Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

Polenta-pizza

Igår var jag sugen på pizza igen.polentapizza1Vilket inte hör till ovanligheterna direkt. Men liksom… what’s not to love about pizza?!polentapizza7Man kan slänga på lite vad som helst man är sugen på. Eller råkar ha i kylen. Eller som behöver ätas upp. Och smält ost liksom, bara en sådan sak. Det borde räcka som motivering : smält ost.polentapizza4Botten går också att variera i ungefär all oändlighet. Jag har sedan länge gett upp försöken att få till en god och bra ”vanlig” pizzeria-pizzadeg, och det av den enkla anledningen att jag vet att jag aldrig kommer lyckas. Jag älskar ”min” pizzeria och äter pizza därifrån säkert 3 gånger i månaden, de kan få ha sin deg, så leker jag med substitut! Om inte annat för att då får man ju pizza + annan god mat i ett, typ 😀 det är vad jag kallar win-win!!polentapizza5Igår var det faktiskt inte planen, från början, att göra just pizza. Utan jag köpte hem en påse polenta för några veckor sedan då jag från ingenstans mindes min pappas fru’s mat, och just polenta åt vi ganska ofta när jag hälsade på dem nere i Schweiz. Vad jag skulle göra med den var dock oklart. Lite idéer hade jag, och på min att-testa-lista står fortfarande flera innehållandes polenta, men så kom jag på hur hård polenta blir när den får svalna. Så, jag bestämde mig för att göra polenta-pizza! En perfekt grej att göra om man har rester liggandes (vilket i alla fall jag alltid har, är extremt töntigt bra på att spara duttar av allt möjligt.. tack mamma).polentapizza3Okej, och hur gör man då? Jo, man kokar polentan enligt anvisningarna på paketet (tar bokstavligen bara några minuter – typ 6), jag kokade i hönsbuljong och kryddade med peppar, oregano och en italiensk kryddmix. Sedan hällde jag den tjocka polentagröten i bakplåtspappersklädda formar med löstagbara kanter (jag gjorde 4 portioner och fördelade då gröten i två formar, du gör givetvis så mycket du vill). Låt svalna, gärna i kylen så den stelnar ordentligt. Toppa sedan med vad du vill, jag bredde på en tomatsås jag rört ihop av tomatpurée, sriracha och kryddor, grillad kyckling, stekt aubergine, rödlök och broccocli. Plus ost, givetvis. Feta för mig, hederlig Gouda för Mr. In i ugnen på 200 grader i cirkus 8-10 minuter eller tills osten smält och pizzan blivit vackert gyllene. Smaklig spis!polentapizza6Psst, smidigt att fixa själva polenta-basen innan exempelvis jobb/möte/träning, för att komma hem och bara kunna toppa och slänga in i ugnen! Middag på en kvart, är väl önskemålet de flesta vardagar, eller?!

Du kanske gillar

11 Kommentarer

 • Svara
  Annie
  24 april, 2013 at 06:17

  Som alltid. Dina bilder får mig att dreggla! 😉

 • Svara
  Y A S M I N E
  24 april, 2013 at 08:03

  Du är en grym förebild och inspirationskälla!
  Jag lider av en ätstörning, anorexi, men nu har jag kommit till en punkt där jag inte längre vill svälta mig för att bli smal. Nej, jag vill bygga muskler och få en fin kropp, precis som du. Detta är delvis pga din blogg. Tusen tack!

 • Svara
  Emelie
  24 april, 2013 at 10:12

  Vad är näringsinnehållet för polenta-botten du gjorde? Polenta är något helt nytt för mig men har smakat det en gång tidigare i form av ett tilltugg till annan mat, men det här lät ju som en intressant form att testa den i.

  • Svara
   roethlisberger
   24 april, 2013 at 15:52

   ja, det är helt enkelt näringsinnehållet av 4 portioner polenta. läs på förpackningen. det enda jag tillsatte var ju kryddor, så ja. that’s it. det är väldigt gott! 🙂 går att använda till mycket!

 • Svara
  Alexandra
  24 april, 2013 at 11:45

  Det där lät spännande, och framför allt, så såg det fantastiskt gott ut!

 • Svara
  lisa
  24 april, 2013 at 13:55

  hej och tack för en superbra blogg med massa fina tips och härlig inspiration! jag har nyss hittat bloggen din och läst mycket av dina smarriga recept men undrade över några saker..
  vad för slags kakao använder du dig av när du har det i bakning?
  tack och kram

  • Svara
   roethlisberger
   24 april, 2013 at 14:46

   jag använder helt vanlig kakao, dvs tyvärr inte eko eller raw eller liknande… skulle jag gärna gjort, men priset…PRISET haha. Så ja, jag väljer mina strider och kör vanlig hederlig kakao á la icas/coops egna typ, och satsar på fina nötsmörer etc istället 🙂

   • Svara
    Li
    24 april, 2013 at 16:22

    vad är det jag hör 😮 PROVA iaf ekologisk/fairtrade kakao för seriöst så är smaken såå mkt finare och smakfullare, trodde inte att det skulle vara det men jo! :p känns iofs som att det är så med många eko-råvaror att smakerna kommer fram mer..

 • Svara
  Niles
  24 april, 2013 at 19:48

  Ok, om jag inte var riktigt sugen på pizza med polenta tidigare så fick bilderna mig att tvärt ändra uppfattning! – ser ju hur aptitligt ut som helst!

 • Svara
  Emma
  25 april, 2013 at 09:59

  Ser underbart ut! Vilken härlig idé 🙂

 • Svara
  Emma
  25 april, 2013 at 18:54

  Det ser otroligt gott ut!!

Lämna ett svar