Det här är min standardfrukost just nu:Fluffig gröt med banan och kanel. Toppad med blåbärs-fluff och jordnötssmör. Det är liksom en oslagbar start på dagen. Gott + gott + gott + gott + gott… bara massa GOTT! Så jag tänkte, att eftersom jag visar er mina middagar, ni får se mina luncher, och allt som oftast är med under de där fina fikastunderna – varför inte låta er vara med en vanlig morgon hos mig också? Precis. Here we go, I give you : världens bästa frukost.
Först, lägger jag havregryn och en sked chiafrön i vatten så det får svälla. Fast just idag hade jag inga chiafrön, de tog slut igår, så jag slängde ner en sked linfrön istället!Medan det står och gojsar sig rör jag ut lite jordnötssmör med vatten till en mer sås:ig konsistens. Körde på PB2 idag. En rejäl nypa havssalt ska också med… blir pricken över i med lite sälta häri.Jag river blomkål till ris. Jag brukar köpa och riva ett helt blomkålshuvud i taget och förvara i en plastburk i kylen, så jag inte behöver riva varje morgon… men just idag var det dags att riva igen, då senaste laddningen var slut.
Ner med typ någon deciliter av riset i kastrullen och massa kanel. Låter det stå lite till.
En halv skopa proteinpulver (vassle), ett gäng frusna blåbär (nej, jag är inte rädd) och lite lite vatten i en bunke. Dags att ta fram verktygen. Först får stavmixern göra en sorbet-liknande röra. Sedan får vanliga elvispen skapa det där ljuvliga, lätta och vackra fluffet.
Fluffet ställer jag sedan in i frysen, och NU börjar jag koka gröten. Efter någon minut, tillsätter jag 1/3 mosad banan. Efter ytterligare några minuter, kläcker jag i en äggvita. För att inte få ägg-bitar i gröten gäller det att röra på ordentligt här. Gröten blir härligt fluffig och smakar absolut inte ägg, om ni undra.Sedan förflyttas gröten till min favvoskål (favvo för att den är stor) och fluffet tas ur frysen. Jag vispar det ännu en gång och skedar upp över gröten.
Sist, ringlar jag över jordnötssmör-såsen och toppar med några extra blåbär. Färdigt!
22 Kommentarer
Louise
16 april, 2013 at 20:03Låter gott! Hur långt tid tar det o göra?
roethlisberger
17 april, 2013 at 07:48haha lång… 😉 nä JAG tycker inte det tar så lång tid, och dessutom är det tid jag mer än gärna lägger på en GOD start på dagen. Men kanske sammanlagt 15-20 minuter, beror på hur lång tid jag kyler fluffet i frysen..
kate
16 april, 2013 at 20:57Hej , jag har lite frågor kring det här med alla dieter / koster? Du vet vad du pratar om och det handlar lite om allt mellan köttskandaler och fusk till vad som egentligen är sant om raw food eller vegansk? Läs gärna mitt senaste inlägg, har lagt upp flera artiklar om det också.. Det är ganska intressant..
Maria
16 april, 2013 at 22:33Den här måste jag testa! Älskar frukosttips. Tack för en superbra blogg!
Frida
17 april, 2013 at 06:08Åh vilken härligt god frukost! Går det att göra extra utav fluffet och spara i kylskåpet till nästa dag? Eller blir det dåligt?
roethlisberger
17 april, 2013 at 07:49skulle inte rekommendera det, luften ”går ur” och man har mest en rinnig smet nästa dag.. men det tar ju två sekunder att göra så helt klart värt att göra nytt varje dag!
Frida
17 april, 2013 at 07:14Står här nu och gör receptet men får det inte att fungera. ”Fluffet” blir inte fluff utav proteinpulver, vatten och blåbär. Eller skulle blomkålen vara i fluffet? För jag uppfattade receptet som att blomkålen ska vara i gröten. Hjälp!
roethlisberger
17 april, 2013 at 07:45nej fluff gör man av pp och bär. och så lite vatten som möjligt. google it, protein-fluff är standard i träningsvärlden 😉
L
17 april, 2013 at 07:36Kände bara att jag borde fråga. Jag vet inte exakt hur mycket kanel du äter över tid, men eftersom det var ’en massa’ här, och det är din standardfrukost just nu, så antar jag att det blir rätt mycket sammanlagt? Är du medveten om att kanel i stora mängder kan skada levern?
(ser/låter förövrigt underbart gott c:)
roethlisberger
17 april, 2013 at 07:50jag är ytterst skeptisk till att man ens kan få i sig den mängden (så det faktiskt är skadligt, alltså) om man har kanel (om än mycket) på sin gröt.. jag tar allt ”sånt” med en stor nypa salt!
L
17 april, 2013 at 10:50Heh, okej, jag vet inte 100% säkert själv, men en dietist rekommenderade mig förut att inte äta kanel så ofta, och jag tyckte/tycker väl att det låter rätt logiskt att kanel är lite svårt för kroppen att ta hand om, eftersom det trots allt är bark.
Ville hur som helst nämna det utifall att.
roethlisberger
17 april, 2013 at 12:18jo jag har hört det jag med (och blivit ”varnad” ;)) men jag väljer att resonera : låter jag inte alternativet ”det är skadligt” finnas, så finns det inte! 🙂
Frida
17 april, 2013 at 21:15Åh proteinfluff, jag vill också kunna göra det! Jag försöker fluffa med ett casein men det vill inte resa sig hur jag än gör. Har aldrig provat med bär i för sig, det kanske jag borde. Hittils har jag försökt med kallt vatten eller fruset kaffe men det brukar sluta med att jag slänger i en tsk bakpulver i smeten istället och micrar så att det blir som en varm pudding. Gott för all del men det vore kul att prova detta fluff som alla skriver så mycket om:)
roethlisberger
17 april, 2013 at 21:42du måste i princip ha bär, det är när pektin tillsätts som det fluffas. Och så lite vatten som möjligt, jag kör alltid med vassle för med kasein blir det aldrig lika bra tycker jag! Googla och se hur andra gör, jag har aldrig ens sett någon göra utan bär…? ”tyvärr” får man köra på bär-touch, tror jag. Hallon är favvo hos mig! 🙂 hoppas du får till det, världens BÄSTA gotte!!!
Lovisa
2 maj, 2013 at 09:25Jag provade det här receptet imorse, men lyckades inte, det smakade helskumt. Kan det varit att jag gjorde mitt proteinfluff på one whey isolate chocolate mint pp och hallon kanske?
roethlisberger
3 maj, 2013 at 04:55haha ja..? du skämtar va? det lät INTE gott… gör om gör rätt 😉
Synne
14 maj, 2013 at 18:39Ser underbart ut, undrar bara på hur mange dl havregryn?
roethlisberger
14 maj, 2013 at 20:42En helt vanlig portion, vad du brukar äta bara 🙂
Synne
14 maj, 2013 at 20:56Er inte stödig på köket så derfor behöver jag exakta mängder för at det inte bliver uspiseligt haha (hende när jag prövde cashewslungad blomkål..woops) behöver bara mängderna imellan ingredienserna hvis ni förstår 😛
roethlisberger
15 maj, 2013 at 04:21på baksidan av havregrynspaketet står det hur man kokar gröt, 1 dl är standardportionen tror jag 🙂 hoppas du lyckas och att det smakar!
Emma
6 juni, 2013 at 14:39Så mycket spännande jag missat här sista tiden! Den här frukosten lät ju supergod och får testas snarast 😀 men gör fluff på äggvita, turkisk yoghurt, blåbär, vanilj och agave, det borde funka det med! Är otroligt nyfiken på gröten, ser supergod ut!
Pestokramad blomkål i ugn – Roethlisberger.se
13 december, 2017 at 15:20[…] tag rev jag ner ett halvt huvud i gröten varje morgon. Jag har även bakat chokladkaka med blomkål, haft det i pizzabottnar och gjort […]