Fannys Favvo Inspiration och pepp Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

lite nya favoriter i köket, goda saffransrecept ur arkivet + nytt recept

För några veckor sedan fick jag hem två nya strö-sötningar att prova och som vanligt när jag tar emot prylar likt dessa har jag i förväg sagt till avsändaren att: gillar jag – tipsar jag. Gillar jag inte, gör jag ingenting. Självklart vill jag tipsa och rekommendera grejer jag diggar, men jag har inget behov av att skriva negativt om saker jag inte vill använda. Då bara använder jag det inte. Om jag har köpt något själv eller fått produktprov spelar faktiskt ingen roll när jag väljer att skriva om dem eller ej.

Hur som helst var det Sukrilett i två varianter jag fick hem, en ”strösocker” och en ”florsocker”. De är båda är baserade på sockeralkoholet Erytritol (naturligt – finns etc frukt) och jag blev positivt överraskad av den icke befintliga eftersmaken som en del sötningsmedel kan ge. Jag har bakat med strö-varianten (både nobake och gräddade saker), gjort glasyr och frosting med flor-varianten och allting har blivit riktigt bra. Så dessa kommer jag faktiskt fortsätta använda framöver, och därför tipsar jag er gärna, liksom!

mindresukker2

mindresukker3

Jag visste det inte, men i paketet med sötningen låg också en rulle PWO-brustabletter. Jag var högst skeptisk och nja, inget jag kommer fortsätta köpa kanske, för jag gillar att skaka min preworkout hederlig väg 😉 men tyckte första gången jag smakade dessa, och tycker fortfarande när jag då och då tar en igen, att det var lite roligt hur dessa smakar precis (alltså PRECIIIS) som redbull. Den luktar redbull. Smakar redbull. Eller ja, utan kolsyra. Vilket väl lite är varför det inte riktigt går hela vägen för – vem vill ha avslagen red bull?mindresukker1

Ytterligare en överraskning var några paket risnudlar. Jag tokdiggar bönpasta av olika slag (tex risenta’s eller à la eco’s) och tycker den smakar både mycket och bra, och eftersom jag har en hel del glutenkänsliga vänner så är det skönt att ha en ”safe” pasta att bjussa på när de kommer över. Men jag gillar asiatisk mat och då passar tunna (och med handen på hjärtat ; rätt smaklösa nudlar) bäst. De där kalorifria nudlarna är inte alltid min melodi, utan jag gillar risnudlar i de lägena; de går snabbt att koka och tar inte över smakmässigt utan låter såsen/grytan/woken ”do it’s thing”, så att säga. Dessa tunnisar på bild nedan tänkte jag ha i vårrullar… borde bli kanon, eller vad tror ni?! Jag använde den bredare varianten till gårdagens middag, och då mitt middagssällskap är glutenintolerant passade det alltså himla bra att ha hemma. mindresukker4

Nu till maten, då. Jag har jul-feelings-craze här hemma. Köket har luktat saffran och pepparkakor och glöggkryddor i flera dagar och jag klagar inte. Love it! Även om vi här i Sverige snabbt förknippar saffran med söta bullar och efterrätter, så är resten av världen bättre på att använda den gyllene smaksättaren i mat, till exempel paella eller risotto. Jag har bloggat ett par o-söta recept med saffran, mina topp tre av dem är;

saffransmat

 

Igår gjorde jag en snabb och enkel gryta igen (min nr.1 to-go-to när det gäller snabbmat.. gryta. Ner med allt i en panna ba. På med grädde ba. Låt bli krämigt ba. Ät ba.) med saffran. För två personer använde jag;

 • 1 stooor kycklingfilé (eller två små)
 • 1/2 aubergine
 • 1/2 röd paprika
 • 1 liten rödlök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 paket (0,5 g) saffran
 • 1 msk citronsaft
 • 2,5 dl grädde (jag använde vanlig, men kör på havre- kokos eller vad du diggar)
 • 2 msk finriven parmesan (eller näringsjäst, funkar också)
 • svartpeppar och salt
 • nudlar till servering

Skär aubergine i skivor, salta och pressa mellan två tallrikar för att få ut vätska. Klappa med lite hushållspapper, och skär i mindre bitar. Fräs rödlök, skuren i skivor, och pressad vitlök i lite olivolja tills den fått aningens färg. Släng ner paprika, skuren i munsbitar, och aubergine. Sänk värmen och låt allt få lite yta och ge varandra smak. Paprika blir så fint sött när den tillagas så ge den gärna den tiden.

I en liten skål, rör ner saffranet i en skvätt grädde, och låt stå några minuter. När grönsakerna blivit mjuka och det börjar lukta gott, skjut dem åt sidan i pannan, tillsätta lite mer olja och bryn kycklingen som du skurit i lagom stora munsbitar. När också kycklingen fått yta,  slå på grädde + saffrans-grädde, ha i citronsaft och smaka av med salt och svartpeppar. Strö över parmesan/näringsjäst och låt sedan puttra ihop på låg värme medan du tillagar valfritt tillbehör – vi åt som sagt denna gryta med risnudlar och så gjorde jag ugnsgrillad paprika också. Enjoy!

 

saffransgrytaaubgergine

Du kanske gillar

2 Kommentarer

 • Svara
  Frida
  12 november, 2014 at 11:35

  Du får helt enkelt släppa ner brustabletten i ett glas med kolsyratvatten nästa gång:)

 • Svara
  Marina
  27 februari, 2015 at 08:28

  Hej!

  Vet du om risnudlarna finns att köpa i vanlig affär? =)

Lämna ett svar