BROWNIES & BLONDIES Efterrätt och gotte Kost Recept Vardagsuppdatering

choklad- och hasselnötsbrownie

Fredag och dags för ett extra smarrigt och fint gottgott! Nu råkar det ju vara så att ett helt gäng godsaker snaskas här varje dag, oavsett veckodag (varav minst en måste innehålla choklad)(såklart). Men ändå, fredag är fredag, liksom. Så jag tänkte, att det här med frukt och grönt i bakverk har ju gått hem senaste tiden, allting har blivit himla lyckat; pepparkaka med potatis, chokladkaka med blomkål… vad står på tur?

Jag tänkte först ut vad jag ville ha för bakverk. Såg resultatet framför mig. Givetvis ingick choklad. En bra kompis till chokladen är ju hasselnöten. Och så vore det skoj att få till en seg, men ändå mjuk och len, godsak.. allra helst med lite knaprig yta… brownie, såklart!

När jag väl bestämt mig för att göra en brownie, började jag fnula på ingredienser. Brownies består ju ”i vanliga fall” av mestadels strösocker, smör, vetemjöl och choklad. Inte vad jag var ute efter riktigt. Så jag gnuggade geniknölarna och gick igenom kyl och skafferi. Experimentet resulterade inte bara i ett gäng söta kakor – det blev chokladiga, kletiga, och alldeles dunderfina brownies, till och med den önskade krisp-ytan fick jag till! Inget smör, inget strösocker, inget vetemjöl.. och dagens hemliga ingrediens? Avocado!För 10 bitar (en liten form)

 • 1 mogen avocado
 • 1 dl mörk choklad (dvs bryt itu i mindre bitar och måtta 1 dl) smält
 • 1 dl stevia strö
 • 1 stort ägg
 • 1/2 tsk vaniljpulver
 • strax under 1 dl soyamjöl (går säkert att byta ut mot nöt- eller kokosmjöl)
 • 2 msk kakao
 • 1/4 tsk bakpulver
 • en nypa salt (ca 1/8 tsk)
 • 1,5 msk kokosolja (utan smak) eller avocadoolja
 • 1/2 dl hackad choklad och hasselnötter (dvs ca 1/4 dl choklad och 1/4 dl nötter)
Sätt ugnen på 175 grader och smält chokladen i vattenbad. Mosa avocadon och tillsätt den smälta chokladen. Rör, tillsätt stevia strö och blanda till en jämn smet. Knäck i ägget och ha i vaniljpulver. Blanda noga, för att sedan ha i också mjöl, kakao, bakpulver och salt. Rör men överblanda inte, se bara till att allt blandas samman och ha då i oljan, den hackade chokladen och de hackade nötterna. Ner i en bakplåtspappersklädd form och in i ugnen! Håll koll och använd provsticka, för mig tog det ca 25-30 minuter och då fick jag som sagt ut en rätt kladdig sak. Vilket är hur jag gillar brownies 😉 kunde ju inte låta bli att provsmaka… så fruktansvärt god!! Ser redan fram emot soffhörnet, film och gottemys ikväll efter mördarpasset som väntar ryggen nu i eftermiddag!

Du kanske gillar

30 Kommentarer

 • Svara
  johanna
  10 augusti, 2012 at 14:18

  åh åh åh!!!!! jag är också kär i choklad haha, detta ska absolut testas!!
  tror du att man kan använda egengjord choklad? alltså gjord på kokosolja? hade den i CCCna (är inne i ugnen nu, degen blev lite smulig men jävligt god;) som jag prövade och det gick ju fint men jag vet inte hur den blir om man liksom smälter ner den på nytt, om det blir klumpigt eller bra liksom:) vad tror du?:)

  • Svara
   roethlisberger
   10 augusti, 2012 at 14:20

   den ska ju ändå vara smält, så try! Jag skulle nog göra ny, dvs smälta kokosolja, tillsätta rejält med kakao och sen skippa hela frysen-få-choklad-biten, och blanda med avocadon direkt! 🙂 borde ju funka, let me know hur det blev om du testar! 😀

 • Svara
  johanna
  10 augusti, 2012 at 14:18

  åh åh åh!!!!! jag är också kär i choklad haha, detta ska absolut testas!!
  tror du att man kan använda egengjord choklad? alltså gjord på kokosolja? hade den i CCCna (är inne i ugnen nu, degen blev lite smulig men jävligt god;) som jag prövade och det gick ju fint men jag vet inte hur den blir om man liksom smälter ner den på nytt, om det blir klumpigt eller bra liksom:) vad tror du?:)

  • Svara
   roethlisberger
   10 augusti, 2012 at 14:20

   den ska ju ändå vara smält, så try! Jag skulle nog göra ny, dvs smälta kokosolja, tillsätta rejält med kakao och sen skippa hela frysen-få-choklad-biten, och blanda med avocadon direkt! 🙂 borde ju funka, let me know hur det blev om du testar! 😀

 • Svara
  Sofie
  10 augusti, 2012 at 14:22

  Åh vad gott det ser ut! 🙂 Ska testas precis som din chokladkaka med blomkål, kokos/citronmuffinsen, chokladmuffinsen och så var det något mer som jag inte kommer ihåg haha (har sparat alla dina recept i mobilen och skrivit en lista på alt som ska prövas)! Tyvärr är jag borta hela helgen, men nästa vecka ska jag minsann testa några av dina underbara recept. Just det nu kom jag på, det var den där mjuka pepparkakan jag skulle pröva 😛

  • Svara
   roethlisberger
   10 augusti, 2012 at 14:40

   haha åh, vad roligt att du vill testa mina recept 😀 min favorit är pepparkakan, tätt följt av denna brownie.. eller muffinsen.. eller chokladkakan.. alltså, ja, allt är faktiskt himla gott om jag får säga det själv 😉 ska bli roligt att höra(/läsa) vad du tycker om dem när du testat 😀 ha en trevlig helg med släktträff och grejer (hehe, klart jag läst 😉 )

 • Svara
  Sofie
  10 augusti, 2012 at 14:22

  Åh vad gott det ser ut! 🙂 Ska testas precis som din chokladkaka med blomkål, kokos/citronmuffinsen, chokladmuffinsen och så var det något mer som jag inte kommer ihåg haha (har sparat alla dina recept i mobilen och skrivit en lista på alt som ska prövas)! Tyvärr är jag borta hela helgen, men nästa vecka ska jag minsann testa några av dina underbara recept. Just det nu kom jag på, det var den där mjuka pepparkakan jag skulle pröva 😛

  • Svara
   roethlisberger
   10 augusti, 2012 at 14:40

   haha åh, vad roligt att du vill testa mina recept 😀 min favorit är pepparkakan, tätt följt av denna brownie.. eller muffinsen.. eller chokladkakan.. alltså, ja, allt är faktiskt himla gott om jag får säga det själv 😉 ska bli roligt att höra(/läsa) vad du tycker om dem när du testat 😀 ha en trevlig helg med släktträff och grejer (hehe, klart jag läst 😉 )

 • Svara
  Jennifer
  10 augusti, 2012 at 16:24

  Åh det här såg ju jättegott ut 🙂 Vad duktig du verkar vara på att experimentera i köket, kul 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   10 augusti, 2012 at 18:53

   tack du! Det är roligt 😀

 • Svara
  Jennifer
  10 augusti, 2012 at 16:24

  Åh det här såg ju jättegott ut 🙂 Vad duktig du verkar vara på att experimentera i köket, kul 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   10 augusti, 2012 at 18:53

   tack du! Det är roligt 😀

 • Svara
  Jessika
  10 augusti, 2012 at 17:55

  Matrevolutionen pågår, här på din blogg 😉 jisses vad bra !

  • Svara
   roethlisberger
   10 augusti, 2012 at 18:53

   haha världens bästa kommentar, tack!

 • Svara
  Jessika
  10 augusti, 2012 at 17:55

  Matrevolutionen pågår, här på din blogg 😉 jisses vad bra !

  • Svara
   roethlisberger
   10 augusti, 2012 at 18:53

   haha världens bästa kommentar, tack!

 • Svara
  Jenny S
  10 augusti, 2012 at 18:44

  jaaaaaaaabadabadooooooo äntligen ett recept utan kokos 😀 Allt du gör ser så djäääävulskt gott ut men dessvärre råkar jag vara sveriges största kokoshatare och då går de flesta recepten bort tyvärr 🙁 Vet att du gillar kokos och såklart ska du baka det du tkr om men jag lägger in ett liiiitet önskemål om lite fler kokosfria recept om du känner för’t, så ska jag baka sönder här hemma ;D Btw dog nästan så god blomkålschokladkakan var. Jag bakade den och lät min familj gissa vad det var i. Alla älskade den och deras min när berättade vad det var i den kommer jag aldrig att glömma ”BLOMKÅL???” hahaha. Min brorsa gissade på chokladpudding som är hans absoluta favorit (DET om nånting ger kakan högt betyg!) och han hatar nyttigheter. Så sjukt kul att han inte kunde ta tillbaka sen att han tyckte om det 🙂 Förresten har du nå förslag på vad man kan byta ut kokos mot i tex gottebollar? Älskar din blogg & din resa är verkligen inspirerande 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   10 augusti, 2012 at 18:52

   Men vet du vad det bästa är? Man kan byta ut tex kokosmjöl i det allra mesta faktiskt 😀 i just gottebollar (som är världens bästa ta-vad-som-finns-hemma-bak) är min nya favorit malda nötter, och så mal jag dessa och har i också 😀 blir härligt krispigt och aningens salt, höjer proteinhalten rejält gör de också! 🙂 blötlagda torkade bär (goji, blåbär, tranbär – vad du gillar!) är också gott att ha i… hackad choklad, rispuffar, krossade riskakor, havregryn… möjligheterna är oändliga!
   Så himla kul att du testat chokladkakan, och ännu roligare med din familjs reaktioner 😉 hahah. TACK för dina fina ord, fortsätt gärna läsa och kommentera, gör min dag! och du – jag har flera recept på g som INTE innehåller kokos 😉 so stay tuned! hehe

 • Svara
  Jenny S
  10 augusti, 2012 at 18:44

  jaaaaaaaabadabadooooooo äntligen ett recept utan kokos 😀 Allt du gör ser så djäääävulskt gott ut men dessvärre råkar jag vara sveriges största kokoshatare och då går de flesta recepten bort tyvärr 🙁 Vet att du gillar kokos och såklart ska du baka det du tkr om men jag lägger in ett liiiitet önskemål om lite fler kokosfria recept om du känner för’t, så ska jag baka sönder här hemma ;D Btw dog nästan så god blomkålschokladkakan var. Jag bakade den och lät min familj gissa vad det var i. Alla älskade den och deras min när berättade vad det var i den kommer jag aldrig att glömma ”BLOMKÅL???” hahaha. Min brorsa gissade på chokladpudding som är hans absoluta favorit (DET om nånting ger kakan högt betyg!) och han hatar nyttigheter. Så sjukt kul att han inte kunde ta tillbaka sen att han tyckte om det 🙂 Förresten har du nå förslag på vad man kan byta ut kokos mot i tex gottebollar? Älskar din blogg & din resa är verkligen inspirerande 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   10 augusti, 2012 at 18:52

   Men vet du vad det bästa är? Man kan byta ut tex kokosmjöl i det allra mesta faktiskt 😀 i just gottebollar (som är världens bästa ta-vad-som-finns-hemma-bak) är min nya favorit malda nötter, och så mal jag dessa och har i också 😀 blir härligt krispigt och aningens salt, höjer proteinhalten rejält gör de också! 🙂 blötlagda torkade bär (goji, blåbär, tranbär – vad du gillar!) är också gott att ha i… hackad choklad, rispuffar, krossade riskakor, havregryn… möjligheterna är oändliga!
   Så himla kul att du testat chokladkakan, och ännu roligare med din familjs reaktioner 😉 hahah. TACK för dina fina ord, fortsätt gärna läsa och kommentera, gör min dag! och du – jag har flera recept på g som INTE innehåller kokos 😉 so stay tuned! hehe

 • Svara
  fitforfighting
  10 augusti, 2012 at 20:46

  meen gud vad dom ser underbara ut! dom kommer bakas snarast! tack för alla super tips i köket. U Go Girl!

 • Svara
  fitforfighting
  10 augusti, 2012 at 20:46

  meen gud vad dom ser underbara ut! dom kommer bakas snarast! tack för alla super tips i köket. U Go Girl!

 • Svara
  Marja - Baka Sockerfritt
  11 augusti, 2012 at 20:21

  Vilket spännande recept, gillar att det är avokado i! Ska spara 🙂

 • Svara
  Marja - Baka Sockerfritt
  11 augusti, 2012 at 20:21

  Vilket spännande recept, gillar att det är avokado i! Ska spara 🙂

 • Svara
  Emma
  18 augusti, 2012 at 17:47

  Testade denna brownie idag och gud så god den var Fanny!!! Dock gjorde jag vissa ändringar, hade banan och honung iställer för stevia, men det blev jättegott 😀 tack för receptet 😀

 • Svara
  Emma
  18 augusti, 2012 at 17:47

  Testade denna brownie idag och gud så god den var Fanny!!! Dock gjorde jag vissa ändringar, hade banan och honung iställer för stevia, men det blev jättegott 😀 tack för receptet 😀

 • Svara
  Therese
  23 augusti, 2012 at 15:21

  Smakade seriöst precis som en vanlig brownie, jag är såld! Har gått och småätit en hel bit nu innan middagen, men den var ju så jäkla god!

  • Svara
   roethlisberger
   23 augusti, 2012 at 20:14

   haha du – SNACKA OM att det är en brownie man gärna får småäta av! Himla kul att du gillade den 😀

 • Svara
  Therese
  23 augusti, 2012 at 15:21

  Smakade seriöst precis som en vanlig brownie, jag är såld! Har gått och småätit en hel bit nu innan middagen, men den var ju så jäkla god!

  • Svara
   roethlisberger
   23 augusti, 2012 at 20:14

   haha du – SNACKA OM att det är en brownie man gärna får småäta av! Himla kul att du gillade den 😀

Lämna ett svar