Efterrätt och gotte Kost Mellis & Kvällis MJUKA KAKOR & MUFFINS Morgonstund PROTEINBAK Recept Vardagsuppdatering VEGAN

Choklad- & bananmuffins med jordnötsfrosting

Jag vet inte riktigt var jag ska börja.chocobananpb1Ni vet lika väl som jag, att jag har bakat ett par muffins i mina dagar. Det har varit choklad det har varit kokos, det har varit med fyllning det har varit med frosting, det har varit med bär det har varit med nötter. Det har varit low carb och low fat, raw och veganskt, mini och giant. De allra flesta har blivit fina (jag lovar, allt jag gett er recept på är lyckade bak, haha) så det jag nu säger kan låta som något jag ”alltid säger” när jag hittat på något nytt i köket… men helt allvarligt ni får inte vifta bort denna. Ignorera inte det jag nu kommer visa er…
chocobananpb2Det här är min nya favoritmuffins. Alltså det här var så gott att jag åt en muffins + frosting innan min standard gröt imorse (ja, jag bakade direkt jag vaknat, också standard här) plus en till efter frukost. Om inte det säger nog, låt mig berätta hur fotograferingen gick till:

Jag bakade fyra muffins. Redan här anade jag ett kommande hallelujah-moment då smeten var så god att hade jag inte tjuvsmakat konstant hade det förmodligen blivit en hel muffins till. Ni vet kladdkake-smet? Precis, vi talar den nivån här. Sedan gjorde jag frosting lagom till en muffins (foto-motivet), och även här provsmakade jag under tillverkningens gång, givetvis. När det väl var dags att fota bakverk var jag så ivrig att jag kunde kastat kameran över axeln och istället ätit muffins resten av dagen. Men, jag tog ett par bilder, för att sedan… ni vet hur jag brukar ”ta en bit” med en gaffel eller sked när jag fotar gotte? För att typ ”visa insidan”? Ja det var tanken också idag, men jag kunde-inte-hålla-mig. Så, jag bet. Den skulle bara in-i-min-mun. Genast.chocobananpb7Sen är historien typ slut. För sen var jag ju omöjlig att stoppa. IN MEREN BA. Nej okej, jag tog några snabba bilder till. Sen var det bara IN YOU GOOO och byebye för denna modell, så att säga. Herregud gröten smakade vardag och tristess efter, kan jag ju säga!chocobananpb3Nu inser jag att jag inte ens nämnt vad exakt jag bakade idag. Men ni har ju rubriken. Och bilderna. Om ni fortfarande inte är på det klara med vad min frukost (nummer ett) idag var, så låt mig presentera: Choklad- & Bananmuffins med Jordnötsfrosting

Jag har äntligen lärt mig att inte baka stora kakor eller ett dussin muffins/småkakor vid första försöket. Det är himla tacksamt när resultatet inte blir så himla bra, så slipper man slänga elva (och en halv) muffins med tungt hjärta, eftersom ja ni vet, de där healthy ingredienserna inte alltid är vidare billiga eller enkla att få tag i. Eller ja, det som svider mest är väl kanske att man sett fram emot att ha en gigantisk kaka eller tolv awesome muffins att glufsa i sig, i och för sig… plus att när man däremot lyckas med ett nytt bak, och då enbart har en mini-laddning att försöka slå världsrekord med (hur-många-hinner-du-äta-den-närmsta-timmen-rekord, alltså) så är man inte lika tacksam.

Detta är en sådan gång. När jag förbannar min dumhet som inte gjorde tio-dubbel sats på en gång. Men men, nu när jag inte får träna lär jag väl hänga desto mer i köket antar jag… så tid att baka mer finns ju!
chocobananpb6

För 4 muffins behöver du:

 • 1,5 skopa (ca 25 g och 2/3 dl) proteinpulver med chokladsmak
 • 10 g havremjöl (ca 1/3 dl)
 • 1,5 msk kakao (10 g)
 • 3 tsk sötning (jag använde sukrin melis, vilket är som florsocker i konsistensen)
 • 1/4 tsk bakpulver
 • 1/2 tsk bikarbonat
 • 1/4 tsk vaniljpulver
 • en nypa salt
 • 4 msk mosad banan (en halv stor banan ungefär, men mosa först och mät sen)
 • 3 msk mjölk
 • 1 msk yoghurt

Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda torra för sig, och blöta för sig. Vänd ner den torra blandningen i den blöta, och rör försiktigt ihop. Fördela i muffinsformar (silikon eller väl smörjda vanliga muffinsformar) och skjut in i ugnen i 10-12 minuter.

Frosting för 4 muffins (baserat på den jag gjorde x 4):

 • 3 dl jordnötsmjöl
 • 1,2 dl sukrin melis
 • 1,8 dl mjölk.

Det låter mycket, men som sagt jag gjorde en fjärdedel av detta och det tyckte jag var ”lagom” till en muffins… som vanligt : testa dig fram. Har du inte jordnötsmjöl, rör ner sukrin melis i jordnötssmör och tillsätt lite mjölk tills du får en fin konsistens. Och nej, skippa inte frostingen helt, den är en stor fet prick över i, i detta recept. Halva grejen är den fantastiska smakkombon choklad+banan+jordnötssmör.chocobananpb5En sista liten parantes : jag insåg nu när jag skrev över receptet från mitt block (åh, bara blocket förtjänar ett eget inlägg! Fullt av intorkad kaksmet, droppar från diverse middagssåser och stänk från spisen… ååh matkärlek!), att jag inte hade några ägg i detta recept. Ha, se där! Inge mer ägg i mina muffins-recept tror jag minsann…

Nä hörrni. Nu får ni röra er mot köket och baka fredagsgotte. Själv ska jag dansa disco (bild nedan, jag får diiisco-vibbar) med ännu en muffins, ciao!chocobananpb4

Du kanske gillar

30 Kommentarer

 • Svara
  Mia Olsen
  19 april, 2013 at 18:58

  Hej Fanny!
  Har länge följt din blogg och din insta, men inte riktigt gett många ljud ifrån mig. Men iaf, du är verkligen en STOR JÄKLA INSPIRATIONS KÄLLA OCH MOTIVATION FÖR MIG! Sjukt grym är du!

  Men behöver seriöst din hjälp, tänkte höra med dig för du verkar ändå ha väldigt bra koll på det här med mat-träning-hälsa.

  Det är som så att jag har en ätstörning (vilket du nog redan vet om), Anorexia, haft det i cirka 9 år. Är fortfarande inte helt frisk, ligger väll på en 60-70% av 100 typ? Ibland känner jag mig helt frisk och glad men sen kommer det liksom igen och jag inser att ”nähä, det var jag visst inte”. Är fortfarande underviktig (ligger på BMI 15,6) men började styrketräna för cirka 3 veckor sedan. Och jag kör ju inte super hårt, då jag är rätt otränad efter alla år av svält och skit. (iaf mina armar/axlar osv som jag nu tränar och ben också en hel del, fast mina ben har jag aldrig haft svårt att få muskler i, även nu på senare tid har jag nästan direkt fått musklerna tillbaka i benen. går/står en hel del om dagarna) Men jag tränar liksom så mycket som jag känner att min kropp pallar. max 3 gånger i veckan brukar det bli, max 1 timme då med typ 1-2 minuters vilor mellan övningarna, inte så mycket maskiner utan mest hantlar och så.

  men iaf TILL FRÅGAN; på senaste tiden har jag börjat bli så SJUKT JÄVLA hungrig. Hela tiden! Kan äta dubbelt av det jag gjorde förut och blir inte mätt. Detta retar gallfeber på min ätstörning, och ännu mer på mig, då jag inte vet OM DET ÄR MIN KROPP SOM VERKLIGEN BEHÖVER ALLA DEM EXTRA KALORIERNA FÖR ATT BYGGA MUSKLER eller om det bara kommer lägga sig som fett. Dvs att jag bara inbillar mig att jag är extra hungrig för att ”jamen nu tränar jag” typ, om du förstår?. men är verkligen hungrig, speciellt 1-2 dagar efter att jag tränat hårt (hårt för min lilla skit kropp då) då kan jag ätaätaätaäta hela tiden känns det som. och dricka, såklart, kan dricka 1,5 liter utan problem nu för tiden. jämfört med förut då jag kunde klara mig på 05, Liter/per dag.

  Vad tusan ska jag göra? Har verkligen panik. Ska jag äta mer eftersom min kropp verkar(?) behöva(?) det eller ska jag skita i det och ta det som det är(?) inbillning(?).

  GAH blir galen! snälla underbara du, jag ser verkligen upp till dig. och om du har någon som helst idè eller om du inte har det eller bara har något tips eller vad som helst!

  BARA SVARA! *kryper framför dig på alla fyra och ber och kysser dina fötter*

  (Desperat ehm,… lite kanske? men har verkligen ingen annan att vända mig till. Inte någon som har bra koll på det här med träning och speciellt styrketräning + kosten som du. äta mer, mindre, mer av vad? protein, kolhydrater, fett, vad är viktigast, vad ska man ha mest av? hur mycket?)

  Vill du får du hemskt gärna skriva det på mail. Om du har tid och ork. Blir glad bara jag får något litet svar! Och var verkligen ärlig! Inget puttenutte-hon har ätstörning så måste vara snäll- utan PANG BOM PÅ! behöver verkligen höra sanningen om det här nu!

  MASSA KRAMAR TILL DIG UNDERBARA MÄNNISKA!

 • Svara
  Mia Olsen
  19 april, 2013 at 19:01

  notis: jag springer på band också, allt från 10-20 minuter före/under- eller efter träningen.
  på hastigheten kan man välja mellan (under 10 har jag aldrig kört så aldrig lagt märke till dem siffrorna haha) 10, 12, 14, och jag brukar köra på 12 iaf. Om det nu säger dig någonting. haha.
  ush vad jag suger på att förklara. Det blir iaf också en 2-3 gånger i veckan då.
  kram 🙂

 • Svara
  minatraningstajts
  20 april, 2013 at 09:13

  Alltså, jag blir nästan deppad när jag tittar in här. Alla dessa goa grejer! Sörjer att jag är som en klumphand i köket. Men okej, att titta på dina bilder funkar också…

  • Svara
   roethlisberger
   20 april, 2013 at 09:15

   haha! Ja det är ju verkligen INTE meningen att göra dig deppad 🙁 så kolla bilder och kom över på fika om det blir för jobbigt, vetja!

 • Svara
  Kristin
  20 april, 2013 at 13:34

  På mitt proteinpulver (fitnessguru) står det att en skopa är 30 g! Och i ditt recept står det 1,5 skopa = 25 g??? Menar du 0,5 skopa? Åh förvirring. Får mäta med dl-mått!
  SÅ spänd på detta recept!!!

  • Svara
   roethlisberger
   20 april, 2013 at 14:20

   jag vet, på de flesta förpackningar står det att en skopa är typ 33 g. Men när jag väger hemma i mitt kök blev 1,5 skopa 25 g och 2/3 dl… inte hela världen, mät själv och se? 🙂 det är kanongott!

 • Svara
  Ninni
  20 april, 2013 at 19:32

  Herregud va gott det ser ut! :’o

 • Svara
  Hanna
  20 april, 2013 at 21:13

  Det låter riktigt gott!

 • Svara
  Rund är också en form!
  21 april, 2013 at 08:44

  Åh herregud, vad du läskas!! Lät (och ser) ju hur gott ut som helst! Förstår att gröten kändes sådär efteråt… Haha! 😀

  • Svara
   roethlisberger
   21 april, 2013 at 20:05

   haha ja men visst! och ändå ÄLSKAR jag min gröt <3

 • Svara
  emma
  21 april, 2013 at 15:44

  provade baka dom nu, och det var som du sa, jag provsmakade en liten tugga tänkte äta resten efter träning, men det kunde jag glömma! Hela slinker ner nu.

  • Svara
   roethlisberger
   21 april, 2013 at 20:06

   haha farligt, visst !?!? sååå värt dock 😉 bra energi på passet sedan va?

   • Svara
    emma
    24 april, 2013 at 08:50

    Nu bakar jag dom igen! Ja mycket energi, och humöret på topp! 😛

    • Svara
     roethlisberger
     24 april, 2013 at 15:53

     haha härligt! Själv ställer jag mig i köket för nytt experiment ….

 • Svara
  Linda Persson
  21 april, 2013 at 20:15

  Funkar det med casein eller ska det vara whey?

  • Svara
   roethlisberger
   21 april, 2013 at 21:00

   alltså, jag har ju inte testat själv, men kasein binder mer vätska så resultatet skulle förmodligen bli rätt annorlunda ja (ev. inte ens bra). Kika Annas bra sub-lista här, som visar tydligen vilket PP man kan byta ut mot vilket, för lyckat resultat : http://www.proteinpow.com/2012/08/protein-powder-substitutions.html

 • Svara
  Jenny
  22 april, 2013 at 07:51

  de här bilderna va inte helt okej att snubbla över nu! 😛

 • Svara
  Rydén - Träning & Hälsa
  22 april, 2013 at 12:20

  Åååh, det där ser så uuuundeeerbaart gott ut!! Måste bara testa att baka den någon dag!

 • Svara
  Linda
  22 april, 2013 at 12:50

  Så himla fin den var, och smakade säkert ännu bättre antar jag! 🙂 Vilken inspiration!

 • Svara
  Emelie
  22 april, 2013 at 13:09

  Åh denna måste jag ju bara baka!! Men jag undrar vilken sort proteinpulver som du använde till dessa. Sen vad är det för yoghurt som du använde? Tror du att det funkar med kvarg? Hoppas på snabbt svar (vill baka ikväll efter jobbet :))

  • Svara
   Emelie
   22 april, 2013 at 13:10

   Glömde ju fråga vad havremjöl är? Eller är det bara att ”strimla” havregryn till mjöl?

  • Svara
   roethlisberger
   22 april, 2013 at 14:25

   Vassle 🙂 och ja kvarg funkar säkert bra, lite syrligare än yoghurt men bör funka. Jag använder grekisk yoghurt när jag bakar 🙂 och havremjöl är helt enkelt mixade havregryn! Hoppas du gillar dem!

   • Svara
    Emelie
    23 april, 2013 at 07:17

    Bakade dessa igår, mums!! Fast mina sjönk ihop lite så jag vet inte vad jag gjorde men goda blev dem. Men nästa gång ska jag lägga i några bitar choklad. Sen gjorde jag inte din frosting utan blandade kesella, hallon, vaniljpulver och sötning mums blev det. Men en liten fråga hur nyttiga är dem. Kan man äta dem till mellanmål? Ska man äta något mer till mellanmål isf, lr är dem mer som fika?

 • Svara
  Livisen
  23 april, 2013 at 20:01

  De här verkar sjukt goda. Bilderna är underbara! Har skrivit ner receptet i mitt dokument med alla ”ska-testa-recept”, haha. Jag uppskattar VERKLIGEN att det inte blev några ägg med här, eftersom jag inte tål det. Så ofta man ser nåt som ser så himla gott ut och sen blir man så besviken när man ser ingredienslistan..
  Gillar verkligen att följa dig här och på instragram, Fanny! Din blandning av klokt snack och mumsiga recept är unik. Heja dig!

 • Svara
  Frida
  29 april, 2013 at 19:38

  alltså helt sjukt amazing! jag gjorde dem just och mungasm säger jag bara :)!

 • Svara
  Linda Persson
  2 maj, 2013 at 19:06

  Hej
  har nu gjort dessa muffins två ggr och de är supergoda. Föredrar dock dem utan jordnötsfrosting.

  • Svara
   roethlisberger
   3 maj, 2013 at 05:00

   vad roligt att höra! Ja alla är vi olika, jag är ju jordnöts-freak så 😉

 • Svara
  sandra
  3 september, 2013 at 15:55

  Äntligen fick jag tummen ur och gjorde dessa. Superenkla, verkligen. MEN jag hade bara chokladkasein hemma och detta blev INTE bra (vilket jag inte kollat upp i kommentarerna att man inte borde ha…). Smaken var god, men de blev lixom mer gummiaktiga och inte så fluffiga som dina. Som fudge, gott, men inte det jag var ute efter. Tog i alla fall och fixade frostingen med vanligt jordnötssmör…mums! (tog även dinkelsikt då jag inte orkade mixa havregryn…hehe) Måste prova med vassleprotein nästa gång! Kram

  • Svara
   roethlisberger
   4 september, 2013 at 06:14

   Ajdå, vad trist att det blev sådär 🙁 för nej precis, kasein blir mer åt kladdkake-hållet och inte fluffig-muffin.. så försök gärna igen och hoppas det blir fint! 🙂 Kram

 • Svara
  Kristine
  11 februari, 2015 at 20:59

  Hva gjør bikarbonat, og er dette noe man må ha eller kan erstatte med noe annet? Og vil det fungere med proteinpulver fra whey? Er det eneste proteinpulveret jeg har. Bruker lite av det, så har ikke noe særlig utvalg.

Lämna ett svar