Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering VEGAN

Vegetarisk ”kött”färslimpa (som enkelt går att göra vegan)

Av alla vegetariska grejer jag gjort är det här utan tvekan det bästa. Faktum är att det är bland det godaste jag ätit någonsin, alla kategorier, inte bara veggo. Ni vet när saker inte alls är värst starka eller kryddiga – men liksom bara smakar riktigt mycket? Så, precis så, är denna limpa.loaf3

För jag blev helt till mig när jag tog första tuggan; så-mycket-smak. Så mycket god smak. Konsistensen var som den saftigaste köttfärslimpa och smaken var bara… perfekt. Alltså jag vet inte ens vilka stora fina ord jag ska beskriva den med, kan bara säga att ni måste prova. Måste.

Jag har läst diverse recept på nätet och i tidningar och på instagram om limpor likt denna. Tänkt att nja, så värst gott kan det inte vara. Fördomsfullt har jag väl tänkt något i stil med att ”ja den som gjort denna har uppenbarligen inte ätit kött på liiite för länge”

Ha! DÄR FICK JU JAG SÅ JAG TEG. Den här limpan smakar både mer och godare än alla köttfärslimpor jag någonsin ätit (förlåt mamma). Och som jag skrev inledningsvis är smakerna här bland det godaste jag haft i min mun. Igen – ni måste prova. Alla måste prova.

Det här är veggo-motsvarigheten till bönkakor, kan man säga. Bjud skeptiker och säg inte att den är veggo. Låt alla provsmakare äta upp, ta om, slicka sig om munnen och klappa sina fulla magar. Låt dem hylla och höja dina köksskills till skyarna. Berätta sen vad de ätit. SÅ himla bra är denna!loaf2

En sista sak innan ni får receptet – den går att göra vegan! Jag använde ägg, men kan inte tänka mig annat än att äggersättare skulle funka kanon. Till exempel äggersättaren No Egg. Jag använde själv näringsjäst istället för parmesanost, är man inte vegan kan man såklart köra på parmesan.

För en ”limpa”: (en normal, rektangulär brödform)

 • 450g champinjoner
 • 1 stor gul lök
 • 1 röd paprika
 • salt och svartpeppar
 • 3 vitlöksklyftor
 • 1/2-1 dl färsk, hackad persilja
 • 2 dl havremjöl (=havregryn mixade till ett mjöl)
 • 1,5 dl jordnötssmör
 • 3 ägg (går att göra veganskt, använd valfri äggersättare)
 • 1/2 näringsjäst eller 1 dl parmesanost
 • chilipeppar + valfri kryddning, jag använde Mrs Dash’s Fiesta Lime som jag tog hem från iherb sist

PSSST – både kryddan jag använde (Mrs Dash’s Fiesta Lime, som jag för övrigt tokälskar!) och favoriten näringsjäst köper jag från iherb. Har ni fortfarande inte hittat dit/fått tummen ur/vågat beställa så skrev jag lite mer ingående om det där med frakt och tull osv osv HÄR. Och din första order får du $10 rabatt på med koden TBK231

Men nu, vidare till ”kött”färslimpan!

Såhär enkelt gör du den:

 1. Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper i formen, ”på tvären” liksom; så det hänger papper över på långsidorna – då kan du sedan bara lyfta ur limpan ur formen genom att dra upp pappret.
 2. Finhacka lök, champinjoner och paprika. Värm upp några matskedar olivolja i en stakpanna, fräs sedan grönsakerna (salta och peppra här också) i en 8-10 minuter tills den mesta vätska försvunnit.
 3. Flytta över allting till en bunke och tillsätt jordnötssmör, havregryn, persilja och pressade vitlöksklyftor.
 4. Vispa ihop äggen snabbt i en separat skål bara så att vita och gula blandas, häll det sedan över svamp-blandningen och strö över näringsjästen/osten. Rör ihop och krydda. Och smaka av, såklart.
 5. Häll hela kalaset i formen, skjut in i ugnen och grädda i ca 45-60 minuter. När den fått fast yta och en provsticka kommer ut någorlunda okladdig.
 6. Ta ut och låt stå i ca 30 minuter innan du lyfter den ur formen. Detta för att den ska hinna ”sätta sig” och inte falla isär.
 7. Slice and serve!

loaf1

Du kanske gillar

35 Kommentarer

 • Svara
  Jessica
  2 maj, 2015 at 12:27

  Åh måste jag testa, ser gott ut och har själv aldrig lyckats med vegetarisk köttfärslimpa. Måste fråga vad det är för plugin du har när det gäller delning och kommentarer, var skit snygg. Skulle jag också vilja ha☺️

 • Svara
  Jessica
  2 maj, 2015 at 12:27

  Åh måste jag testa, ser gott ut och har själv aldrig lyckats med vegetarisk köttfärslimpa. Måste fråga vad det är för plugin du har när det gäller delning och kommentarer, var skit snygg. Skulle jag också vilja ha☺️

 • Svara
  Tanja
  3 maj, 2015 at 05:36

  Låter och ser jättegott… och då är jag ändå inte ett superfan av svamp 😛

 • Svara
  Tanja
  3 maj, 2015 at 05:36

  Låter och ser jättegott… och då är jag ändå inte ett superfan av svamp 😛

 • Svara
  Julia
  6 maj, 2015 at 09:24

  Gjorde den! Lätt, gott och så himla skoj. Hur najs som helst!! Älskar dina recept!!

  • Svara
   roethlisberger
   6 maj, 2015 at 09:26

   Vad roligt att höra, tusen tack för att du testar dem och tar dig tiden att kommentera det här – jag uppskattar det verkligen!! Jag gjorde en ny laddning igår, med lite annan kryddning (samt mandelsmör istället för jordnötssmör) + klickade ut ”smeten” i muffinsformar så det blev som små mini-burgare, så himla enkelt och gott! 😀

   • Svara
    Julia
    8 maj, 2015 at 07:36

    Åh, jag har ju eget mandelsmör hemma. Kanske testa det nästa gång!! Jag ska ifall imponera på mina vegoskeptiska gäster och bjuda på denna!

 • Svara
  Julia
  6 maj, 2015 at 09:24

  Gjorde den! Lätt, gott och så himla skoj. Hur najs som helst!! Älskar dina recept!!

  • Svara
   roethlisberger
   6 maj, 2015 at 09:26

   Vad roligt att höra, tusen tack för att du testar dem och tar dig tiden att kommentera det här – jag uppskattar det verkligen!! Jag gjorde en ny laddning igår, med lite annan kryddning (samt mandelsmör istället för jordnötssmör) + klickade ut ”smeten” i muffinsformar så det blev som små mini-burgare, så himla enkelt och gott! 😀

   • Svara
    Julia
    8 maj, 2015 at 07:36

    Åh, jag har ju eget mandelsmör hemma. Kanske testa det nästa gång!! Jag ska ifall imponera på mina vegoskeptiska gäster och bjuda på denna!

 • Svara
  Lisabet
  6 maj, 2015 at 19:50

  Jag testade att laga limpan nu ikväll för det var dags för nya matlådor, tog bara en liten smaktugga av den och det var riktigt gott måste jag säga! Jag måste bara fråga vad du serverade till? Jag kan inte komma på något annat förutom sallad.
  Tack för en bra blogg!

  • Svara
   roethlisberger
   7 maj, 2015 at 22:46

   Vad kul att du provat och att du gillade den! Man kan såklart äta den till vad man vill egentligen, häromdagen gjorde jag om den fast klickade ut i muffinsformar så det blev som små biffar – också supergott och perfekt att tex ha i en wrap, som falafel typ 🙂 Limpan åt jag på flera sätt; en dag rätt upp och ned med smörstekt sparris och en matig sallad innehållandes bla fetaost, nötter och frukt. En annan dag skar jag skivorna i tärningar och fräste snabbt ihop med potatis så det blev som pyttipanna (gott!) och en tredje la jag den mellan två bröd och fick då en ”burgare” 🙂
   Tack för att du läser!

  • Svara
   Julia
   8 maj, 2015 at 07:37

   Jag hade potatismos till min! Mums!

 • Svara
  Lisabet
  6 maj, 2015 at 19:50

  Jag testade att laga limpan nu ikväll för det var dags för nya matlådor, tog bara en liten smaktugga av den och det var riktigt gott måste jag säga! Jag måste bara fråga vad du serverade till? Jag kan inte komma på något annat förutom sallad.
  Tack för en bra blogg!

  • Svara
   roethlisberger
   7 maj, 2015 at 22:46

   Vad kul att du provat och att du gillade den! Man kan såklart äta den till vad man vill egentligen, häromdagen gjorde jag om den fast klickade ut i muffinsformar så det blev som små biffar – också supergott och perfekt att tex ha i en wrap, som falafel typ 🙂 Limpan åt jag på flera sätt; en dag rätt upp och ned med smörstekt sparris och en matig sallad innehållandes bla fetaost, nötter och frukt. En annan dag skar jag skivorna i tärningar och fräste snabbt ihop med potatis så det blev som pyttipanna (gott!) och en tredje la jag den mellan två bröd och fick då en ”burgare” 🙂
   Tack för att du läser!

  • Svara
   Julia
   8 maj, 2015 at 07:37

   Jag hade potatismos till min! Mums!

 • Svara
  Sofia
  7 september, 2015 at 18:35

  Så himla bra blogg och gott recept! Har provat många av dina fantastiska recept men detta är något av det bästa! Bjöd mina italienska vänner på detta igår och det blev mycket lovord får jag säga! Tack så jättemycket 🙂

 • Svara
  Sofia
  7 september, 2015 at 18:35

  Så himla bra blogg och gott recept! Har provat många av dina fantastiska recept men detta är något av det bästa! Bjöd mina italienska vänner på detta igår och det blev mycket lovord får jag säga! Tack så jättemycket 🙂

 • Svara
  Regina
  13 oktober, 2015 at 08:12

  Jag och min familj har kört på veggo mat i över en månad nu och det är riktigt kul att laga mat nu. Man hamnar liksom helt ” out of the box” än vad man har varit van vid. Detta receptet ska jag så ge mig på idag. Det både ser och låter super gott. En fråga bara, tror du att det skulle funka om man bytte ut äggen mot bönor istället? ?

  • Svara
   roethlisberger
   21 oktober, 2015 at 07:15

   Nu har du säkert redan hunnit prova (hur blev det?) men jag tror väl visserligen att det GÅR, men samma sak blir det givetvis inte… Låt mig gärna veta hur det blev, om du testat! 🙂

 • Svara
  Regina
  13 oktober, 2015 at 08:12

  Jag och min familj har kört på veggo mat i över en månad nu och det är riktigt kul att laga mat nu. Man hamnar liksom helt ” out of the box” än vad man har varit van vid. Detta receptet ska jag så ge mig på idag. Det både ser och låter super gott. En fråga bara, tror du att det skulle funka om man bytte ut äggen mot bönor istället? ?

  • Svara
   roethlisberger
   21 oktober, 2015 at 07:15

   Nu har du säkert redan hunnit prova (hur blev det?) men jag tror väl visserligen att det GÅR, men samma sak blir det givetvis inte… Låt mig gärna veta hur det blev, om du testat! 🙂

 • Svara
  Karin
  21 december, 2015 at 15:32

  Hej, kan du ge förslag på alternativ till mrs Dash Fiesta lime? Har inte lagat än, men tänkte ha den som vegetariskt alternativ till annandagen. Hur tror du den mår av att lagas dan innan och värmas? (Då hinner jag också kolla så att jag lyckats ?)

 • Svara
  Karin
  21 december, 2015 at 15:32

  Hej, kan du ge förslag på alternativ till mrs Dash Fiesta lime? Har inte lagat än, men tänkte ha den som vegetariskt alternativ till annandagen. Hur tror du den mår av att lagas dan innan och värmas? (Då hinner jag också kolla så att jag lyckats ?)

 • Svara
  Sussi
  8 mars, 2016 at 18:04

  Hej! Tänkte testa göra din köttfärslimpa vegansk men har en fundering; Vad menas med 1/2 näringsjäst? Jag köpte näringsjäst (Bjäst) på Life och det är i flingform, hur mycket ska jag använda?
  Tack för en superbra blogg förövrigt!

  • Svara
   Fanny Roethlisberger
   8 mars, 2016 at 21:55

   Hej Sussi!
   Hoppsan, måttangivelsen försvann visst i all hast när jag skrev receptet! Tack för att du gjorde mig uppmärksam på det, ska ändra det direkt 🙂
   Det ska i alla fall vara 1/2 DL näringsjäst 🙂 Hoppas det smakar, och tusen tack!
   Kram, Fanny

 • Svara
  Sussi
  8 mars, 2016 at 18:04

  Hej! Tänkte testa göra din köttfärslimpa vegansk men har en fundering; Vad menas med 1/2 näringsjäst? Jag köpte näringsjäst (Bjäst) på Life och det är i flingform, hur mycket ska jag använda?
  Tack för en superbra blogg förövrigt!

  • Svara
   Fanny Roethlisberger
   8 mars, 2016 at 21:55

   Hej Sussi!
   Hoppsan, måttangivelsen försvann visst i all hast när jag skrev receptet! Tack för att du gjorde mig uppmärksam på det, ska ändra det direkt 🙂
   Det ska i alla fall vara 1/2 DL näringsjäst 🙂 Hoppas det smakar, och tusen tack!
   Kram, Fanny

 • Svara
  Lena
  17 mars, 2016 at 08:03

  Hej. Hittade ditt recept som ser spännande ut. En fråga bara vad kan man byta ut jordnötssmör mot? Har allergi mot jordnötter,mandel och nötter. Ägg skriver du att det fungerar med äggersättning. Tack för att du delar med dig av dina fina recept.

 • Svara
  Lena
  17 mars, 2016 at 08:03

  Hej. Hittade ditt recept som ser spännande ut. En fråga bara vad kan man byta ut jordnötssmör mot? Har allergi mot jordnötter,mandel och nötter. Ägg skriver du att det fungerar med äggersättning. Tack för att du delar med dig av dina fina recept.

 • Svara
  Hans Enqvist
  27 september, 2016 at 18:05

  Japp! Blev ju mkt god! 🙂
  Använde vad jag hade hemma så det blev hälften svamp/hälften vegfärs, lite riven morot, purjolök, tomatpuré och lite soya, plus lite kryddpeppar och cayenne – annars som receptet ovan! Kokt potatis med brunsås och lingon och strimlad vitkål till. Kalasgott!
  Tack för det! Kommer jag att göra om!

 • Svara
  Hans Enqvist
  27 september, 2016 at 18:05

  Japp! Blev ju mkt god! 🙂
  Använde vad jag hade hemma så det blev hälften svamp/hälften vegfärs, lite riven morot, purjolök, tomatpuré och lite soya, plus lite kryddpeppar och cayenne – annars som receptet ovan! Kokt potatis med brunsås och lingon och strimlad vitkål till. Kalasgott!
  Tack för det! Kommer jag att göra om!

 • Svara
  Lina
  7 mars, 2017 at 07:26

  Jag gjorde limpan igår, den blev god, men den blev mycket mer som paté i konsistensen, din ser mer grynig och lite torrare ut. Det är ju lite den konsistensen som jag är ute efter och följde receptet till punkt o pricka. Någon aning om vad det kan bero på?

 • Svara
  Lina
  7 mars, 2017 at 07:26

  Jag gjorde limpan igår, den blev god, men den blev mycket mer som paté i konsistensen, din ser mer grynig och lite torrare ut. Det är ju lite den konsistensen som jag är ute efter och följde receptet till punkt o pricka. Någon aning om vad det kan bero på?

 • Svara
  Sisko Hemming
  9 december, 2019 at 19:31

  Har oxå gjort denna fina, Jag personligen tyckte att den blev välldigt torr. Smakerna fanns där, jättegott men välldigt torr. MVH

Lämna ett svar