör och hur vi känner. För egen del äter jag gärna ofta och då kanske lite mindre mål, för jag känner mig allert, blir inte vrålhungrig á la skulle-kunna-döda-nästa-förbigående-för-lite-föda, och så det bästa – jag tycker mellanmål är så himla gott 😉 men jag gör det inte för att hålla igång förbränningen eller för att jag tror det påverkar min vikt åt något håll. Jag gör det för att jag trivs bäst med det, kanske är därför periodisk fasta inget för mig. Men vad gör väl det, funkar rätt bra såhär! 🙂 Vår mentala hälsa är minst lika viktig som den fysiska hälsan, och framför allt så hänger de ihop. Man kan inte vara bara fysiskt hälsosam eller bara mentalt frisk. Det gäller att hitta ett sätt som får de båda att fungera, man ska helt enkelt må bra inifrån och hela vägen ut. Det är viktigt att inte göra något för att man har hört att det ska vara bra, om det inte känns bra för dig så gör det inte! Känns det däremot bra, mår du bra – ja då är det bra!

Du kanske gillar

14 Kommentarer

 • Svara
  UNS
  14 juni, 2012 at 13:44

  Man kanske skulle börja fasta två dar i veckan då 😉 Jag slarvar ofta m maten, medvetet för att jag känner mig extra tjock när jag äter ofta, men dörsöker äta lite o ofta – jag mår bäst av det, håller mig lagom mätt o risk för överätning minskar!

 • Svara
  UNS
  14 juni, 2012 at 13:44

  Man kanske skulle börja fasta två dar i veckan då 😉 Jag slarvar ofta m maten, medvetet för att jag känner mig extra tjock när jag äter ofta, men dörsöker äta lite o ofta – jag mår bäst av det, håller mig lagom mätt o risk för överätning minskar!

 • Svara
  Fråga!
  14 juni, 2012 at 22:36

  Men Fanny.. Förklara gärna för mig.

  Jag har alltid hört att om man går hungrig för länge, vi säger 10 h typ, och inte ger kroppen någon mat, eller om man över lag bara ger kroppen lite lite mat om dagen så att man alltid ändå går hungrig.. Då tar kroppen åt sig ALL energi den kan av maten den får då man börjar äta igen. Det låter ju faktiskt vettigt också? Ellerhur? För att kroppen inte vet när den får mat nästa gång och roffar då åt sig allt den får, så att det då lagras som fett på kroppen direkt och att man då i sin tur går upp i vikt.

  Av egna erfarenheter vet jag att det faktiskt blivit så för mig med. Men ni menar alltså att det inte är så? Att man snarare förbränner den stora måltiden efter ”fastan” ännu fortare och går ned i vikt av att göra så? Är inte det lite jojo-bantning?

  Förlåt om jag är helt ute och cyklar nu.. Men jag uppfattade det som så. Att det inte är farligt att fasta och svälta kroppen lite då och då för att få igång förbränningen?

  Svara gärna. Och förlåt om jag missuppfattat precis allt haha, men frågar man inte får man inga svar, sägs det. 😉 kram!

  • Svara
   Fråga!
   17 juni, 2012 at 20:48

   Hoho? 🙂

   • Svara
    roethlisberger
    17 juni, 2012 at 23:04

    har bara inte haft tid att skriva ett bra och utförligt svar, det kommer! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   25 juni, 2012 at 10:49

   Alltså. Det är svårt att svara kort här, men ska göra mitt bästa.
   För det första ÄR det EN enkel regel som gäller för ALLA (minus de med ev sjukdom) : för att tappa vikt (nu pratar vi alltså enbart viktförlust, man kan inte resonera likadant när det kommer till träning och muskelbyggande) så ska mer UT än vad man ger kroppen IN. Dvs ett kcalunderskott. Sen om det man äter är gurka, choklad eller nötter spelar mindre roll, bara kcal-intaget är minus i slutänden. Sen är det av väldigt många andra skäl hjärndött att äta enbart 400 g marabou (vilket är ungefär vad man isfl skulle kunna äta) eller enbart femtioelva gurkor… Men det förstår väl de flesta.
   Jag tycker som sagt Cecilia F sammanfattade det bra (citat ovan), om du vill få en djupare förståelse föreslår jag därför att du börjar där (jag har länkat..), för det finns många som skrivit bra om det hela redan, att citera dem alla här hinner jag inte riktigt och som sagt, finns ju ingen riktig orsak när andra redan gjort det! 🙂

 • Svara
  Fråga!
  14 juni, 2012 at 22:36

  Men Fanny.. Förklara gärna för mig.

  Jag har alltid hört att om man går hungrig för länge, vi säger 10 h typ, och inte ger kroppen någon mat, eller om man över lag bara ger kroppen lite lite mat om dagen så att man alltid ändå går hungrig.. Då tar kroppen åt sig ALL energi den kan av maten den får då man börjar äta igen. Det låter ju faktiskt vettigt också? Ellerhur? För att kroppen inte vet när den får mat nästa gång och roffar då åt sig allt den får, så att det då lagras som fett på kroppen direkt och att man då i sin tur går upp i vikt.

  Av egna erfarenheter vet jag att det faktiskt blivit så för mig med. Men ni menar alltså att det inte är så? Att man snarare förbränner den stora måltiden efter ”fastan” ännu fortare och går ned i vikt av att göra så? Är inte det lite jojo-bantning?

  Förlåt om jag är helt ute och cyklar nu.. Men jag uppfattade det som så. Att det inte är farligt att fasta och svälta kroppen lite då och då för att få igång förbränningen?

  Svara gärna. Och förlåt om jag missuppfattat precis allt haha, men frågar man inte får man inga svar, sägs det. 😉 kram!

  • Svara
   Fråga!
   17 juni, 2012 at 20:48

   Hoho? 🙂

   • Svara
    roethlisberger
    17 juni, 2012 at 23:04

    har bara inte haft tid att skriva ett bra och utförligt svar, det kommer! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   25 juni, 2012 at 10:49

   Alltså. Det är svårt att svara kort här, men ska göra mitt bästa.
   För det första ÄR det EN enkel regel som gäller för ALLA (minus de med ev sjukdom) : för att tappa vikt (nu pratar vi alltså enbart viktförlust, man kan inte resonera likadant när det kommer till träning och muskelbyggande) så ska mer UT än vad man ger kroppen IN. Dvs ett kcalunderskott. Sen om det man äter är gurka, choklad eller nötter spelar mindre roll, bara kcal-intaget är minus i slutänden. Sen är det av väldigt många andra skäl hjärndött att äta enbart 400 g marabou (vilket är ungefär vad man isfl skulle kunna äta) eller enbart femtioelva gurkor… Men det förstår väl de flesta.
   Jag tycker som sagt Cecilia F sammanfattade det bra (citat ovan), om du vill få en djupare förståelse föreslår jag därför att du börjar där (jag har länkat..), för det finns många som skrivit bra om det hela redan, att citera dem alla här hinner jag inte riktigt och som sagt, finns ju ingen riktig orsak när andra redan gjort det! 🙂

 • Svara
  Fråga!
  25 juni, 2012 at 09:26

  Nu börjar inlägget hamna för långt bak för att kika efter svar varje dag haha..

  • Svara
   roethlisberger
   25 juni, 2012 at 10:49

   Har svarat nu. Har haft mycket senaste.

 • Svara
  Fråga!
  25 juni, 2012 at 09:26

  Nu börjar inlägget hamna för långt bak för att kika efter svar varje dag haha..

  • Svara
   roethlisberger
   25 juni, 2012 at 10:49

   Har svarat nu. Har haft mycket senaste.

Lämna ett svar