Vardagsuppdatering

Overnight quinoa-gröt

Ibland får man en sådan där pluttidutti mängd mat över från middagen. Då tänker man att jaha, vad ska jag göra med den, då? Jo, sörrni, om det ni råkar ha över är quinoa (kokad i bara vatten utan konstiga kryddor, säg, curry eller liknande) så kommer här ett fint förslag! Jag hade nämligen en hel burk med kokad quinoa i kylen (något jag ofta har, eftersom det är snabbt att ta fram och slänga upp om man plötsligt inser att man är vrålhungrig. Det händer mig ibland. Eller rätt ofta.) och när jag i fredags visste att lördagmorgonen skulle bli stressig bestämde jag mig för att prova en ny variant av overnight-oats. Det vill säga en gröt som man bara rör ihop och sedan låter svälla och ”goa-till-sig” i kylen över natten. På morgonen är det bara att hugga in! Jag värmde min i micron och slängde på ett hackat äpple, kanel och jordnötssmör utrört i mjölk till en tunnare ”sås”. Fruktansvärt himla jättegott och något jag kommer göra många gånger igen!quinoagrot2quinoagrot1En portion:

 • 1/2 dl kokt quinoa
 • 1/2 dl havregryn
 • 1/2 msk linfrö
 • 1/2 msk chiafrö
 • 2 msk proteinpulver i vaniljsmak
 • 1/2 dl finrivet äpple (beroende på äpplets storlek, men ca 1/3-1/2 äpple?)
 • 2 dl mandelmjölk
 • 1-2 tsk kanel (ös på så mycket du vill)
 • sötning om så önskas, jag droppade ner lite stevia

Blanda quinoa, havregryn, linfrö, chiafrö, proteinpulver och kanel. Ner med det finrivna äpplet och mjölk, rör och smaka av med kanel och sötning. Täck över, ställ in i kyl under natten och servera kall eller varm (micro eller spis) nästa morgon! 

Du kanske gillar

9 Kommentarer

 • Svara
  Linde
  25 november, 2013 at 13:51

  Förstod jag det rätt om du alltså hade i rivet äpple och toppade med äppelbitar? Såg galet gott ut, ska pröva ikväll 🙂

 • Svara
  Vendela
  25 november, 2013 at 13:55

  Hej och tack för ett fantastiskt tips. En fråga bara, vad är bäst, ur nyttighetssynpunkt, att dricka, vanlig mellanmjölk eller havremjölk? Ser att allt fler recept innehåller såsom havre, mandel eller sojamjölk så vad är ”nyttigast”? Tack på förhand!

  • Svara
   Mika
   25 november, 2013 at 15:50

   http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2490800

   Titta på klippet! 🙂 De pratade om just detta på Nyhetsmorgon förra veckan. Om du menar nyttigt som i mest näringsrikt ska du välja komjölk.

   • Svara
    Vendela
    25 november, 2013 at 16:23

    Tack! Menade mest i allmänhet, komjölk är ju till för kalvarna och att de ska växa/upp i vikt. Om man då tar havremjölk istället, kalori m.m är det nyttigare? Eller är det socker tillsatt och så?

  • Svara
   roethlisberger
   26 november, 2013 at 10:01

   först vill jag bara säga att jag använde havremjölk nu för att det var vad som fanns i kylen. Jag skulle ALDRIG vilja DRICKA havremjölk, för det… är inte gott. Tycker jag. Mandelmjölk är godare att dricka, i så fall. Men personligen, om jag dricker ett glas mjölk rakt upp och ned, så vill jag ha vanlig hederlig komjölk. Soyamjölk tycker jag är rätt gott också. Men det är bara vad jag tycker är GOTT jag pratar om nu alltså.
   Ang vad som är ”nyttigast”.. jaa de har ju olika näringsvärden, om man ser till kalorier, protein/kolhydrat/fett uppdelning.. och poängen (och orsaken att jag började prova mjölk-alternativ) är ju ofta att man tror eller vet att man är känslig mot laktos, att man inte TÅL vanlig komjölk. Vill du veta mer exakt vad skillnaderna är och vad det finns för fördelar får ajg nog hänvisa till google! 🙂

 • Svara
  Amelie
  25 november, 2013 at 14:23

  Jag gjorde också en kombo på quinoa, havregryn och chia i lördags, men jag kokte den traditionellt. Det var tänkt som enbart quinoagröt, men jag ville ha den lite fastare och tillsatte havregryn och chiafrön då. +äpple, kanel, kardemumma och mango. Nästa gång provar jag linfrön också.
  Smart att ta hand om sina rester innan de blir för gamla och tidsbesparing är ju väldigt eftertraktat på morgonen!

 • Svara
  Emma
  25 november, 2013 at 17:49

  Mmmm, overnight-gröt är så himla smidigt och bra, och SÅ GOTT! Härlig variant att ha quinoa i, det måste jag testa 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   26 november, 2013 at 09:44

   ja men precis ! med quinoa blev det ännu godare, tycker jag 😀 åt precis samma idag igen, hihi

Lämna ett svar