Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

pumpabiffar med pumpasås

Om man läser bloggar, hänger någorlunda med i svängarna på instagram, eller ja, det går nog inte att missa om man så bara går i närmsta matbutik – det är pumpa för hela slanten nu. I kakor, i soppor, i gröt, i gratänger, i dipper… överallt och till allt. Och inte är det väl konstigt, pumpa är jättejättegott och går att använda till så mycket! Själv gör jag en laddning puré var och varannan dag då det går åt som smör här hemma; jag har det i morgongröten, i bakverk och i middagar.

I helgen gjorde jag jättegoda kycklingburgare med pumpapuré och de blev över förväntan – helt underbara! Tyvärr en av de måltider jag inte förevigade på bild. Så jag gjorde om samma grej ikväll, fast en vegetarisk variant då vi inte hade någon kyckling hemma och i kylen låg det en tofu. Slängde även i lite överblivna bönor eftersom de var kvar från gårdagens bak. Så man kan välja att köra på det, eller ersätta tofu+bönor med en stor kycklingfilé. Båda varianterna blir fantastiskt goda!

Till biffarna gjorde jag idag en sås som jag igår också la upp på instagram : en fantastisk pumpasås med kokosmjölk. Den var såååå god!! Jag brukar sällan göra samma sak två dagar i rad, det finns ju alltid flera recept på lager i mitt huvud som väntar på att få testas liksom… 😉 men denna sås alltså, så god att jag ville ha den idag igen! Och till biffarna passade den ju perfekt. Jag har i näringsjäst, vilket ger en speciell smak och ”gör” såsen lite. Man kan beställa näringsjäst från iherb (använd min kod TBK231 för 10% vid första beställningen) eller råvarubutiken, och annars kan man säkert ha i vilken ost som. Kanske inte någon jättestark, jag skulle köra på cream cheese eller så.pumpax2ettpumpax2tva

Biffar för 2 personer:

 • 270 g tofu + 50g vita bönor eller 1 stor kycklingfilé
 • 1 dl pumpapuré
 • 1 liten gul lök
 • 1/2 bovetekross (eller havregryn)
 • 1/2 msk fiberhusk
 • 1/4 dl äggvita
 • 1,5 tsk timjan (gärna mer om du gillar!)
 • svart peppar & salt

Hacka löken och mixa med tofu+bönor (eller kyckling), pumpapuré, bovetekross, fiberhusk, äggvita och kryddor. Klicka ut i en het panna (det blir ganska kladdigt så ge upp försöket att få till bollar – hälften kommer bara fastna på dina händer. Onödigt.) – jag använde glasskopa och det gick supersmidigt! Bara att skopa ut, ”platta till” lite och låt få yta innan man vänder biffarna och låter också andra sidan få yta. Sänka värmen och låta bli genom-klar. Mmmm, servera allra helst med pumpasåsen till, det var kanongott!

Pumpa- & kokosmjölkssås:

 • 1 liten gul lök
 • 2 små vitlöksklyftor
 • 1 buljongtärning
 • 1 dl pumpapuré
 • 1,5 dl kokosmjölk
 • 2 msk näringsjäst

Fräs lök och vitlök i en kastrull. Slå på lite vatten och smula i buljongtärningen, vattnet ska bara täcka löken, så det får småputtra lite. Sänk värmen och rör ned pumpapuré och kokosmjölk. Låt puttra tills biffarna är klara, rör ner näringsjästen precis i slutet.pumpax2tre

Du kanske gillar

2 Kommentarer

 • Svara
  Evelina
  6 november, 2013 at 19:59

  Perfekt! Hade en kycklingfilé och pumpa i kylen! Blev en jättegod kvällsmat! Tack för det! 😀

 • Svara
  Evelina
  6 november, 2013 at 19:59

  Perfekt! Hade en kycklingfilé och pumpa i kylen! Blev en jättegod kvällsmat! Tack för det! 😀

Lämna ett svar