Inspiration och pepp Kost Tankar om ting Vardagsuppdatering

det som är norm idag, är vad som borde vara avvikande

Det är lustigt hur man ständigt ska bli ifrågasatt. Eller lustigt, det är snarare fruktansvärt provocerande och irriterande. För att det här inlägget inte ska bli hundra kilometer långt så kan vi ju begränsa oss till området hälsa. Därtill kost och träning, givetvis. Men det är överlag tydligen jävligt hett att ifrågasätta, belysa fel och se saker med väldigt väldigt smala glasögon. Fast som sagt – här fokuserar vi nu på livsstil och hälsa, val av kost och träningsrutiner.

Jag lever inte ett ”vanligt liv” för en tjugoåring. Det vet jag, och det gör mig ingenting. För för första gången i mitt liv lever jag faktiskt precis så som jag vill. Jag gör det jag vill, och av rätt skäl. Det får mig att må bra, inifrån och ut, och min livsstil bygger grunden för att jag ska kunna fortsätta göra det länge länge till. Alla val jag gör, gör jag ju för att jag vet att det gör mig glad, lycklig och välmående – så hur kan det ens vara något att ifrågasätta?

Det sorgliga är att det är jag som avviker från normen, när jag mal mina nötter och rullar egna gotte-bollar till soffmyset. Det är jag som är så omständig när jag under en dagsytflykt med familjen hellre tar med en matlåda än riskerar att inte kunna äta en vettig tid. Det är jag som är fanatisk när jag säger att jag kan ses för det där kaffet efter att jag varit på gymmet. Det är jag som är konstig när jag spenderar timmar på hälsokostbutiker och kommer ut med torkade bär ingen kan uttala namnet på, köpta för lika mycket pengar som mina vänner lägger på kläder, smink och fika – tillsammans.

Det är sorgligt, för normen borde vara tvärtom. Det borde vara det vanliga, och verkligen naturliga, att sträva mot att må bra. Alla som genomgått någon form av ”avgiftning” när det gäller kost och träning vet att det är så också – kroppen vill inte ha skit. Kroppen vill ha fysisk aktivitet, tillräckligt med sömn och näringsrik mat. Punkt slut. Det finns inget ”men en kaka dör ingen av” för nej, ingen lär dö, men inte fan räddar kakan liv heller. Jag älskar också kakor, precis som jag älskar kyckling och gurka. Så jag äter alltihop, bara i olika mängd och då för att jag valt det för att jag vill det. Inte för att någon ger mig dåligt samvete eller suckar högt vid fikabordet.

I en perfekt värld skulle jag inte behöva lusläsa förpackningar för att veta vad det faktiskt är jag köper i affären. I en perfekt värld skulle hälsosamma nötter och frukter inte kosta mer än lösgodiset och jag skulle inte behöva leta upp specialbutiker för att hitta det. I en perfekt värld skulle det inte vara det minsta konstigt att jag kan dricka kaffe först efter klockan 11 (men sedan hela dagen, om det är så) för att jag ska hinna in om gymmet 1 ynka timme, av dygnets alla 24. I en perfekt värld är det inte avvikande att välja hälsa.

Imorgon kommer mina vänner på fika för att ”fira” min tjugoårsdag. Jag skulle mycket väl kunna baka en hederlig prinsesstårta och sju sorters kakor. Sådant som man vet att alla gillar och äter. Men det är ju min födelsedag, det är ju trots allt mig vi firar, och vad vore jag för hälso-förespråkare om jag serverade något jag vet inte gynnar någon? Nä, alla (inklusive jag själv!) får och ska (om man vill) äta ”sådant”, men inte på order. Så, imorgon bjuder jag på mango-bounty, pistage/havssalt-bollar, citron/ingefärs-bollar, chokladkaka med tillhörande topping, hallon/vanilj-mousse och kanske (om jag orkar och hinner baka) PB-cookies. Den som vill, den äter, den som inte vill låter bli! Jag är bara himla glad att de vill komma och ha det trevligt, och så var det med det 🙂Mina första gotte-bollar gjorde jag i våras, och nu har jag provat diverse olika varianter. Så gott! 😀

Du kanske gillar

16 Kommentarer

 • Svara
  Li Karlsson
  26 augusti, 2012 at 11:03

  Äntligen är det någon som sätter ord på mina tankar och känslor! Jag håller med dig och känner igen mig i precis allt du säger. Är så otroligt trött på att behöva förklara mina val av vad jag väljer att stoppa i mig, varför inte jag är ”social” och fikar när alla andra gör det, varför jag väljer att prioritera träning och gärna går upp tidigare än många andra för att hinna med mitt träningspass som får mig att må bra, varför jag lägger ner tid på att hitta de livsmedel som jag vet är bra för min kropp istället för att äta det alla andra äter. Du är en Stor inspirationskälla. You go girl!

  • Svara
   roethlisberger
   27 augusti, 2012 at 06:27

   YOU go girl!!!

 • Svara
  Therese
  26 augusti, 2012 at 14:16

  http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/kokoskram-100-kokos-eko-veg-200-gram?utm_source=MailingList&utm_medium=email&utm_campaign=BS+tjej+19%2F8

  Tänkte bara tipsa dig om något jag hittade på bodystore.com, tror att det kanske kan vara något som du som är så kreativ skulle kunna hitta på nåt roligt av 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   27 augusti, 2012 at 06:26

   tack, vilket roligt tips! ska fnula lite på den.. 😀

 • Svara
  Jonna
  26 augusti, 2012 at 17:57

  Jag håller verkligen med! och angående ditt födelsedagsfirande, så tycker jag att det är helt rätt att bjuda på det du vill. När man firar någons födelsedag så firar man ju personen och då tycker i alla fall jag att det är roligt om personligheten lyser igenom i hur man firar. Jag tycker att din meny för firandet låter jättespännande och jag skulle tycka att det vore mycket roligare att bli bjuden på allt det än det traditionella tråkiga som man ätit hundra gånger.

  • Svara
   roethlisberger
   27 augusti, 2012 at 06:25

   vad roligt 🙂 tror det var en uppskattad fika!

 • Svara
  Jenny Nilsson
  26 augusti, 2012 at 18:43

  Det där ser jättegott ut! Ska verkligen prova receptet.

  Jag har verkligen svårt för folk som ska argumentera för att man ska äta kakor osv. vid fikat. För det första är det som du skriver provocerande och irriterande, sedan kan det även skapa problem. Om man jämt ska bli ifrågasatt så kanske man till slut tröttnar, och låter andra göra ens val. Och då mår man fan inte hälsosamt. Det kan t.ex. trigga överätning.

  Grymt inlägg!

  • Svara
   roethlisberger
   27 augusti, 2012 at 06:25

   ja prova, himla gott 🙂
   och nej precis, jag tycker man ska äta det man känner för och VILL ha själv, men aldrig av artighetsskäl eller för att inte vara ”besvärlig” eller ”tråkig”..

 • Svara
  Josefina
  27 augusti, 2012 at 06:36

  Hej! I många av dina recept använder du ett proteinpulver med vaniljsmak. Känner du till några sådana som är laktos-fria? Har letat land och rike runt men kan inte hitta något..

 • Svara
  Sabrina
  27 augusti, 2012 at 07:38

  Helt underbart inlägg! Du är grym och har så rätt! Jag är påväg nu att förändra mitt liv och börja baka och laga allt jag äter själv. Ni ger så mycket inspiration och lycka! Så.. Är sugen på att baka några av dina recept men använder inte proteinpulver. Funkar det att skippa?

  • Svara
   roethlisberger
   27 augusti, 2012 at 07:56

   Härligt att du får inspiration och vill satsa på egen matlagning och bakning! Jag har massa recept utan proteinpulver, så testa något av dem annars 🙂 i många av recepten med proteinpulver kan du nog använda någon annan typ av mjöl (och lägga till lite extra smak som pp annars bidrar med), men jag kan inte svara för resultatet då jag inte testat själv. Lycka till!

 • Svara
  Julie
  27 augusti, 2012 at 11:23

  Måste bara fråga Fanny. Den utbildning du går blir du både PT och kostrådgivare eller är det två separata utbildningar? Vill bli PT/ kostrådgivare så det vore perfekt att hitta en utbildning som är kombinerad! Hur lång är utbildningen du går? 🙂 Kram

 • Svara
  i
  27 augusti, 2012 at 13:02

  JAG BLIR SÅ AVIS ATT JAG INTE KUNDE VARA MED! nästa gång vi ses måste du lova mig privat kak-kalas.

  • Svara
   roethlisberger
   27 augusti, 2012 at 14:44

   JA DUMMA DU SOM INTE VAR MED 🙁 <3 självklart, det vet du!

 • Svara
  carro
  5 september, 2012 at 11:24

  Nu läser jag i kapp din blogg för att det är en av väldigt få ”tränings/hälso”bloggar som än så länge håller mitt intresse uppe;) Där av sen kommentar. Men måste bara säga att jag tror det håller på att bli en norm. Och jag tycker det blir vanligare och vanligare med folk som månar om sin hälsa. Sen beror det säkert på vad man har för familj samt umgängeskrets hur man ser det på närahåll. Men i det stora hela tror jag bara det här hälsosamma levandet går framåt! 🙂

Lämna ett svar