Inspiration och pepp Kost Resan Tankar om ting topslide Vad vi borde prata om Vardagsuppdatering

det där med vad man äter

Alltså. Jag vägrar ”välja sida” när det gäller kost och mat och goa grejer att stoppa i munn. Varför måste jag?! Som om jag har någon plikt att som hälso-bloggare inte enbart snacka om ”nyttigt”. Som om jag som fd ätstörd måste visa bild på alla max-mål, hämtpizzor eller lösgodispåsar jag äter. Som om man inte kan vilja ha både och – och faktiskt också äta alltihop.

Jag älskar det där kemikalie- och färgämnesproppade lösgodiset, ja. Jag älskar marabouchoklad som är ungefär noll procent ”nyttig kakao”. Jag älskar flottig pizza och jag beställer alltid en extra pommes för att det är så himla fint med lite bea till. 

Jag älskar också nötter, goda sallader och kakor bakade på bönor. Jag älskar att leka i köket för att komma på alternativ. Sådant man kan äta till frukost och få energi av, ork att starta dagen och lust att ta sig an livet. Jag älskar att mitt kök inte ens innehåller strösocker eller vitt mjöl, för att jag aldrig bakar med det själv – men i skafferiet står snabbmakaronerna redo och i kylen ligger några plattor choklad och väntar.

Jag vägrar följa någon slags mall om hur jag borde vara. Hur jag borde ”leva som jag lär” (?) och inte äta ”onyttigt”. Eller hur jag borde visa att jag visst äter choklad varje dag och hämtmat minst en gång i veckan. Varför skulle jag?

Jag är människa och jag är inte bara en sak. Jag gillar inte bara en sak. Jag tror inte på förbud, hundraprocentiga rätt eller fel, regler som gäller alla eller för den delen ; en sida av hälsa. För mig är hälsa att kunna välja – och att göra det. Som ätstörd kan man inte välja det mindre nyttiga alternativet, och kan man så ger det ångest. Som ”korrekt” hälso-bloggare ska man tydligen inte välja ”fel”, någonsin. Som före detta ätstörd ska man dock konstant visa att man inte längre är sjuk, och är just därför ändå lite sjuk när man äter kakor utan socker, bakar utan mjöl eller experimenterar fram alternativ till klassikerna på fikabordet.

Förlåt om det sticker i ögonen men jag tänker inte välja sida här va. Jag är inte enfärgad och jag kommer aldrig kunna stå stadigt på en sida av planen och hejja på bara ett av lagen. Jag gillar gott, punkt slut. atbart

Du kanske gillar

48 Kommentarer

 • Svara
  Regnljus
  9 december, 2013 at 08:01

  Det viktigaste är framförallt att ha ett avslappnat förhållande till mat, och inte överdramatisera vad som är nyttigt respektive onyttigt. Jag tycker om dina inlägg och tycker att du poängterar detta på ett väldigt bra sätt. Jag förstår också att det kanske är många som attackerar dig när du visar dina fina recept på healthy gotte. Stå på dig Fanny, du är grym!

 • Svara
  Regnljus
  9 december, 2013 at 08:01

  Det viktigaste är framförallt att ha ett avslappnat förhållande till mat, och inte överdramatisera vad som är nyttigt respektive onyttigt. Jag tycker om dina inlägg och tycker att du poängterar detta på ett väldigt bra sätt. Jag förstår också att det kanske är många som attackerar dig när du visar dina fina recept på healthy gotte. Stå på dig Fanny, du är grym!

 • Svara
  Vickan
  9 december, 2013 at 08:12

  Helt rätt! Om nu någon har problem med detta ja men då finns det ju andra bloggar att läsa. Jag läser din för att jag gillar det du skriver om och din inställning till mat, dina tips om träning, mat, mm och dina personliga tankar du delar med dig till oss okända personer bakom skärmarna. Ja jag gillar din blogg som den är helt enkelt och DÄRFÖR läser jag den 🙂
  Kram till dig!

  • Svara
   roethlisberger
   9 december, 2013 at 15:00

   tack!! Roligt att du uppskattar min blogg och det jag gör! 🙂 kram tillbaka!

 • Svara
  Vickan
  9 december, 2013 at 08:12

  Helt rätt! Om nu någon har problem med detta ja men då finns det ju andra bloggar att läsa. Jag läser din för att jag gillar det du skriver om och din inställning till mat, dina tips om träning, mat, mm och dina personliga tankar du delar med dig till oss okända personer bakom skärmarna. Ja jag gillar din blogg som den är helt enkelt och DÄRFÖR läser jag den 🙂
  Kram till dig!

  • Svara
   roethlisberger
   9 december, 2013 at 15:00

   tack!! Roligt att du uppskattar min blogg och det jag gör! 🙂 kram tillbaka!

 • Svara
  Maria
  9 december, 2013 at 09:07

  Amen pa den!
  Och sen sa tycker jag personligen att det är mycket roligare att läsa om spännande recept pa ”nyttig fika” och andra nya ideer du bara sprudlar av.
  Jag menar, jag äter ocksa pizza och godis men inspireras inte direkt att bilder pa karamellkungen och pizzakartonger… 🙂
  Kram pa dig!

  • Svara
   roethlisberger
   9 december, 2013 at 14:59

   ja men precis, alla vet hur man hämtar en pizza och de flesta känner karamell kungen 😉 tack och kram!

 • Svara
  Maria
  9 december, 2013 at 09:07

  Amen pa den!
  Och sen sa tycker jag personligen att det är mycket roligare att läsa om spännande recept pa ”nyttig fika” och andra nya ideer du bara sprudlar av.
  Jag menar, jag äter ocksa pizza och godis men inspireras inte direkt att bilder pa karamellkungen och pizzakartonger… 🙂
  Kram pa dig!

  • Svara
   roethlisberger
   9 december, 2013 at 14:59

   ja men precis, alla vet hur man hämtar en pizza och de flesta känner karamell kungen 😉 tack och kram!

 • Svara
  Linnea
  9 december, 2013 at 09:11

  Jag älskar din blogg! Älskar sättet du skriver på och hur du verkar leva och att du blivit så mycket friskare/frisk. Jag blir otroligt inspirerad av dig och det är skönt som FAN att ”hälsobloggare” också äter ”vanlig mat” eller vad jag ska säga. Personer som påstår annat, som lämnar dåliga kommentarer eller som ALDRIG tänker längre än en jävla guldfisk är dum i huvudet. Rakt igenom. Du gör ett fantastiskt jobb och jag vet att det är fler än jag som verkligen är glad att du är som du är. Kram och tack för en jättemysig blogg!

  • Svara
   roethlisberger
   9 december, 2013 at 14:59

   åh, tack ska du ha, för dina fina ord. Kram på dig, och TACK igen!

 • Svara
  Linnea
  9 december, 2013 at 09:11

  Jag älskar din blogg! Älskar sättet du skriver på och hur du verkar leva och att du blivit så mycket friskare/frisk. Jag blir otroligt inspirerad av dig och det är skönt som FAN att ”hälsobloggare” också äter ”vanlig mat” eller vad jag ska säga. Personer som påstår annat, som lämnar dåliga kommentarer eller som ALDRIG tänker längre än en jävla guldfisk är dum i huvudet. Rakt igenom. Du gör ett fantastiskt jobb och jag vet att det är fler än jag som verkligen är glad att du är som du är. Kram och tack för en jättemysig blogg!

  • Svara
   roethlisberger
   9 december, 2013 at 14:59

   åh, tack ska du ha, för dina fina ord. Kram på dig, och TACK igen!

 • Svara
  Paula
  9 december, 2013 at 10:46

  WORD! Du är grym Fanny 🙂

 • Svara
  Paula
  9 december, 2013 at 10:46

  WORD! Du är grym Fanny 🙂

 • Svara
  Lotta
  9 december, 2013 at 10:50

  Heja dig:-) Var dig själv, det är enklast så:-) Kram fina!

 • Svara
  Lotta
  9 december, 2013 at 10:50

  Heja dig:-) Var dig själv, det är enklast så:-) Kram fina!

 • Svara
  Isabelle
  9 december, 2013 at 13:37

  Starta en podd och jag är dig evigt trogen!
  Sluta aldrig inspirera med kloka ord och kunskaper, du är wow-GRYM!

 • Svara
  Isabelle
  9 december, 2013 at 13:37

  Starta en podd och jag är dig evigt trogen!
  Sluta aldrig inspirera med kloka ord och kunskaper, du är wow-GRYM!

 • Svara
  Träningsglädje
  9 december, 2013 at 18:56

  ”Jag är människa och jag är inte bara en sak. Jag gillar inte bara en sak.” –> bra citat som jag tar med mig!

 • Svara
  Träningsglädje
  9 december, 2013 at 18:56

  ”Jag är människa och jag är inte bara en sak. Jag gillar inte bara en sak.” –> bra citat som jag tar med mig!

 • Svara
  amanda
  9 december, 2013 at 19:49

  GO FANNY GO FANNY! spot on 🙂 detta inlägget gav massor av pepp, länkade på min blogg hoppas det var OK! du är grym <3

  • Svara
   roethlisberger
   9 december, 2013 at 20:41

   självklart är det okej vackra du! Kram på dig, hoppas allt är bra <3

 • Svara
  amanda
  9 december, 2013 at 19:49

  GO FANNY GO FANNY! spot on 🙂 detta inlägget gav massor av pepp, länkade på min blogg hoppas det var OK! du är grym <3

  • Svara
   roethlisberger
   9 december, 2013 at 20:41

   självklart är det okej vackra du! Kram på dig, hoppas allt är bra <3

 • Svara
  Michaela
  9 december, 2013 at 21:09

  Alltså det här talade rakt mot mig!! Vartenda ord välvalt och mitt i prick! Som om någon annan skrivit ner mina tankar! 😀 du är underbar Fanny och det är alltid så roligt att läsa din otroligt fina blogg! Kramar på dig och fortsätt i samma takt som du gör nu, du är ett fint ljus i december mörkret 🙂 P.s Podd idéen är en väldigt väldigt rolig ide! Du skulle ha två trogna lyssnare 🙂

 • Svara
  Michaela
  9 december, 2013 at 21:09

  Alltså det här talade rakt mot mig!! Vartenda ord välvalt och mitt i prick! Som om någon annan skrivit ner mina tankar! 😀 du är underbar Fanny och det är alltid så roligt att läsa din otroligt fina blogg! Kramar på dig och fortsätt i samma takt som du gör nu, du är ett fint ljus i december mörkret 🙂 P.s Podd idéen är en väldigt väldigt rolig ide! Du skulle ha två trogna lyssnare 🙂

 • Svara
  VICCY
  9 december, 2013 at 22:07

  Baam, bra skrivet! Viktigast är att äta sånt som man mår bra av, både i kroppen och själen 🙂 Håller helt med dig på den fronten! Kram på dig <3

 • Svara
  VICCY
  9 december, 2013 at 22:07

  Baam, bra skrivet! Viktigast är att äta sånt som man mår bra av, både i kroppen och själen 🙂 Håller helt med dig på den fronten! Kram på dig <3

 • Svara
  fight4fit
  9 december, 2013 at 23:16

  Så jäkla rätt. Så jäkla bra. Ja.. ord är överflödiga! Du äger! 🙂

 • Svara
  fight4fit
  9 december, 2013 at 23:16

  Så jäkla rätt. Så jäkla bra. Ja.. ord är överflödiga! Du äger! 🙂

 • Svara
  Sara
  10 december, 2013 at 21:09

  Underbart uppfriskande inlägg det här 😀 Jag blir så glad av att läsa om andra som också tycker att man kan träna OCH äta ljus blockchoklad. Tack för en otroligt inspirerande blogg! <3

 • Svara
  Sara
  10 december, 2013 at 21:09

  Underbart uppfriskande inlägg det här 😀 Jag blir så glad av att läsa om andra som också tycker att man kan träna OCH äta ljus blockchoklad. Tack för en otroligt inspirerande blogg! <3

 • Svara
  Emelie
  11 december, 2013 at 06:43

  Så himla rätt! Jag tror folk bara har en tendens att alltid jämföra sig och vill veta att även du äter skräp. Det är tragisk att folk är så beroende av att hela tiden jämföra sig med andra för att det skall vara okej att äta en viss sak. Du är grym inspiration. Och jag skulle bli en trogen podlyssnate om du startade en sådan. Jag håller min tumme!

 • Svara
  Emelie
  11 december, 2013 at 06:43

  Så himla rätt! Jag tror folk bara har en tendens att alltid jämföra sig och vill veta att även du äter skräp. Det är tragisk att folk är så beroende av att hela tiden jämföra sig med andra för att det skall vara okej att äta en viss sak. Du är grym inspiration. Och jag skulle bli en trogen podlyssnate om du startade en sådan. Jag håller min tumme!

 • Svara
  nathalie
  11 december, 2013 at 08:39

  word, word, word! Du är bäst!

 • Svara
  nathalie
  11 december, 2013 at 08:39

  word, word, word! Du är bäst!

 • Svara
  Jeanette
  11 december, 2013 at 16:13

  Jag ÄLSKAR detta inlägg oich jhag håller med dig till fullo! Jag har läst om din historia och har gått igenom en liknande resa. Jag anser att din beskrivning på hur du förhåller dig till mat är en sunt och gott förhållningssätt! Man ska få njuta av allt det goda i livet, både det som åär nyttigt och onyttigt – allt handlar om BALANS i livet! Måste säga att du är en STOR inspirationskälla och verkar vara en underbar person! Du är grym Fanny! Massor av kramar till dig!

 • Svara
  Jeanette
  11 december, 2013 at 16:13

  Jag ÄLSKAR detta inlägg oich jhag håller med dig till fullo! Jag har läst om din historia och har gått igenom en liknande resa. Jag anser att din beskrivning på hur du förhåller dig till mat är en sunt och gott förhållningssätt! Man ska få njuta av allt det goda i livet, både det som åär nyttigt och onyttigt – allt handlar om BALANS i livet! Måste säga att du är en STOR inspirationskälla och verkar vara en underbar person! Du är grym Fanny! Massor av kramar till dig!

 • Svara
  Emma
  12 december, 2013 at 17:26

  Du är grym Fanny, jag håller med dig på alla punkter och älskar din blogg för att den är så… JÄKLA BRA! Duna recept och bilder är underbara! Kram finis

 • Svara
  Emma
  12 december, 2013 at 17:26

  Du är grym Fanny, jag håller med dig på alla punkter och älskar din blogg för att den är så… JÄKLA BRA! Duna recept och bilder är underbara! Kram finis

 • Svara
  Camilla
  12 december, 2013 at 21:40

  Guuuud vad glad jag blev av det här inlägget, för jag har haft precis den här diskussionen med så många i min närhet. Det är snarare alla andras kommentarer om vad jag får och inte får äta som har (tidigare i mitt liv) gjort det svårt för mig att hantera mat. Helt sinnessjukt vad folk blir provocerade av andras matvanor!!

 • Svara
  Camilla
  12 december, 2013 at 21:40

  Guuuud vad glad jag blev av det här inlägget, för jag har haft precis den här diskussionen med så många i min närhet. Det är snarare alla andras kommentarer om vad jag får och inte får äta som har (tidigare i mitt liv) gjort det svårt för mig att hantera mat. Helt sinnessjukt vad folk blir provocerade av andras matvanor!!

Lämna ett svar