Kost Tankar om ting

Ju mindre man faktiskt kan inom något ämne, desto mindre insikt har man om hur lite man faktiskt vet.

Igår på Helt Sjukt (som jag skrev kort om förra veckan) snackades det kost och dieter. Först och främst vill jag kommentera en sak jag ofta stör mig på : folks missbruk av ordet ”diet”. Diet betyder egentligen bara kosthållning. Således är innebörden av att ”följa sin diet” egentligen bara att följa sin kosthållning – dvs något man alltid vill göra. Sedan om det är att äta laktosfritt, vara veg eller undvika gluten, spelar ingen roll – det är en diet. Att gå på diet innebär alltså inte (om man använder ordet korrekt, alltså) att man svälter eller ”bantar”.

Men att banta och ”att dieta” verkar betyda samma sak framför allt i media, och kanske just därför, också bland många ”vanliga” människor. Ordet diet har inte en positiv klang, även om det som sagt egentligen inte betyder något dåligt – och faktum är att de allra flesta försöker följa någon form av diet. Eller? Har vi inte alla en bild av vad en vettig och bra kosthållning är? I sure do. Men som sagt, jag väljer också att prioritera.

 • Jag köper ekologiskt och närodlat om plånboken tillåter (dubbla priset för att äta en krav-gurka funkar bara inte). Just djur har jag kanske en annorlunda syn på än många – jag dissar ofta alla dessa ”krav”-grejer men kör däremot till 99,9 % på svenskt kött. Båda mina föräldrar är veterinärer så jag har under min uppväxt haft en liten ”inside” där (pga deras intresse i ämnet, obviously), och i sverige har även de inte krav-märka djuren skuttat runt rätt lyckliga och fått bra mat osv osv. I många fall är det man betalar extra för här, den där gröna eko-lappen.
 • Jag äter allt, men inte alltid. Inget är så nyttigt att man kan äta obegränsat, och inget är så onyttigt att man aldrig kan äta det.
 • Jag skulle aldrig äta något som inte är gott, det är mitt prio ett och något jag alltid alltid följer. För jag ser ingen poäng med att äta något som inte smakar bra?! Oavsett hur nyttigt det är. På samma sätt väljer jag inte det nyttigare alternativet när jag köper något ”onyttigt” ; ska jag köpa glass, så köper jag inte vanilj light glass, jag köper Ben & Jerrys choklad med kakakor och kolasås och marshmallows och nötter och finns-det-något-mer-att-trycka-ner-så-kör-jag-på-det-också. No doubt. Men det betyder inte att jag alltid vill ha glass, jag kan lätt köra på fruktsallad och vaniljkesella ibland, när jag är mer sugen på det.
 • Jag vill äta näringsrik mat, inte enbart energi-rik. Av den enkla orsak att mat ska, förutom att smaka, ge ork. Vara bränsle. Fylla någon slags funktion, liksom. Jag ser inte meningen eller logiken i att äta pulvermos, tex. Man har tagit sig till affären, man läser från en lista man satt sig ner och skrivit, man åker hem och blandar pulver med vatten (eller hur det nu går till med pulvermos) och man steker upp någon korv eller nåt till. Alltså man har ju ändå gjort samma mängd för-arbete med planering och inköp som man kunde gjort inför ett eget jävla mos, eller? Även den dåliga maten planeras ju i någon grad, så jag köper inte att man vill ”spara tid” och därför äter mindre bra. Makes no sense, i min värld.

Jag tycker egentligen, inte att det finns en ”bästa diet”, och med det menar jag alltså inget optimalt sätt att äta, ingen ”bästa” kosthållning. Det jag däremot vill hävda, är att man måste veta varför man gör det man gör. Förutom att det låter rent utav skitkorkat att försvara din kosthållning med ”jag har läst att det är bra, punkt” så tror jag inte något funkar om man inte tror på det. Och för att tro på det, måste man i någon grad förstå det. Det provocerar mig när jag hör folk snacka om hur de inte äter kolhydrater ”för det är samma sak som socker”. Jag respekterar och förstår varför man ev. väljer att äta exempelvis LCHF – men inte om man gör det utan att själv förstå varför (utöver att någon bloggat om ”sanningen” om kolhydraternas hotfulla varande…).

Problemet är väl, återigen, att det finns alldeles för många självutnämnda experter. Är du känd kan du skriva en kost- eller träningsbok, avsett om du har någon som helst erfarenhet inom ämnet eller bara varit med i Lets Dance – same same liksom. Det handlar givetvis om pengar och det är så synd att folk tror på allt de läser. Tror att bara för att X givet ut en bok om detta och ser fab ut på omslaget, så är det the way to go. För X funkade det uppenbarligen, och kanske för dig med – om du förstår varför. Om du kan motivera dina val, respekterar jag dem. Alltid. Problemet här i sin tur, är väl att ju mindre man faktiskt kan inom något ämne, desto mindre insikt har man om hur lite man faktiskt vet.balansJag har hittat min balans, har du?

Du kanske gillar

10 Kommentarer

 • Svara
  Annie
  11 april, 2013 at 06:55

  Visst har jag hittat min balans – äter heller aldrig något som inte är gott. Närodlat och rent så gott de går, men bakar och leker gärna med protein. Mitt sätt är precis som du skriver – optimalt för just mig 🙂

 • Svara
  Michaela
  11 april, 2013 at 07:12

  Instämmer helt i precis varenda ord i det här inlägget. Jag har också hittat balansen mellan gott å nyttigt och uppenbarligen fungerar det bra!
  Det tråkiga är när människor tror att man givit upp sin ”livsstil” (att inte bry sig om vad man stoppar i sig ALLS) bara för att gå ner i vikt å träna å vara hälsosam…
  Hur kan man inte förstå att det går att äta gott, nyttigt och onyttigt och samtidigt träna å må bra å leva hälsosamt?! Nåja…

 • Svara
  Rund är också en form!
  11 april, 2013 at 07:35

  Mycket klokt inlägg!!

 • Svara
  Erika
  11 april, 2013 at 07:55

  Väldigt bra inlägg. Jag har verkligen inte hittat min balans, viljan och grundkunskap finns. Men orkeslöshet och lathet låter jag komma emellan. Så ett steg i taget och jag kommer snart ha min balans

 • Svara
  Carro
  11 april, 2013 at 08:00

  Jag har inte hittat balans. Inte hittat mitt sätt att äta.
  Jag beställde kost- o träningsschema av en PT, men kosten kan jag inte hålla i resten av mitt liv, liksom.
  Den består av sjukt mkt mjölkprodukter dag ut o dag in, – kvarg, vasslepulver o lättmjölk. Tråkigt! Men antar att hon utgick ifrån att jag skulle få resultat medan jag är hennes kund. Men hade hellre velat ha något jag kan o vill hålla. Men jag vill ju inte leva på proteinpulver..

 • Svara
  Maria - Helt (h)ärligt!
  11 april, 2013 at 08:14

  SÅ BRA inlägg! Skriver under på allt. Jag brukar också uppmuntra människor till att KÄNNA EFTER SJÄLVA, hur de mår inuti, istället för att bara lyssna på vad folk (de självutnämnda experterna alltså) är stensäkra på att man ”ska” göra eller vad ”alla borde äta” och så vidare. Jag äter heller aldrig något jag inte gillar ”bara för att det är nyttigt”. Sånt är vansinne i min värld! Alla är vi olika och jag tror att man får lov att prova sig fram för att hitta sin egen väg. Det kan vara snårigt och ta ett tag, men när man väl trampat upp stigen så känns den riktigt bekväm att traska på under en lån tid. Heja dig Fanny, jag ska länka till detta inlägg!

 • Svara
  Cilla
  11 april, 2013 at 18:59

  Underbart inlägg! Du är sannerligen klok och vass på samma gång 🙂

  Jag har hittat min balans, men vägen dit har sannerligen inte varit spikrak. Många steg framåt och lika många steg tillbaka. Jag har fått prova mig fram, känna efter och utvärdera på vägen och det har inte alltid varit lätt. Ibland har jag lyssnat för mycket på andra men ändå insett genom de ”misstagen” att det handlar om att lyssna på sig själv och den egna kroppen. Det kanske måste få ta tid och man kanske måste utsätta sig för ”fel” sätt för att verkligen inse vad som är rätt för en själv. När man väl kommer dit och får ihop balanstänket och ett sätt att leva som fungerar för en själv känner man ju verkligen att det stämmer. Då flyter bara allting på och det är underbart skönt.

 • Svara
  Josefin
  11 april, 2013 at 19:35

  ”Jag respekterar och förstår varför man ev. väljer att äta exempelvis LCHF – men inte om man gör det utan att själv förstå varför”
  ÄLSKAR det citatet. Det är ju likadant med alla ”inne-dieter”. Vem som helst hoppar på den ”för att det är allmänt känt att…”
  Bra bra bra inlägg!!! Himlans klokt!!!

 • Svara
  Maria E
  12 april, 2013 at 14:21

  Hej!
  Vilket bra inlägg! 🙂 Jag håller med dig i det mesta och tror många skulle behöva läsa det i dagens läge.
  Jag har en fråga med, som jag tror många skulle vilja veta svaret på, som jag hoppas du skulle kunna svara med kanske ett inlägg på. Jo, jag undrade hur du ”normalt sett” äter på en dag eller vecka? Skulle vara jätteintressant och -kul att se och höra det när du är en så stor inspiration för mig och många andra. Gärna om du kan skriva vad och hur mycket du tränar/ rör på dig under en vecka, i ”normala fall”. Ännu bättre om du ville lägga upp bilder på dina portioner, måltider, mellanmål, frukostar, träningsresultat före-efter, lite recept osv. med!!
  Jag skulle verkligen vilja läsa och se det inlägget, och är som sagt väldigt säker på att många (MÅÅÅÅÅÅNNGAA) fler skulle vara precis lika glada och intresserade av att läsa/ se det 🙂
  Kramar, Maria

 • Svara
  Alexandra
  13 april, 2013 at 16:41

  Fantastiskt bra skrivet! Jag tror att jag funnit balansen, men inlägg som de här är verkligen viktiga, för att stanna upp, tänka till och säkerställa att man är på rätt spår.

Lämna ett svar