Efterrätt och gotte Kost Mellis & Kvällis Morgonstund PROTEINBAK RAWDESSERTER Recept Vardagsuppdatering VEGAN

Raw Kakao Chai Krispies

För någon helg sedan hade vi en trevlig lördagkväll, jag och Mr. Vi tillbringade den mestadels i bilen, farandes mellan olika matbutiker i stan. Ibland gör vi så, slår ihop lite ”kvalitétstid” med nytta. Eller ja nytta och nytta, inte för att jag verkligen behövde mer gosaker till köket kanske… men jag ville. Och Mr är fin så han hängde på. Satt kvar i bilen medan jag besökte mataffär efter mataffär… stackarn, får lite dåligt samvete nu när jag tänker på det. Men han var glad för att ha en glad Fansy, så alla nöjda och glada! 🙂

Fyndet den kvällen var det nya risproteinet från Renée Voltaire i smaken Raw Kakao Chai. Ja, ni fattar ju själva varför, den smakkombon låter ju för ljuvlig. Jag har sedan dess klurat lite på vad man kan göra med detta protein, och igår provade jag tillslut något helt nytt – krispiga bollar! Typ frukost-flinga-boll. Eh… ja man kan såklart ha det på vad man vill, men jag tänkte på den där choklad-varianten man kan köpa i butik, nivet? Choco Krispies heter de va? I alla fall – dessa blev över förväntan, riktigt krispiga! Lite tidskrävande att rulla hundraochen minibollar, men det blir ju fiiint!rawkakaochai1

Du behöver:

 • 60g (1 dryg dl) risprotein i chai-smak
 • 50g (1 dryg dl) havremjöl (havregryn mixade och mätta efter)
 • 2 msk pofiber
 • 1/2 tsk kanel
 • 1/4 tsk kardemumma
 • 1/2 tsk vaniljpulver
 • 1/4 dl äggvita (**veganskt alternativ finns, se nedan)
 • 1 msk kokosolja
 • 4 msk agavesirap (eller honung)

 ** genom att låta en 1 msk linfrö svälla i 3 msk vatten i 10 min får du ett så kallat ”flax egg”, dvs motsvarande 1 ägg. Så kör på lite mindre än detta för att passa i detta recept.

Gör såhär: sätt ugnen på 190 grader. Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke och rör ihop kokosolja och äggvitan separat. Häll ägg-oljan i den torra blandningen och mixa snabbt med stavmixer. Tillsätt sedan 1 msk sirap/honung i taget och fortsätt mixa, tillsätt sirap/honung tills du fått en någorlunda ”deg”. 4 matskedar borde vara lagom, både för konsistens och smak, men smaka av också! Risprotein kan vara ganska… grovt, i smaken, så var inte rädd att söta ordentligt 🙂

Sen kommer det tråkiga. Rulla. Rulla rulla rulla. Blåbärsstora är vad jag orkade sträcka mig till, men givetvis kan man göra vilken storlek man vill (kanske inte större dock). Det kan ta ett tag, ja. Men äh, när man väl är inne i det går det på 10 minuter typ. Och det är ju ingenting! 🙂 på en bakplåtspappersklädd plåt, grädda bollarna i 15 minuter (håll koll, ugnar är som bekant väldigt olika och brända grejer är sällan en hit) och låt svalna – det är då de blir krispiga. Sen är det bara att strö dem över yoghurten, äta med mjölk, eller hur du nu vill inta dina krispiga bollar!rawkakaochai2

Jag åt ett gäng efter fotograferingen imorse, som pre-breakfast liksom. Med mandelmjölk. Och det kan jag säga var riktigt gott!rawkakaochai4 rawkakaochai5Kolla krispet!rawkakaochai3Jag planerar att experimentera vidare med detta recept… är tveksam till att vassle eller kasein skulle ge såhär krispiga bollar, men försöka ska jag! Även utan proteinpulver. Och med andra smaker… nu när idéen är född och resultatet blev så lyckat spinner jag givetvis vidare på succén! Fortsättning följer…

Du kanske gillar

10 Kommentarer

 • Svara
  Annie
  29 oktober, 2013 at 18:41

  Du.är.m-a-k-a-l-ö-s!

 • Svara
  Annie
  29 oktober, 2013 at 18:41

  Du.är.m-a-k-a-l-ö-s!

 • Svara
  Julia
  30 oktober, 2013 at 14:27

  spännande borde man kanske testa 🙂

 • Svara
  Julia
  30 oktober, 2013 at 14:27

  spännande borde man kanske testa 🙂

 • Svara
  linnea
  1 november, 2013 at 01:50

  nu vet jag inte hur smulig degen blir, men vore inte ett alternativ till att göra massa småbollar att göra en lång rulle som man sedan slantar? typ som en morot.

  • Svara
   roethlisberger
   2 november, 2013 at 10:30

   absolut kan man det 🙂 men då får man ju just slantar istället för bollar

 • Svara
  linnea
  1 november, 2013 at 01:50

  nu vet jag inte hur smulig degen blir, men vore inte ett alternativ till att göra massa småbollar att göra en lång rulle som man sedan slantar? typ som en morot.

  • Svara
   roethlisberger
   2 november, 2013 at 10:30

   absolut kan man det 🙂 men då får man ju just slantar istället för bollar

 • Svara
  Madeleine Roos
  12 november, 2013 at 12:43

  Måste det vara risprotein eller kan jag använda mitt whey isolate?
  Kanel är en krydda jag verkligen inte tycker om (tyvärr! Önskar jag gjorde det.. Haha 😉 ) Har du några tips eller förslag på andra smaksättningar? 🙂 Tror jag ska testa att göra dessa, men byta ut kanel och kardemumma mot kakao. Massvis med kakao! Så det blir riktigt ”mörk choklad”-igt 🙂
  Nej nu måste jag sluta skriva och gå och handla allt jag behöver. Let’s make some cereals! Det här ska bli kul!

 • Svara
  Madeleine Roos
  12 november, 2013 at 12:43

  Måste det vara risprotein eller kan jag använda mitt whey isolate?
  Kanel är en krydda jag verkligen inte tycker om (tyvärr! Önskar jag gjorde det.. Haha 😉 ) Har du några tips eller förslag på andra smaksättningar? 🙂 Tror jag ska testa att göra dessa, men byta ut kanel och kardemumma mot kakao. Massvis med kakao! Så det blir riktigt ”mörk choklad”-igt 🙂
  Nej nu måste jag sluta skriva och gå och handla allt jag behöver. Let’s make some cereals! Det här ska bli kul!

Lämna ett svar