BARS & RUTOR COPYCATS & DIY Efterrätt och gotte Fannys Favvo Inspiration och pepp Kost Mellis & Kvällis PROTEINBAK Recensioner Recept Vardagsuppdatering

Gör dina egna ”Questbars” – Fiber Sirap till Sverige!

Okej kompisar, jag är SÅ pepp att få dela med mig av det jag nu ska skriva! Minns ni mitt inlägg om ingrediensen som gör questbars till just questbars, det vill säga fiber sirap? Yepp, let’s talk about that one.

Jag hade då köpt hem fiber sirap från USA och ja, just att få hit den var dyrare än själva sirapen. Trist. Sedan det inlägget publicerades har det varit en ofta återkommande fråga om det inte finns någon svensk återförsäljare man kan beställa fiber sirap från?! Svaret har varit nej, tyvärr – tills nu.

För ihop med mina vänner på Nutri-Nick vill jag berätta att nu kommer denna otroligt användbara sirap till sverige! Den blir alltså tillgänglig för alla som av en eller annan orsak inte vill beställa från USA (eller bara inte har lust att betala en massamassa frakt för lite sirap..). Efter vecka 25 kommer den finnas i Nutri-Nicks egna shop (här hittar ni den), och så småningom även på bodystore och i lifebutikerna runt om i landet. Förpackningarna är på 450g och kommer kosta 89:-

För lite extra pepp inför vecka 25 och release tänkte jag nu dela med mig av några recept att använda sirapen till. Först ut: Crispy Lemon Protein Bar

fibersirapCL

”Crispy Lemon”: (1 bar)

 • 30g sirap
 • 25g vassleprotein med vaniljsmak
 • 1 msk protein crispies
 • 1/5 tsk vaniljpulver
 • 1/5 tsk ”lemon cheesecake”-smaksättare (jag använde denna)
 • 1/2-1 tsk citronsaft
 • steviadroppar med citronsmak (jag använde dessa)

Gör såhär:

 1. Värm sirapen i micron tills den börjar bubbla, det tar 20-30 sekunder bara
 2. Rör ner resterande ingredienser och när det ser ”smuligt” ut, använd händerna och arbeta ihop. Man ska inte behöva vätska men det blir alltid lite olika beroende på vilket proteinpulver man använder så håller det verkligen inte ihop tillsätt lite vätska (vi snackar en tesked i taget, verkligen lite) och forma till en bar.
 3. Lägg på en silikonmatta eller en plastpåse eller vad du har nära, och lägg in i kylen en timme eller så.

fibersirapSM

Sedan gjorde jag en copycat av en egen favorit från godishyllan: Dumle med pepparkakssmak. Jag använde vassle med kanelbulle-smak från Sisu Nutrition (finns att köpa här) men har man inte det funkar garanterat vanilj lika bra. Kanel och pepparkakskryddor måttade jag inte utan där får man smaka av.

Dessa har jag gjort flera gånger (favvo!) och även bjudit Martin, grundaren av Sisu, och hans fina kollega ute på Wenngarn, Jennifer, på. De gav tummen upp (bildbevis) och oftast doppar jag dem i choklad också, vilket såklart gör dem ännu lite finare. Men det oavsett om man kör ”plain” eller chokladdoppat, så får man kalasgott godis på ingen tid alls.

Protein-Dumle med Pepparkakssmak: (6 st)

 • 20g sirap
 • 20g vassleprotein med kanelbullssmak
 • kanel och pepparkakskrydda
 • ev. choklad att täcka dem med, ca 40g kanske?

Gör såhär:

 1. Värm sirapen i micron tills den börjar bubbla, det tar 20-30 sekunder bara
 2. Rör ner resterande ingredienser och när det ser ”smuligt” ut, använd händerna och arbeta ihop. Man ska inte behöva vätska men det blir alltid lite olika beroende på vilket proteinpulver man använder så håller det verkligen inte ihop tillsätt lite vätska (vi snackar en tesked i taget, verkligen lite) och forma till 6 små dumle.
 3. Lägg på en silikonmatta eller en plastpåse eller vad du har nära, och lägg in i kylen en timme eller så.
 4. Chokladdoppa gärna! Dvs smält choklad och täck dina små dumle’s med hjälp av två skedar. Sen tillbaka i kylen för att stelna, såklart.

fibersirapPK

Som ni ser är det inga avancerade recept; inga långa ingredienslistor eller krångliga tillvägagångssätt. Man kan givetvis leka med smaker och kombinationer i det oändliga, jag har testat en hel drös olika varianter och än är det gott om idéer!

Beroende på vilket proteinpulver man använder kan exakta proportioner variera en aning, men en bra tumregel är lika mycket protein som sirap, i vikt mätt alltså. Jag väger alltid när jag gör bars och godis med fibersirap, men har man inte en våg skulle jag säga ca 2 msk sirap och 1 skopa proteinpulver. Men vet ni – kör ba! Det är liksom inte värre än att man börjar där och sedan tillsätter mer av det ena eller andra, tills man är nöjd. Kom bara ihåg att lite räcker långt här! Så tillsätt mer vätska/pulver i små mängder åt gången.

Och om ni glömt eller missat; i det första inlägget jag skrev om fiber sirap visade jag hur jag gjorde en proteinbar à la ”double chocolate”, och senare gjorde jag även ljuvligt goda After Eight.

fibersirap2

Du kanske gillar

13 Kommentarer

 • Svara
  Liselott
  2 juni, 2015 at 17:58

  HALLELUJA OCH PRISA GUD! Åh, peppens jättepepp. VARFÖR ÄR DET INTE VECKA 25 NU?!

 • Svara
  Frida
  2 juni, 2015 at 18:11

  Åh vad kul! Ska absolut beställa hem! Toppen att du delar med dig av recept också, tack!

 • Svara
  Yohanna
  2 juni, 2015 at 20:05

  KUL!! Kollade senast förra månaden vad det skulle kosta att köpa därifrån. Nu slipper vi, tack för info! 🙂

 • Svara
  Jessica
  3 juni, 2015 at 03:18

  Åååå bästa nyheten på länge !!!
  Jag har oftast bara kasein hemma å det funka lika bra att blanda ut det med sirapen å in i frysen, så enkelt och så gott !!!

  Men en fråga Fanny, har försökt att klura ut vad sirapen innehåller? Är gravid nu och sjukt nojjig att äta sötningsmedel!!! Fick inte någon riktig info från den amerikanska hemsidan men tänkte att du kanske har koll 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   3 juni, 2015 at 08:02

   Ja det är grymmaste grejen alltså, är helt hooked! Du har provat förr alltså? Hur tycker du det blir med kasein jämfört med vassle? Jag tycker mina kasein-försök blir lite annorlunda (såklart) och har hittills föredragit mina vassle-varianter..
   Sen som svar på din fråga; sirapen är alltså IMO (isomalto-oligosaccharids) som är en växtbaserad probiotisk fiber. Dvs naturliga fibrer som jäser i tarmen och skapar en optimal miljö för probiotika (de goda bakterierna i tarmen som hjälper smälta mat och kämpa mot sjukdom bakterier) att leva i. IMO finns naturligt i små mängder i tex honung, miso, sake och soja. Sirapen är tjock i konsistensen och sötar 60% mer än socker. Resistenta kolhydrater, som probiotisk fiber alltså är, kan inte tas upp av kroppen och det är därför de inte räknas som kolhydrater i näringsinnehållsförteckningen.

   • Svara
    Jessica
    3 juni, 2015 at 16:25

    Alltså, efter 15 år av anorexi är jag väl mina smaklökar liiite skadade 😉 min sambo har väl inte slukat min bars direkt 😉 men när jag fick hem det så hade jag bara vanilj och choklad kasein hemma, blanda det med sirapen och lät det ligga i frysen ett tag och tyckte det smaka fantastiskt, men har inte smakat med vassle (vitafibret tog slut snabbt haha) så har inget att jämföra med!! Men i vissa questbar är det både vassle och kasein om jag inte minns fel ??
    Får ta å vänta tills jag har min kropp för mig själv, vad jag förstår så är isomalto ett sötningsmedel ?

 • Svara
  Amanda
  3 juni, 2015 at 07:18

  Jag har två frågor!
  1. Undrar också vad sirapen innehåller?
  2. Kan man använda ett veganskt proteinpulver istället? Vad skulle passa bäst tror du?

  Kram! (PS. Du äger)

  • Svara
   roethlisberger
   3 juni, 2015 at 08:04

   1. kopierar svaret jag just skrev till Jessica; IMO (isomalto-oligosaccharids) är en växtbaserad probiotisk fiber. Dvs naturliga fibrer som jäser i tarmen och skapar en optimal miljö för probiotika (de goda bakterierna i tarmen som hjälper smälta mat och kämpa mot sjukdom bakterier) att leva i. IMO finns naturligt i små mängder i tex honung, miso, sake och soja. Sirapen är tjock i konsistensen och sötar 60% mer än socker. Resistenta kolhydrater, som probiotisk fiber alltså är, kan inte tas upp av kroppen och det är därför de inte räknas som kolhydrater i näringsinnehållsförteckningen.
   2. Jadu, jag har inte testat! Men kan göra 🙂 Man brukar säga att vassle går att byta ut mot ägg- eller biffprotein, som ju alltså inte är veganska.. Jag skulle isfl köra på risprotein men inte vara för crazy utan köra på choklad+choklad+choklad (för choklad kan maskera det mesta, hehe) Återkom om du testar, jag gör detsamma 😉

 • Svara
  Filippa
  3 juni, 2015 at 07:48

  Faan vad grymt, tänkte häromdagen på receptet du lag upp med just fiber sirap! Ska bli spännande att provbaka med det, och hur god såg inte den här Crispy lemon protein bar ut?! Helt klart ett måste att försöka sig på 😀

 • Svara
  Isabelle
  3 juni, 2015 at 11:00

  Ah, jisses vad smarrigt! Jag väntar med spänning på en cookie-dough-bar?! Du skapar MAGI kvinna!
  Kramis

 • Svara
  Jessica
  3 juni, 2015 at 13:34

  Åhh gud vad kul! Har fingrat flera gånger på köp hem knappen men ångrat mig just pågrund utav frakten,
  så är riktigt pepp på detta nu!

 • Svara
  Andrea
  3 juni, 2015 at 16:54

  Det där såg ju för gott ut och så enkelt!! Älskar Questbar & min favorit är cookie dough/Andrea

 • Svara
  Artemis
  12 augusti, 2015 at 07:02

  Hej och tusen tack än en gång för supersmarriga recept! Har själv nu börjat försöka mig på att baka egna, och börjar äntligen få dom riktigt goda;) Det jag undrar över är om du har tips på snygga/smarta inslagningar? Om man ska ge bort dom, och det ska man ju för kompisarna tjatar sönder en haha, så är det ju inte så kul att ge bort dom inlindade i plastfolie liksom…

Lämna ett svar